Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak docílit rizikového těhotenství od začátku

Od: magdalenaa odpovědí: 18 změna:

Milí rádcoví, ženy, řeším obtížnou situaci - dostala jsem výpověď v práci a zjistila jsem, že jsem těhotná, tudíž nezaměstnatelná.

Na sociálce mi poradili, abych se domluvila s gynekologem na rizikovém těhotenství, tudíž že bych pobírala během těhotenství nemocenskou.

Řeším to, co a jak tomu gynekologovi říct, aby mi tu nemocenskou napsal a pokud možno neomezené vycházky - musím se starat o rodinu a také se starám o babičku, která s námi nebydlí.

Prosím ty, kteří by mi chtěli psát komentáře ve stylu, jako že bych byla parazit na státě atd., aby se zdrželi komentář. Bylo by to kontraproduktivní.

.

Ráda bych dostala radu od žen, které toto řešily. Jsem v obtížné situaci, manžel je vsteky bez sebe, že bych byla bez peněz.

děkuji. Magda

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

magdalenaa
hodnocení

Nehledě k tomu, že jsem dostala výpověď, když už jsem byla těhotná - ještě jsem to nevěděla. To už ale řešit nebudu. ..

magdalenaa
hodnocení

Jen pro přiblížení situace - 13 let jsem pro firmu pracovala, pak byla na mateřské s prvním synem a po návratu do práce jsem obdržela výpověď - častý jev, které se nám, ženám po mateřské stává.

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den. Nevím, kdy jste dostala výpověď, ale dle § 53 a § 54 ZP je v určitých případech zaměstnanec chráněn před výpovědí, a to zejména v případě , když je zaměstnankyně těhotná. Jinak, pokud trváte na neschopence, řekněte lékaři, že máte nevolnosti, točí se Vám hlava. Dříve to tak nebylo, ale dnes je běžné, že ženy čerpají nemocenské dávky prakticky po celou dobu těhotenství.

doplněno 13.09.13 08:43:

To chápu a přeji hodně štěstí.

magdalenaa
hodnocení

Děkuji za radu. O tom paragrafu vím, ale vzhledem k tomu, že mi tu výpověď dal velmi velmi blízký člověk, tak to už ani chuť řešít nemám. Pálím mosty a budu si žít vlastní život. Jinde a jinak.

majsterjoe*

A tu vypoved vam dal z jakeho duvodu?

nenechejte si vsechno libit.

doplněno 13.09.13 08:54:

No mate stesti ze mate aspon to odstupne. Firma se mohla zachovat i jinak, a tam uz by bylo problemu vice. Neni to vsude tak jednoduche.

magdalenaa
hodnocení

Z důvodu přeorganizace a rozhodnutí o snížení počtu zaměstnanců. Takže 2-měsíční výpověď s odstupným 3 měsíce. Na to jsem nemohla říct ani popel - v tu dobu jsem o těhotenství nevěděla ..

Když mě někdo někde nechce, tak to beru jako fakt a nebudu se tam cpát.

ingdezogondolan*

Vy to říkáte, jako kdyby blízký člověk měl povinnost Vás zaměstnávat a to až do smrti.

magdalenaa
hodnocení

Máte pravdu. Tato skutečnost je víceméně nepodstatná. Jen jsem tím chtěla odůvodnit, proč již nechci s tím zaměstnavatelem nadále nikterak komunikovat...

ingdezogondolan*

No tak vzhledem k tomu v jaké jste situaci... urážení a to ještě bezdůvodné, on Vás opravdu nemá povinnost živit. Tu má Váš manžel.

xixi*
hodnocení

0x
Neodsuzuji, naopak chapu.
Lekari reknete, ze mate neustale nevolnosti a motani hlavy, jak pise radce predemnou. Muzete pridat obrovskou unavu.
Bohuzel, co se tyka vychazek, vas zklamu. Vychazky jsou omezene na 6 hodin denne, muzete si je nechat napsat jak vam vyhovuje pres den (treba hodinu rano na odvoz deti do skoly/skolky a zbytek odpoledne). Neomezene vychazky se davaji zcela vyjimecne a mam pocit, ze je musi schvalit revizni lekar, ale to nechci kecat.

