Dobry den, vim, ze tu a na internetu toho je mraky, vsude se vetsinou docitam, ze pri DALKOVEM studiu NEMA STUDENT narok na STATUS STUDENTA a tim spojene VYHODY /sirotci, slevy, duchod/. Koho se zeptam, tak tohle potvrzuje. Jenze.. sedl jsem k PC a zacal patrat, vypatral jsem toto: Dle § 12 zákona č. 117/1995 ... § 12 Soustavná příprava dítěte na budoucí povolání (1) Za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání se považuje: a) studium na středních a vysokých školách v České republice,10) s výjimkou 1. studia za trvání služebního poměru, 2. dálkového, distančního, večerního nebo kombinovaného studia na středních školách, je-li dítě v době takového studia výdělečně činno podle § 10 nebo má-li v době takového studia nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci, b) teoretická a praktická příprava pro zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost pro osoby se zdravotním postižením38a) prováděná podle předpisů o zaměstnanosti,10a) c) studium na středních nebo vysokých školách v cizině, pokud podle rozhodnutí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy je postaveno na roveň studia na středních nebo vysokých školách v České republice ATD.. ... Body a) 1) 2) chapu tedy tak, ze pri DALKOVEM studiu napriklad na ucnaku, maturite nebo vysoke skole ZUSTAVA STATUS STUDENTA jen tehdy, kdyz student NENI VYDELECNE CINNY. V tomhle pripade tedy pobira vyhody spojene se statusem studenta. Prosim potvrdi mi tu nekdo, ze nejsem jediny kdo ten vytah, viz vyse, chape stejne jako ja? Mockrat dekuji za odpoved Dale bych jen vyuzil vlozeneho tematu, tak me zajima, ciste teoreticky, jestli je mozne studovat DALKOVE obor, ze ktereho uz dotycny odmaturoval pri dennim studiu a uspesne slozil maturitni zkousku. /neberme v potaz logickou stranku veci/ Mockrat dekuji za brzkou odpoved.
Nedavno se to tu řešilo viz. poradte.cz/... , chápete to správně. Nesmíte být výdělečně činný a ani třeba pobírat podporu v nezaměstnanosti apod. dávky .
Podle mě studovat dálkově střední školu lze, pokud vás příjmou.
podnikdalkar
Dekuji za odpoved. K tomu studiu, abych byl konkretni. Vyse to muze byt zavadejici. Odmaturoval jsem nastavbove studium obor podnikani denni formou studia a zajima me, jestli je vubec mozne studovat dalkove uplne stejny obor na stejne skole, kde jsem z toho predmetu maturoval. Snad jsem to upresnil, dekuji.
A proč ne? Pokud škola tuto formu studia provozuje, tak je to klidně možné. - pt
podnikdalkar
Momentalne jdu ze skoly, kde jsem se informoval. Pry neni mozne studovat stejny obor pod stejnym cislem oboru.
podnikdalkar
Jen doplnim pro uplne zodpovezeni otazky. Ministerstvo skolstvi mi na muj dotaz odpovedelo, ze zakon nepocita se situaci studovat obor ZNOVU, ktery uz byl jednou dokoncen a zavrsen maturitni zkouskou. Tudiz jsem z toho pochopil, ze to LZE, ale nejaka treti strana by to mohla atakovat s duvodem plytvani statnich prostredku. (coz pani na ministerstvu rikala) Logickym duvodem se asi odpovedet neda proc by nekdo chtel studovat znovu a od zacatku uplne totozny obor. Ale ti, co si chteji udrzet statut studenta a s tim spojene vyhody (napr sirotci duchod) v tom urcite logiku vidi. Dekuji za nazory
podnikdalkar
Omlouvam se za prekliky a gramaticke chyby, pisi z telefonu.
Možná by pro takového studenta, který dokončil denní nástavbové studium maturitou lepší, kdyby pokračoval na té samé škole, ale již jako vyšší odbornou školu, také zakončené maturitou, pokud ta škola takový druh studia provozuje. - pt
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.