Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Brigáda a hmotná nouze

Od: matver* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,

jsem samoživitelka se dvěma dětmi, jsem v evidenci ÚP, ale pracuji na dohodu. Veškerý výdělek přiznávám na hmotné nouzi a ten mi je následně v plné výši odečten z dávek. Dcera si chce vydělat nějaké peníze, pracovala by také na dohodu. Řeším otázku, zda to má vůbec význam, protože pravděpodobně i to, co si ona vydělá, mi bude odečteno v plné výši z dávek hmotné nouze. Mám pravdu? Jestli ano, tak veškeré snahy si privydělat jsou naprosto demotivující...Dcera mi chtěla ulevit a nakoupit si knížky ke studiu a oblečení z brigády...děkuji za odpovědi

zámek
administrátor uzavřel tuto otázku

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

beruska*
hodnocení

3x

Systém je, bohužel, nastavený, jak říkáte, a pokud by Vám brigáda skončila a jste žadatelkou o příspěvek na bydlení, bude Vám příjem z brigády započítán i tady a na další tři měsíce Vám bude snížen i příspěvek na bydlení, takže za snahu pracovat Vás systém potrestá hned dvakrát. Ti nahoře rozkrádají stát v milionech. Vy se jako samoživitelka vůbec netrapte a sociálku čerpejte, co půjde, dokud nenajdete práci. Ten kdo na sociálních dávkách nebyl, zpravidla vůbec netuší, jak téžké je pro samoživitelku v tomto systému i s dětmi vůbec přežít.

iz*
hodnocení

2x

Já to naopak považuji za velice motivující: Podle mne je mnohem si prostředky (byť relativně nízké) obstarat vlastní prací, než si je nechat vyplácet z kapes daňových poplatníků. (Alespoň já bych měla mnohem lepší pocit.)

Dcera navíc získá určitou pracovní zkušenost, což se jí zúročí později při hkledání práce po skončení studia (na rozdíl od svých vrstevníků už bude mít nějakou praxi).

Zaměstnavatelé zpravidla dávají přednost uchazečům, kteří přecházejí z jednoho zaměstnání do druhého, nebo těm, kteří nejsou bez práce moc dlouho.

Tzn., že i pro Vás má jakákoliv brigáda větší přínos, než jen vydělané peníze.

___ Ale hlavně: vyživovací povinnost k dceři/dětem mají rodiče. Co dělá dceřin otec? Nebylo by vhodné podat návrh na zvýšení výživného pro dceru/děti?

doplněno 22.09.13 16:15:

PS: Pacourek i Beruska se mýlí: Stát nikoho "netrestá za to, že se snaží zlepšit svou situaci vlastními silami".

Stát (= my všichni) pomáhá občanům, kteří se z nějakého důvodu octli v sociální tísni či nouzi, především však občanům, kteří si prostředky k živobytí nemohou obstarat/zvýšit vlastním přičiněním, např. pro nemoc, stáří ...

doplněno 22.09.13 16:39:

Pacourku, v měsíci, ve kterém si člověk přivydělá, se sníží pomoc státu, až brigáda skončí, vrátí se k původní výši,

Mně by to však za pocit, že si alespoň částečně mohu pomoci sama, stálo...

doplněno 22.09.13 17:30:

Pacourek: Státní sociální podporu ovlivní brigády až v následujícím kalendářním čtvrtletí, hmotnou pomoc v průběžném.

Každopádně se neodečítá 150 až 300 %!

Posuzují se dosažené (= potvrzené) příjmy a doplácí se (hmotná nouze) do ŽM.

doplněno 22.09.13 17:33:

Beruško, za prvé jsem tuto situaci zažila a za druhé mi je jasné, že postarat se o děti je starostí matky (mou) a jejich otce.

Nevím, jak k tomu přijde stát (=všichni občané), když si každý řekne totéž, co Vy!

beruska*

Mluví z Vás neznalost reality a patrně jste se s problémy samoživitelek a sociálního systému vůbec nedostal(a) do užšího kontaktu. Asi by to stálo za vyzkoušení, abyste věděl(a) o čem hovoříte. Pionýrskými řečmi o dobrém pocitu děti nenakrmíte, neoblečete, ani nevybavíte pomůckami do školy. A že ani na to náš sociální systém nestačí, tak tím si buďte jist(a). A věřte mi, že vím. Znám teorii i praxi.

doplněno 22.09.13 16:54:

Zvýšení alimentů je bezpředmětné, protože sociální dávky budou o navýšenou část zase sníženy, takže koncový přijemce- dítě změnu nepocítí.

iz*

Zvýšení výživného rozhodně není bezpředmětné, protože vyživovací povinnost k dětem máte Vy a otec dětí, nikoliv stát (tedy ostatní občané)!

doplněno 22.09.13 19:06:

Matver, já jsem své reakce nemínila jako Vaši kritiku (některými větami jsem reagovala spíše na příspěvky Berušky).

