Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Mohl by mi někdo poradit (případně říci, kam se jít zeptat, ovšem z bohaté zkušenosti s lidmi za přepážkami se na jejich znalosti příliš nespoléhám), zda mám nárok na nějaké dávky, když pobírám sirotčí důchod po matce, přičemž mi otec po celou dobu skoro nepřispívá (naopak sám má úlevu na daních), nebydlím s ním a navíc asi před půl rokem vyhlásil OSOBNÍ BANKROT?
Studuji VŠ.
Děkuji.
Dokud se soustavně připravujete na budoucí povolání, budete (max. do 26 let) považována za nezaopatřené dítě, k němuž mají vyživovací povinnost rodiče. (Je jedno, jestli žijete s otcem nebo ne.)
Přestože nemáte dobré zkušenosti (já naopak mám výborné), doporučuji se obrátit na kontaktní místo úřadu práce, kde by Vám měli poradit, případně i pomoci s příslušnými dokumenty.
Pro účel dávek státní sociální podpory či pomoci v hmotné nouzi budete posuzována společně s otcem, do příjmů se zahrne i sirotčí důchod, přídavky na děti, ...
___ Odkazy:
doplněno 21.09.13 00:56:PS: Dokud studujete, je otec povinen Vás živit, i když je v osobním bankrotu (jeho vyživovací povinnost se promítla i do výše nezabavitelného minima).
doplněno 21.09.13 13:17:Ano, nezaopatřené děti se posuzují společně s rodiči i v případě, že má dítě trvalý pobyt jinde.
Moje nejstarší dcera žila již v době studia na VŠ se svým přítelem, ale pro přiznání příspěvku na dítě se stále posuzovala spolu se mnou a s mladšími sestrami.
Že je pan otec v osobním bankrotu absolutně neznamená že je zbaven vyživovací povinnosti na dítě. Při exekucích i osobním bankrotu mu zbývá životní minimum ke kterému se připočítává i částka na vyživované dítě. To dítě za osobní bankrot rodiče nemůže.Ve Vašem případě je to asi tak že Váš otec má peníze navíc tj. na Vás a nechává si je pro osobní potřebu. I když v tomto státě vše stojí za houby, dítě je vždy na prvním místě. Napište mu výzvu k zaplacení s tím že jestli nezaplatí obrátíte se na soud se žalobou na určení výživného. To je úplně normální, těchto žalob jsem psala jako sekretářka právníka docela dost. Nic na tom není. V té výzvě se zkuste dohodnout na nějaké částce než se na soud obrátíte.
doplněno 21.09.13 10:46:Na příspěvky od státu se zeptejte na příslušné Správě sociálního zapezpečení, úřad práce s tím nemá nic společného. S sebou vezměte potvrzení o studiu, potvrzení o výši sirotčího důchodu. Musíte zároveň říci že Vám otec neplatí.
Haninko, že Vy jste se nepodívala do odkazů uvedených v mé odpovědi výše?
SSZ vyplácí pojistné dávky: nemocenské, ošetřovné, peněžitou pomoc v mateřství, invalidní, starobní a pozůstalostní důchody.
Se státní sociální podporou ani s pomocí v hmotné nouzi nemá nic společného.
Tazatelka si opravdu bude muset zajít na kontaktní místo úřadu práce, tam, kde se žádá o příspěvek na bydlení, rodičovský příspěvek, ,...
doplněno 21.09.13 13:24:PS: Přesun pod úřad práce se uskutečnil za ministra Drábka.
doplněno 21.09.13 13:26:Uopřesnění (moc jsem spěchala): Nešlo o přesun ze SSZ, ta se touto oblastí nezabývala ani dříve, nýbrž z obecních úřadů.
Pokud je Váš otec v OSOBNÍM BANKROTU, nemyslím, že je zcela morální vyčítat mu velkými písmeny, že nepřispívá, když sám nemá. Zamyslete se nad tím, že jedna věc je, jaké byste mohla mít teoretické zákonné nároky a jak lidské je chtít po člověku v OSOBNÍM BANKROTU příspěvky na přilepšení a když to nejde, pídit se, odkud by mohlo něco kápnout.
David
Asi ste mě špatně pochopil nebo jsem se špatně vyjádřila. Jde mi právě o příspěvky od státu. Vůbec nic nevyčítám, velká písmena jsem použila, aby si čtenář všiml nejdůležitějšího, protože dle mého tento stav je sociálně braný jinak, než když bych někde řekla, že táta zkrátka nemá peníze. Ačkoliv se do svého bankrotu dostal vlastním přičiněním a stylem života, nikdy mě nenapadlo si říct o jedinou korunu nebo něco vyčítat. Čili ještě jednou: jaké možné dávky OD STÁTU mohu získat v případě, že studuji a můj jediný r jenodič vyhlásil bankrot?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.