Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemocenská pro OSVČ?

Od: veruska29 odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, ráda bych se zeptala když podnikám od ledna a chtela bych jit marodit,platim jsi nemocenskou 1000kč.jestli bych dostavala nějaký peníze vubec od státu.A kolik by to tak bylo vím že 14dni je neplacenejch u OSVĆ.Chci jit marodit až tak v dubnu.děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Vaše otázka mi není zcela jasná... myslela bych, že půjdete marodit, když budete nemocná, ale "až tak v dubnu"...?
No každopádně pokud jste od počátku podnikání přihlášena k nemocenskému pojištění a platíte 1000 Kč pojistného, prvních 14 dní nedostanete nic a pak v závislosti na délce pracovní neschopnosti byste dostala téměř maximální možnou dávku, to je od 15. do 30. dne asi 12.000, od 31. do 60. dne asi 25.000 a od 61. dne nemoci kolem 28.000 měsíčně.
jessi*
hodnocení

jsem nemocná ale práve jsem se bála že nedostanu nic ještě když teprve to začínám platit od ledna.tak jsem myslela že bych šla až příštý měsíc.mám něco s ramenem.

zajímavé sumy, takže dám se na podnikání, po dejme tomu půl roce mám zaplacenou nemocenskou 6 tisíc korun, začnu marodit, po 15 dnech mi dají 200% vkladu, a po dvou měsících marodění okolo 28 tisíc korun měsíčně? Nemám s tímto zkušenosti...prosím rozvinout...

Doufám, že je to trochu jinak, než to bylo vysvětlené, protože to by bylo ideální pro špekulanty... ty sumy (maximální možná dávka) se zřejmě odvíjejí od základu daně, teda výdělku. Jinak by bylo výhodnější místo práce simulovat.

Bohužel... zákon toto umožňuje a je jenom otázka času, kdy se to dostane mezi obecný podnikatelský lid... OSVČ si může platit nemocenské pojištění z libovolného vyměřovacího základu, který si sama určí - tj. 1,4% například ze 70.000, které ve skutečnosti nemá a mít nemusí... oddělilo se placení důchodového (ze skutečného VZ) a nemocenského pojištění. Vzhledem k technice výpočtu nem.dávek (vym.základ za rozh.období se dělí počtem dnů v rozh.obd., vznikne denní VZ a ten se redukuje) nemá smysl si platit víc než cca 1000.- Kč pojistného. I tak vznikne nárok na maximální možnou dávku. Minimálně se musí platit (pokud chce být OSVČ nemocensky pojištěna) 56 Kč, což je 1,4 % z 4000.

Zákon 589/1992 Sb., § 5b, odst. 4:

Vyměřovacím základem osoby samostatně výdělečně činné pro pojistné na nemocenské pojištění je měsíční základ, jehož výši určuje osoba samostatně výdělečně činná. Měsíční základ však nemůže být nižší než dvojnásobek částky rozhodné podle předpisů o nemocenském pojištění pro účast zaměstnanců na nemocenském pojištění.

jessi*
hodnocení

tak děkuji moc.já totiž mám velký výdělek .aby se mi to vyplatilo když budu marodit.platím jsi oboje pojištěni 2500kč.chtěla jsem se zeptata když budu marodit musísm i nadále posílat platby zdravotni a socialni?

jessi*
hodnocení

děkuji ja už to hledám tady dlouho odpovědi natu samou otázku.

Kdybyste byla nemocná celý měsíc (nebo třeba na PPM), tak nemáte žádný výdělek a tedy ani vyměřovací základ, ze kterého by se dalo spočítat pojistné, takže nebudete platit nic, ani pojistné na nemocenské pojištění. Kdybyste byla část měsíce nemocná a část odpracovala, tak za tu odpracovanou část (z výdělku, kterého dosáhnete) odvedete zdravotní a důchodové pojištění. Nemocenské byste si zaplatila z libovolného vyměřovacího základu jako dosud.

Jenom ještě upřesním:

zdravotní pojištění - platí se do zdravotní pojišťovny

sociální pojištění - platí se na OSSZ a skládá se z důchodového a nemocenského

jessi*
hodnocení

takže když bych šla třeba 6 dubna marodit tak jsi musim zaplatit zdravotni+socialní v kvetnu jen za tech 6dni odpracovaných?jeslti tomu správne rozumim.a poslat nemocenskou.takze lepsi je jit na začátku měsíce.děkuji.já totiž planují i rodinu.

Vždycky přece platíte sociální (teď už jenom důchodové) a zdravotní pojištění z dosaženého vyměřovacího základu. Takže hrubou mzdu např. za 6 dní vynásobíte 4,5% na zdravotní a 6,5 % na důchodové pojištění, nemocenské jaké chcete, a odešlete. Neprošvihněte platbu nemocenského - termín je od 1.1.2009 20. den následujícího měsíce. Pokud byste zaplatila pozdě, zanikne Vám nemocenské pojištění a tím nárok na dávky.

doplněno 12.03.09 19:52:

já trouba... OSVČ má jiná procenta než zaměstnanci... ale to určitě víte a nespletla jsem Vás, doufám *hi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]