Vím, že jste ve svízelné situaci a naopak oceňuji, že se snažíte alespoň něco zvládnout sama.

Jak je na tom otec dětí, který by se také měl starat o to, jak se jeho dětem žije? Nepřicházelo by v úvahu zvýšení výživného?

___ K výdělku dcery: Donedávna si student mohl během prázdnin přivydělat, aniž by to ovlivnilo např. výši příspěvku na dítě. Zkuste si zajít na kontaktní místo úřadu práce a informovat se o všech možnostech.

davidp*
hodnocení

1x

Dobrý den,

možná je to demotivující, ale na druhé straně to bude pro dceru zkušenost, vydělat si své vlastní peníze a pro vás, jako rodinu příležitost, být méně závislí na pomoci státu. Také je dobré si uvědomit, že peníze, které dostáváte jako dávku, musel stát někomu jinému sebrat na daních, takže určitou motivací by mohlo být to, že stát bude z daní pomáhat skutečně jen těm, kteří si jinak pomoci nedokáží.

David

pacourek*
hodnocení

0x

Odečtou 150%-300% z vydělané částky

doplněno 22.09.13 16:17:

mate pravdu ivzez ale jen částečně.Ono když vam tak extremě odečtou takhle dávky vy nemáte na dlouhodobou brigádu co by bylo prospěšné v budoucí pracivním jednání Takže mužete dělat pouze krátkodobé a to ne moc často(a na tito brigády personaliste neberou vúbec řetel) ato je te špatné

doplněno 22.09.13 17:18:

ivzez -Brigady ovlivnuji dávky ještě 3-4 měsice po skončení

doplněno 22.09.13 18:24:

Dohromady je taková částka za to daní obdobý

matver*
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi...jen bych chtěla napsat, že mě mrzí, že čerpám peníze od Vás pracujících (daňových poplatníků). Mně to, že jsem v takové situaci, v jaké bohužel jsem, se absolutně nelíbí a nejsem spokojená, to mi věřte. Mně nevadí, že chodím do práce v podstatě zadarmo. Nemyslíte, že kdyby mi to bylo jedno, tak bych žádný prac. poměr na dohodu neuzavírala?Bohužel zaměstnavatel mi plný nebo pol.úvazek nedá. Nikdy jsem nechtěla od hmotné nouze nic navíc...beru jen příspěvek na živobytí. Můj syn nemá postel, spí na matraci - nejdu a nežádám o to, aby mi tu postel na HN koupili. Lednici, pračku si já sama do dneška splácím (půjčku si na sebe vzala moje maminka a té to splácím). Nežádala jsem nikdy ani i proplacení školních pomůcek a je toho víc. Jen jsem doufala, že by mohli na dceru jako studentku, žijící v rodině na hmotné nouzi pohlížet jinak. Kdyby to bylo nějakým způsobem zohledněno a nezapočítali celý výdělek, ale jen část. A ještě k těm alimentům. Je to tak, že otec dětí je v invalidním důchodu a má vypočítanou maximální částku, kterou mi může platit, takže tam řešení také bohužel není. A teď mě napadá, jak já vlastně dceři vysvětlím, jak tento systém funguje...vlastně ji uchlácholím řečma typu - z peněz bohužel nic mít nebudeš, protože nám to vzali a bude nám chybět na jídlo, ale hlavně, že ty budeš mít praxi(mimochodem úplně v jiném oboru,než studuje). Nedivím se ji, že už zvažuje delší dobu, že v České republice zůstat nechce

davidp*

Dobrý den, člověk s nízkým příjmem se má v jiných evropských zemích přibližně stejně blbě jako u nás. Odsud to vypadá, jakoby všichni všude žili v blahobytu, ale tak to není. A pokud jde o vaši dceru, odejít ze země, ve které si nechám zasponzorovat vzdělání, mně nepřipadá zrovna hrdinské.

