Snědli jsme jedovatou houbu?

Od: Datum: 23.09.13 17:55 odpovědí: 33 změna: 15.10.13 13:33

Pomoc, poraďte prosím, snědli jsme houbu, která po usmažení - jako na řízek - celá zčervenala. Mám se bát, nebo to bude dobrý?

Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: harryho*
Datum: 23.09.13 18:10

Jedine co vim, tak ze klasicka bedla existuje i takova, ktera je v rezu cervena. Dokazue zpusobit ujme, jestil se jednalo ale o ni, to presne nevim.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: fribble*
Datum: 23.09.13 18:15

Fotku už asi neuvidíme, ale zkuste tu houbu popsat za syrova, které z těch, které znáte, se podobala nejvíc?

Ohodnoceno: 0x
 
Od: klop
Datum: 23.09.13 22:35

Dobrý večer, neměl jsem možnost napsat dřív. Jsem stále v plné síle, ale stále i mírně vyděšen. Na vysvětlenou pro fribble a culdabulda. Byla to směs hub od kamaráda, který je sbírá cca 30 let. Jen ty co zná. My jsme doma všichni houboví analfabeti. Ty co zčervenaly, měly docela malé klobouky ( 3-4 cm ), tak jsme jich pár snědli, než jsem ji překrojil a zjistil, že změnila barvu. To jen na vysvětlenou pro usku a magdon, ti se zdají jedovatí i bez hub.

Děkuji za zájem jak o naše zdraví, tak snahu poradit. Ikdyž uteklo pár hodin, stále je to nepříjemný pocit. Jak houby milujeme, podobné zážitky snad za to ani nestojí.

Datum: 25.09.13 20:48
avatar

Zeptala jsem se pritele, houbare, co byste asi mohl snist...Napadla ho Bedla cervenajici , nebo Hrib kovar, ale ten je po rozkrojeni modry...jeste Hrib nachovytrusovy, ktery je pry po rozkrojeni bily a pak zcervena a pak zesedne, a jest epry Boletus..ale to nevedel honem jaky, ze jich je vic druhu. No, ale hlavne, ze jste se ozval *tanec*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.09.13 18:43
avatar

Mělo to rourky - anebo lupeny -? - pokud to byl nějaký hřib - tak se nebojte - ani satanem se po tepelné úpravě neotrávíte - i když ten by nezčervenal. Možná kovář -? - anebo nějaká holubinka -? Jednou mi taky něco zčervenalo (ale už si nevzpomenu co-!) - a dobrý - jsem tady.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: uska®
Datum: 23.09.13 18:49

Opět nějaký vtip? Proč smažíte a následně jíte houby, které neznáte? To máte takový hlad? Přeji vám pohodový výplach žaludku .

doplněno 23.09.13 20:21:

Splét si houbu a pozřít může kdokoliv (téměř). Sním houbu s přesvědčením, že je jedlá a pak zjistím, že mi je zle. Ale toto není tazatelův případ. Ten předem věděl, že houba je divná..

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.09.13 18:57
avatar

Usko, víte, kolik má kamarád z nemocnice pacientů, co si nějakou tu houbu popletli a zaměnili ji za jedlou?

Nemusí se hned jednat o vtip, stačí chvilka zmatení nebo se člověk prostě splete a je to.

doplněno 23.09.13 19:53:

To je pravda... nicméně víte, co dokáže takové to "prosímtě, tomu nic není, nebuď cimprlich...", a za hodinu to začne člověku šrotovat v hlavě. Zrovna teď byla na seznamu zpráva, že už se kolem 25 Pražáků otrávilo houbami... osobně co neznám (resp. u nás zná houby dokonale jen táta), to neseberu.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.09.13 19:06
avatar

To sice jo, ale pokud se houba chová při zpracování jinak, než očekávám, tak jí pak nejím. Sníst něco, o čem předem předpokládám, že je to jedovaté a pak se ptát, co to semnou udělá *blee* je pěkná pitomost *bzum* . Přikláním se k tomu vtipu.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: fribble*
Datum: 23.09.13 19:31

No protože se "klop" zatím neozval neozval, asi už jsou po výplachu žaludku.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 23.09.13 19:57
avatar

tak uz jsi tu dlouho nebyl tak je asi po tobe ... ach jo *zed*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.09.13 22:03
avatar

Hodně hub mění při tepelném zpracování barvu.Dá se říci,že dobře tepelně upravená hřibovitá houba prakticky žádná není jedovatá.Ani ten dobře známý Satan.

