Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Letos jsem vstoupil do 2.pilíře důchodového připojištění a ten den, kdy jsem do pilíře vstoupil proklínám. Ale nejvíc proklínám pracovnici České spořitelny, protože když mě přesvědčovala o výhodách, tak mi neřekla zásadní nevýhodu a tím je, že když budu bez práce, musím si zálohy na důchod platit sám. A přesně to se stalo. Jsem bez práce a dnes mi volala paní z finančního úřadu, že si musím platit zálohy sám. Teď nevím co mám dělat, zrušit to všechno nejde a já nemám peníze. Nedokázala mi ta paní z fin.úřadu říct, jaké nejnižší zálohy mám platit, prý si to mám zjistit. Ale kde? A ani nevím, kam mám peníze posílat. A taky nevím, jestli se zálohy platí na měsíc dopředu, nebo jak? Už jsem z toho na nervy a potřebuji poradit.
Díky
Paní v tom má zmatek.
1.
Co se stane v případě, že se účastník II. pilíře stane nezaměstnaným nebo bude na rodičovské dovolené? Jakým způsobem bude platit své příspěvky?
Účastník je na důchodové spoření povinen přispívat jen tehdy, bude-li povinen platit pojistné na důchodové pojištění (I. pilíř), tj. jen tehdy bude-li výdělečně činný a jeho výdělečná činnost založí jeho účast v I. pilíři. Po dobu, po kterou nebude poplatníkem pojistného do I. pilíře (nezaměstnanost, péče o dítě, pobyt v zahraničí) nebude povinen platit pojistné do II. pilíře.
Například matka osobně pečující o dítě do 4 let věku, která nemá příjem zakládající povinnost odvádět pojistné na důchodové pojištění je sice účastníkem důchodového pojištění, ale nemá povinnost pojistné platit. Není v tomto případě tedy ani poplatníkem pojistného na důchodové spoření.
Děkuji Vám za odpověď a máte pravdu. Hned ráno jsem jel do České spořitelny, kde mám účet a ti hhned kontaktovali zástupce penzijního fondu a ten řekl, že na finančním nemají pravdu. Tak jsem šel na finanční úřad, ta paní co mě volala v tom má evidentně zmatek a poslala mě na Úřad práce, kde jsem vedený jako nezaměstnaný, abych jim prý sdělil, že jsem v druhém pilíři a oni prý budou konat dále za mě. Ale kdepak... tam mě dali akorát potvrzení, že jsem vedený v evidenci nezaměstnaných a poslali mě znovu na finační. Paní na finančním teď neví co s tím potvrzením mám dělat a řekla mi, že se nejprve zeptá na krajském finančním úřadu jak se věc má a potom mi dá vědět. Myslím si, že než mě vůbec kontaktovala, měla si ověřit jaká jsou fakta a ne dělat kolem toho rozruch. Příští týden se dozvím jak jsem dopadl a doufám, že kladně. Dost mě to celé naštvalo, už tak bez toho mám nervy v kýblu. Nic méně Vám ještě jednou moc děkuji.
S pozdravem Komárek
Děkuji, vím že mám pravdu.
Kdo ztratí zaměstnání, nemá výdělečnou činnost a povinnost platit pojistné se u něj automaticky přerušuje. Po získání zaměstnání se automaticky obnovuje (hlášení o ukončení nebo zahájení pracovního poměru provádí zaměstnavatel). Podobně u mateřské nebo rodičovské dovolené se povinnost platit obnoví až po získání výdělečné činnosti.
Povinnost vašeho zaměstnavatele je oznámit to, že jste byl propuštěn PF. Vaše povinost naopak je, abyste každému svému zaměstnavateli, kterého budete v životě mít - když se vám bude tedy dařit- oznámil, že máte II pilíř.
Udělal jste to? Pokud ano, buďte v klidu.
Co se týká od kdy pojistné platíte, tak jakmile registrace smlouvy v Centrálním registru nabylo právní, tak bezprostředně poté následující měsíc je provedena první srážka pojistného.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.