David

beruska*

V Holandsku stát samoživitelky upřednostňuje na trhu práce, nezaměstnaná samoživitelka má od státu takovou podporu, aby dokonce s dětmi mohla jet v létě na dovolenou. Jsou to informace z první ruky. Jak si mají děti vážit státu, který si jich samotných neváží? Náš sociální systém je v podstatě asociální nesystém, ale to nemohou posoudit lidé, kteří o tom nic bližšího neví, anebo nemají vlastní zkušenost.

davidp*

Milá beruško, vyrůstal jsem ve velmi chudé rodině, takže vím, co znamená chudoba. S lidmi v nouzi proto dokážu soucítit, ikdyž se nyní mám lépe, ale nikdy nebudu souhlasit s tím, aby se odmítala práce jen proto, že na dávkách člověk dostane stejné peníze a bez práce. To považuji za nemorální a nic na tom nezmění vaše poučování.

David

beruska*

Sociální systém nezapezpečuje ani základní životní potřeby. Pokud by s případným zaměstnáním byly spojeny náklady za cestovné, pracovní oděvy atd, tak je absolutně nereálné to utáhnout. Systém je špatně postavený a skutečně demotivační ( viz zabezpečení Romů). Spousta lidí má velmi málo znalostí, příp. zkušeností a jejich názory jsou odrazem této skutečnosti. Ono být v sociálním systému je skutečně těžké, ale vysvětlit to někomu, kdo o tom málo ví, je ještě těžšší.

beruska*

Proč by děvče mělo zůstávat v zemi, kde nemá perspektivu, že najde práci, anebo jí bude poskytnuta adekvátní podpora, než si práci najde? Spousta doktorů míří za hranice, a přitom by tu práci našli, takže nevidím důvod se divit, když chce odejít někdo, kdo tu perspektivu jistou nemá. Ono všude není Hlupákov. To jen tady v Čechách je každej chytrej, ale ve finále nic nefunguje, tak jak má a ve všem je nepořádek. Na to kolik lidí se tu považuje za chytré trochu divné, že? Stydím se za všechny, kteří tady rýpou do osamélé matky dětí, která je poctivá vůči státu i dětem. Co takhle kdybyste šli udělat pořádky a rýpat od prolobovaných a zkorumpovaných politických mrch, které to tady přivedly do toho hnoje, který tady máme? A jestli chcete pomoci, tak matce samoživitelce pomozte sehnat pracovní uplatnění, anebo ji raději nechte na pokoji. Má beztak starostí i tak dost.

waltr1*

klasika stat a dane socialni stat a pomoc chce to radikalni změny zrušit daně vytvořit podminky pro odpisy dph povolit neziskovky na podpory zrušit zdr avotni pojistovny a nechat jen statní dat cizincum jasne podminky pobytu a podnikani sniýit odchody do duchodu sjednotit podminky podridit energie statu zakazat herny a prodej alkoholu a cigaret veřejně nezamestnane využit v zemedelstvi

beruska*

Jste člověk, který má na hmotnou nouzi nárok. Bohužel někteří, kteří sem píší, nemají příliš přehled ani zkušenosti. Ono až na ně v životě dojde ( a stát se to může komukoliv a kdykoliv), tak jim třeba mnohé dojde a pochopí. Sytý hladovému nevěří a jeho rady jsou k ničemu. Přeji Vám i Vašim dětem hodně štěstí do budoucna a brzké nalezení pracovního uplatnění, které Vás i děti zabezpečí.

pacourek*

Mate pravdu beruska

pacourek*

Ale to je jen u nás napřiklad na Slovensku se započítavá max. 75%

doplněno 22.09.13 19:59:

Reaguji na matyer

matver*
hodnocení

Reakce na Davida:

minulý týden ve zprávách hovořili o svobodných matkách samoživitelkách,konkrétně, že Česká republika jim neposkytuje v podstatě žádnou pomoc a tyto matky s dětmi žijí na pokraji chudoby. Píšete, že vy jste v chudobě žil. Já vyrůstala za totality. Moji rodiče pracovali jako dělníci. Měli jsme byt, auto a vždycky nějakej kus žvance. Oblečení nám rodiče taky kupovali, když bylo potřeba. Podotýkám, že byli obyčejní dělníci ve fabrice. V té době neexistovalo, že člověk neměl práci. Práci a střechu nad hlavou měli všichni. Myslím, že chudoba v té době a chudoba teď jsou nesrovnatelné, ať už v tom nebo onom slova smyslu. Přeberte si to jak chcete. Ještě jedna věc ohledně mé studující dcery - nechápu, proč by po studiích nemohla odejít za prací do jiné země a měla prokazovat nějakou vděčnost tomuto státu, že studovala zadarmo, tím, že zůstane zakopaná tady. Pokud je ve Vašich silách najít ji práci, tak šup sem s nabídkama, budu jen ráda.

Reakce na Berušku:

Děkuji moc za Vaši podporu, jsem ráda, že aspoň někdo ví, o čem mluvím. Ještě jednou díky moc

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]