JABRAKA

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 23.09.13 23:52
avatar

Ale takový žlučák dovede pěkně otrávit. Ten by ale tazatel jen stěží snědl, a jedovatý není.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.09.13 07:05
avatar

1/ Nikdy si neberu od nikoho houby. Někdo se prsí, že je zná jako pan Smotlacha a klidně mě může otrávit. Sním jen to, co sbírám sama. Pokud bych se měla otrávit, nadávám jen sama sobě a případný dárce hub je z obliga. 2/ Lidé sbírají čím dál víc kde co. Dneska je na netu článek, že letos se už 24 lidí z Prahy otrávilo muchomůrkou zelenou, kterou zaměnili za růžovku, případně i za bedlu! *ee* To asi nechali doma brejle! Loni bylo prý v Praze podobných otrav jen 15, je vidět, že lidé jsou čím dál hloupější. A snědí všechno. Jinak houby nerada někomu dávám. Ten člověk může být choulostivější, houby ode mě ještě na 2 dny špatně uskladní - a pak je mu najednou zle. Po mých houbách! Proto ať si každý sebere a sní sám, pak nemůže nikoho obvinit, i když to dárce jistě nemyslel špatně. A jinak - silně zčervená /případně až zrezaví na nákroji/ bedla červenající, je to příbuzná bedly vysoké, jedlá a chutná, jen trochu menší, než bedla vysoká. Nic by Vám po ni nemělo být. Jaga.

doplněno 24.09.13 07:08:

Jen tak mimo: letos se mi podařilo najít na jednom "mém" místě košíček pravých ryzců! To byl úlovek! Očistit, opéci na másle, jenom posolené a posypané mletým kmínem. Z té jejich puštěné šťávy a máslíčka se vytvoří takový oranžový sosík a je to doopravdy NEBE V HUBĚ. Nic lepšího snad neznám. :-P

Ohodnoceno: 0x
 
Od: klop
Datum: 24.09.13 10:18

Dobrý den, vím že houby a vše kolem nich je to pro mnohé zajímavé téma, možná zde i někde probíhá, ale k mému "zážitku" ze včerejšího dne mne zajímá toto: setkali jste se někdo po usmažení houby v celku ( kloboučků, jako na řízek ), aby purpurově zčervenala? Včera tu padlo, jestli to nebyla bedla. Ne, ta mezi nimy nebyla.

Datum: 24.09.13 10:48
avatar

"setkali jste se někdo... ...aby purpurově zčervenala?"

Já se s tím nesetkal, ale kdyby se to stalo a já nevěděl, jestli je to v pořádku, určitě bych to pak nejedl.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.09.13 10:50
avatar

Tazatel to také po zjištění už nejedl, ale předtím snědli pár nerozkrojených, viz výše.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.09.13 19:32
avatar

ahoj klop

- jak už jsem psala - už jsem se s takovou houbou setkala -ale fakt si nevzpomenu - byla to buď nějaká holubinka, nebo možná nějaký ryzec, pokud to nebyl nějaký červenající hřib (mrkněte na internet) . V každém případě jsem to snědla bez obav - takže jsem ji asi za jedovatou nepovažovala - ale teď už houby dlouho nesbírám. Zdravím. Marcela.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.09.13 11:09
avatar

Snad poslední možnost - nedostali jste od dárce pstřeň dubový - tzv. volskou tlamu? Je to chorošovitá houba, rostoucí na dubech, občas se jí také proto říká "dubové maso". Roní tmavě červenou tekutinu, jakoby krev a je celá zbarvená do tmavěčervené. Je poměrně vzácná, sama jsem ji párkrát viděla, ale nikdy osobně nenašla. Není to houba příliš kvalitní, ale taková mimořádná. Jaga. A PAK UŽ TEDA OPRAVDU NEVÍM. Ale jestli jste to přežili a neumřeli, tak jistě budete žít až do smrti! *smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Od: klop
Datum: 24.09.13 13:45

