Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Jdu si dnes odpoledne v Brně po ulici Dornych směrem k Tescu a co nevidím. Běží mi naproti kapsář (vyšší postavy a v dobré kondici), kterého pronásleduje okradený a zároveň komunikuje mobilem s policií. Je 30m ode mě a já přemýšlím, jestli nějak zasáhnout, ale než si to nějak přeberu, tak už se míjíme a došlo jen ke vzájemnému "žduchnutí".
Měl jsem příležitost se pokusit ho zadržet, ale jelikož rychle běžel a postavu měl vyšší než já, tak by to bylo poněkud obtížné a pokud bych do toho šel tvrději (např. podkopnutí nohou), mohl bych být obviněn z úmyslného ublížení na zdraví a pak trpět s nervama u soudů já. Chodím běžně vybaven dvěma až třemi druhy obrannými prostředky, které jsem však připraven použít v případě nutné obrany či krajní nouze, ale to nyní samozřejmě nebylo vůbec na místě.
Jak by jste zareagovali vy? Ono je to těžké odhadnout z prostředí domova, ale zajímali by mě názory dalších lidí.
Po přečtení mne jako první napadlo, že bych mu podrazil nohu, třeba.
Ale vzápětí jsem si uvědomil, že by to byla blbost, nejde o to, že by mne mohl fyzicky napadnout, ale mohl by "nešťastně" upadnout a pak mne žalovat, vydělal by na mně několikanásobně víc, než třeba ukradl. Také bych si asi v tom fofru nebyl jistý, s kým si okradený telefonuje a jak to vlastně všechno bylo. Pokud by tedy šlo pouze o "újmu na majetku", fyzicky bych pravděpodobně nezasahoval.
V neděli v poledne mi ze zamčeného auta na docela frekventovaném místě (před pražskou nádražní restaurací) ukradli notebook, do auta jsem chodil každých asi 10 minut pro vercajk, materiál. Říkal jsem si, že kdybych někoho přistihl, jak se mi hrabe v autě, asi bych ho v afektu zabil. Asi je lepší že jsem ho nepřistihl, přišel jsem jen o počítač...
To vaše povídání je prapodivné. Jak víte, že jde o kapsáře? Jak víte, že postižený je ten, kdo ho stíhal? A ještě stačil telefonovat. Kapku mi to vypadá jako scéna z akčního filmu. Že vy máte bujnou fantazii? Jsem už na světě hodně let a za ta léta jsem potkala jen 2x někoho, kdo měl obranné prostředky. Jeden podivín nosil v kapse nabroušené ševcovské šídlo a druhý pistol, ale ten člověk měl důvod bát se. Normální, mladý člověk, který má čisté svědomí, nenosí obranné prostředky. A tři už vůbec ne. Dejte pozor, ať se faše fantazie nezmění v autosugesci a psychický problém zvaný stihomam.
Možná, že pro váš klid byste měl nakouknout do tělocvičny a čase nouze s klidným svědomím mohl zařvat: Judo, judo, to ti nic neříká?!
Jsem přesvědčen, že jsem situaci odhadl správně. Běžec pravděpodobně ukradl zimní nebo podzimní bundu, kterou držel v ruce a navíc měl ještě jednu bundu obléknutou. Telefonovat při běhu je obtížné, ale není na tom nic nemožného. Slyšel jsem asi 5-10 vteřin jak dává instrukce o tom běžci a kudy běží. Pokud by okradl někdo mě a včas bych si toho všiml, tak bych ho nejspíše pronásledoval také... .
Vy jste možná potkala jen 2 lidi, ale já, jelikož se o obranu alespoň částečně zajímám, tak můžu říct, že takových lidí je mnohem více, než si myslíte. Je spousta mladých lidí, kteří tento obor mají v zájmech. Pepřový spray je taková klasika a vzhledem k tomu, že se učím i obraně teleskopickým obuškem (ano, v tělocvičně), tak ho nosím taky. K ostatnímu nemám potřebu se vyjadřovat...
"Slyšel jsem asi 5-10 vteřin"
Pokud jste dokázal poslouchat 10 vteřin hovor běžícího člověka, musel jste vedle něj minimálně 40 m běžet. To ale ve své pohádce neuvádíte. Navíc jste viděl utíkat kapsáře, ale vzápětí tvrdíte, že ukradl bundu. Nevím jak Vy, ale bundy obvykle po kapsách nenosím.
Myslím si, že jste totálně selhal. Nezlobte se, ale tvrdíte, že jste vybaven třemi obrannými prostředky. To je třeba pepřový sprej, nůž a plynová pistole či teleskop? Myslím si, že pokud jste nebyl tak rychlý vyhodnotit tuto situaci a zakročit aspoň tak, že byste údajnému "pachateli" podrazil nohy, nedokážete vyhodnotit včas i daleko ostřejší situaci, když budete muset Vaše tři "obranné prostředky" použít a stane to, že Vám je ještě "pachatel" sebere a zneužije proti Vám. Nemyslím to nikterak ve zlém, jen Vám chci říct, že byste měl navštěvovat kurzy sebeobrany, kde Vás naučí rychle a správně vyhodnotit situaci. Pokud již nějaké hodiny sebeobrany navštěvujete, tak vyměňte lektora, protože Vás zjevně učí špatně. V tomhle případě jste mohl zakročit aspoň tak, že dotyčnému podrazíte nohy...
Jsem naprosto přesvědčen, že právní řád je v této podivné republice nastavený tak, že lumpové, zloději a podvodníci požívají ochranu jak ze strany represivní, tak ze strany zákonodárné. Aktivně zasáhnout proti zloději znamená zadělat si na velké problémy buď tím, že zloděj začne tvrdit, že má zdravotní problémy poté, co jsem mu třeba zkroutil ruku za zády a donutil ho vyčkat příjezdu těch, kteří by ho měli správně zadržet, případně budu obtěžován soudy abych se dostavoval k soudním jednáním se zlodějem jako svědek s tím, že když nepřijdu, napaří mi pokutu, o zlodějově mstě třeba na mých příbuzných ani nehovořím. Takže za mně: v žádném případě bych nereagoval. Od toho máme placené represivní složky.
Taky se mi tomu nechce moc verit, nic mene, pokud by ten dotycny volal hlasite ze je to zlodej a at ho nekdo chyti, asi bych mu ty nohy podrazil, nebo se rozbehl za nim.
Fakticky ovsem si nedovedu predstavit situaci, kdy nekdo nekomu neco ukradne a on zacne vytacet treba policii a dotoho utikat. Nejdrive by se asi rozbehl za nim.
Krapet mimo tema, ale pouze malinko.
Je 30m ode mě a já přemýšlím, jestli nějak zasáhnout, ale než si to nějak přeberu, tak už se míjíme
Nabizi se tedy otazka, k cemu s sebou nosite dva az tri druhy obrannych prostredku, kdyz ani 30m Vam nestaci na to, abyste si nastalou situaci vubec nejak prebral a zareagoval?
Nejde o to, ze ste ted mel nejaky ten prostredek pouzit, ale az ho jednou na svou obranu pouzit budete muset, myslite, ze Vam utocnik da 30 metru na rozmyslenou - coz podle Vasich vlastnich slov pro Vas stejnak neni dost, pac nemate cas si prebrat, co se deje?
Svoje reakce a prebirani situaci asi prilis nezrychlite, ale pak postrada smysl tahat se se zbytecnym harampadim po kapsach, ktere stejnak nikdy nestihnete pouzit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.