Nejde mi primárně o určení dotyčné houby, můj laický popis bez fotografie je podle mne nedostačující. Nemá smysl tu popisovat různé druhy hub, stejně jako napsat - " já se s tím nesetkal ". Promiňte " dámo ", dle jména babajaga a fotografie, bych vás tipoval na ženu s jistou dávkou zkušeností a životního moudra. Ale obsah příspěvku a chechtající se smajlík tomu zase neodpovídá.
My se opravdu lekli a není to příjemná situace.

Datum: 24.09.13 15:41
Neda my to... babajaga neudelala nic jineho nez se snazila poradit dvemi variantami. Pokud jste strach meli, meli jste jet do nemocnice... Ja osobne houby od znamych neberu. Nejsem tak liny abych si pro ne do lesa nezasel. Seberu si jen to co jim. A nebudu brat houby o kterych nevim, kde lezeli, jak byli skladovany atd...
Njn ne nadarmo se rika, ze nevedomost je sladka...
Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 24.09.13 17:10
avatar

"Nejde mi primárně o určení dotyčné houby..."
Fajn, a o co Vám teda vlastně jde?
Když se Vám nelíbí deší odpovědi, odpovím Vám na Vaši základní odpověď "Mám se bát, nebo to bude dobrý?" stručně:
Ano, bojte se. Nemusí to být dobrý.
doplněno 24.09.13 17:17:

"Nemá smysl... ...stejně jako napsat - " já se s tím nesetkal "."

Cituji Vaší otázku

"setkali jste se někdo... ...aby purpurově zčervenala?"

Odpověděl jsem, že jsem se nesetkal. Co na takovou otázku čekáte za odpověď? Vypadá to, že po té houbě začínáte zapomínat, na co jste se ptal.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 24.09.13 20:28
avatar

pro příště a pro jiné. Bezplatná linka tisňového volání 155 (Zdravotnická záchraná služba integrovaného záchraného systému ČR) případně bezplatná mezinárodní tisňová linka 112. Na každé s těchto linek sedí kvalifikování odbornici/ce ,kteří vám poradí ,případně pošlou na místo lékaře. Otrava houbama není nikterak nezávažná situace u mnoho hub je to tak že když se oběví první příznaky otravy tak otrávenému už není možnost pomoci nebo je ale bude mít trvalé následky. Pokud máte vážné podezření z otravy jedovatou houbou navštivte vašeho lékaře pokud po konzumaci hub máte teplotu, závratě, silnou bolest břicha, jste malátní, špatně vidíte, máte zarudlé oči, zvracíte, máte průjem nebo jiné nezdravé stavy bez váhání volejte linku 155 (112)

doplněno 24.09.13 20:31:

Naštěstí u nás rostou "jen" houby které vás zabijí nejdříve do týdne, týdení silné křeče a prujmy se zvracením a krvavé močení by snad neignoroval. I tak se nevyplatí váhat. Již druhý den začínají takové houby nevratně ničit vnitřní orgány.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.09.13 20:02

Syn chodí často na houby. Předevčírem říkal, že nějaká houba je po rozříznutí po usmažení také červená. Nevím ale jaká to je, nesbírám ani nejím..

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ron*
Datum: 25.09.13 21:35
Sbíráme houbu, která zrůžoví až zčervená. Říkáme jí muchomůrka růžovka nebo-li "masák". Smažená je vynikající.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 26.09.13 14:42
avatar

pro "ron"

- masák je sice vynikající - ale po usmažení nezčervená. Ani šedivka, nebo muchomůrka pošvatá - neboli "katmanka" - jiné muchomůrky nesbírám.

Ještě jsem na internetu našla klouzek kravský, který teplem červená. Ale klouzky považuji za "hřiby" - takže se jejich konzumace nebojím. Všechny hřibovité jsou po dobré tepelné upravě jedlé - i Satan. Musela to být nějaká holubinka, nebo nějaký ryzec, případně nějaký žampion, nebo čirůvka - ale ani těch se po tepelné úpravě nebojím - jiné houby nesbírám. Tak ahoj. Marcela

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 26.09.13 15:41
avatar

ještě pro "klop"

- už jsem zde několikrát psala - že jste se asi neotrávili - ale to už Vám zřejmě i došlo - ! - protože Vám určitě nic není .

No donutil jste mne trochu oprášit mé houbařské znalosti - a sázím na holubinku černající - ! pokud to není klouzek kravský - obě houby jsou jedlé - a po delším tepelném zpracovávání by červená barva měla zmizet.

U řízků nevím - ty se smaží rychleji, ale ve smaženici krásná červená barva po chvíli zmizela. Ale - ty řízky musely být moc dobré - holubinky jsou alespoň podle mne moc chutné - a nejde si je splést s žádnou jinou houbou (ani klouzky). - Tak ahoj. Marcela.

- jo - ještě - myslím, že smrtelně jedovaté houby barvu teplem nemění a jsou velmi lahodné - muchomůrky naprosto spolehlivě rozeznám, - moje slabina jsou pavučince - jsou to jedlé i jedovaté druhy, - takže je vůbec nepokouším sbírat - ale nenašla jsem, že by nějaký pavučinec červenal.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 02.10.13 08:14
avatar

Tak abyste neřekl, že neumím poradit, koukněte sem. Zajímat Vás bude poslední věta popisu.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: klop
Datum: 03.10.13 22:33

Ano, asi to bude ona.

Od: jirbar*
Datum: 05.10.13 16:09

Jak se zdá nebyla moc jedovatá. To už by jsi nepsal. Zase jen planý poplach.

doplněno 05.10.13 16:11:

Jo klouzek, nebo taky podmásník. To snad pozná každý magor.

Ohodnoceno: 1x
 

 

Od: klop
Datum: 03.10.13 22:21

Dobrý večer, píši po delší odmlce, ale sám bohužel nevím víc, než na začátku. Děkuji ale všem, co se snažili poradit. Známý, jež nám houby dal, vzpomínal co asi sesbíral ten den, také se přiklání ke klouzku, těch i bylo požehnaně. Na jeho obranu musím dodat, že důvody proč mu věřit byly a jsou opravdu silné, je to člověk léty zkušený, já si nejsem jist, ani žampiónem. Ale šok z té změny barvy nás ochromil a vylekal všechny. I když bych v budoucnu věděl, že je to "ta" houba a je jedlá, již ji nepozřu. Nebo aspoň ne na "řízek".

Datum: 05.10.13 15:21
avatar

Ahoj - jsem ráda, že Vám nic není - chudák Váš známý - myslel to dobře - a zcela jistě červenající houby zřejmě běžně konzumuje - tak jako já. - Ale, pokud nejste znalec a bojíte se - tak radím - neberte houby, které si sám nemůžete prohlédnout a určit - i když - "při Vašem vzdělání" - BERTE jenom hřibovité - ty Vám 100%-ně neublíží. Jenom je musíte řádně tepelně upravit. Marcela.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: axcapricorni
Datum: 08.10.13 05:34
Hlavně klid, smrtelně jedovatých hub je u nás jen pár- Muchomůrka zelená, zelená var.bílá, jízlivá, jarní, panterová, Strmělka odbarvená, Ucháč obecný, Vláknice začervenalá (patoillardova), Závojenka olovová, Pavučinec plyšový a některě druhy Penízovek.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: axcapricorni
Datum: 15.10.13 13:33
Toto jest výčet hub, jež dokážou způsobit smrt.otravu-
1.čepičatka jehličnanová -játra+ledviny
2.muchomůrka jízlivá -játra+ledviny
3.m.zelená -játra+ledviny
4.m.zelená"albín" -játra+ledviny
5.m.jarní -játra+ledviny
6.m.jarní"klamná" -játra+ledviny
7.pavučinec plyšový -ledviny
8.vláknice začervenalá -srdce
9.m.panterová -CNS+srdce
10.závojenka olovová -GIT
11.strmělka sbělená -srdce
12.zvonovka jarní -GIT+ledviny
13.ucháč obecný -ledviny+játra
Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.