monika123*
hodnocení

0x

Rekla bych to doktorce na rovinu. Pokud vite, ze to neobstoji, asi bych to uhrala, ze mi neni dobre, ale nejdriv bych si vybehala narok na pracovni smlouvu, protoze je defacto nejspis neplatna, kdyz jste tehotna. na druhou stranu o tom, ze jste tehotna jste sice nevedela, ale zamesnavatel taky ne, talze Vam dal vypoved platnou. Je vasi povinnosti toto hlasit vcas, a ze jste to nevedela, asi nebude niokho zajimat. Ale zkusila bych t pres MUDr. a rady pani ze socialky. O nic neprijdete, v nejhorsim to nevyjde. Tak hodne stesti.

magdalenaa
hodnocení

To, s napadnutím a znovu získáním pracovní smlouvy mě také napadlo, ale proč? Vždyť mě tam nechce, naše vztahy jsou na bodu mrazu. Takto získám odstupné, pak teoreticky 60% nemocenské po dobu těhotenství, pak rodičkovský přízpěvek a pak si najdu nové zaměstnání.

Neumím to propočítat, co se mi vyplatí více. Nicméně nemám chuť se s tím člověkem (zaměstnavatelem) už ani pozdravit. Jen mu tam dám tu neschopenku (pokud jí získám) a mizím. Nic už po něm nechci.

iz*

V kolikátem jste TT a kdy má pracovní poměr skončit? Bez zaměstnání byste nemusela mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM), kromě toho se připravíte o dovolenou, na niž by Vám v průběhu čerpání MD vznikl nárok.

Pokud byste neplnila podmínky pro přiznání PPM, měla byste nárok na rodičovský příspěvek (RP) od porodu do 4 let věku dítěte. Změna by byla možná jen v případě, že by bylo možné vyměřovací základ stanovit u otce dítěte.

Od roku 2012 už nejsou možné neomezené vycházky.

___ Odkazy:

PPM (web ČSSZ)

RP (portál MPSV)

magdalenaa
hodnocení

Nyní jsem ve 3. týdnu těhotentví. Výpověď jsem dostala dne 2. září a 2-měsíční výpověď končí předpokládám 31. říjnem.

Na sociálce mi říkali, že neví, zda mi ten nárok na PPM vznikne, že mi to buď schválí, či zamítnou.

Že na rodičovský přízpěvek budu mít nárok určitě.

Jaký způsob byste navrhoval-a Vy?

Právě nejsem schopná si spočítat, zda se mi to vyplatí více, než přijmout těch 60 tisíc odstupného. Zda napadnout smlouvu a mít více od státu, nebo vzít odstupné ... Na ossz mi to nedokázali spočítat ..

Vím z jiných diskuzí, že jste člověk zákonů znalý. Já jsem z celé situace zmatená a snažím se to schůdně vyřešit tak, abych to nějak finančně zvládla. Manžel to z jedné výplaty těžko utáhne ..

Děkuji. Magda.

iz*

Pokud jste písemnou výpověď obdržela 2. září, začne výpovědní doba běžet až 1. října a pracovní poměr by (pokud byste nebyla těhotná) skončil 30. listopadu. Doporučila bych výpověď nenapadat, ale cca v polovině listopadu zaměstnavateli oznámit těhotenství.

Pak se běh výpovědní doby zastaví a pracovní poměr skončí až po skončení překážek (těhotenství, MD a RD). Případně by mohla výpovědní doba doběhnout v době, kdy budete čerpat dovolenou mezi MD a RD.

Zvolíte-li tento postup, nepřijdete ani o jedno - budete mít nárok na PPM i na odstupné. Jenom se výplata odstupného odloží - vyplatí se až po skončení zaměstnání.

Pokud výpověď napadnete pro neplatnost, nebude na odstupné nárok.

___ Kdybyste se v průběhu RD rozhodli pro další dítě, měla byste nárok na PPM ze stejného vyměřovacího základu jako u tohoto dítěte a za dobu čerpání další MD by Vám vznikl nárok na další dovolenou, ...

Podle mne je pro nastávající maminky výhodnější zaměstnání zachovat.

___ Nemocenské i PPM se počítají z příjmů za posledních 12 měsíců (z nich se stanoví denní vyměřovací základ) nemocenské činí 60 % tohoto základu a PPM 70 % denního vyměřovacího základu.

Na výplatní pásce byste měla najít průměr pro nemoc, PPM bude o něco vyšší.

petr123*
hodnocení

0x

Pokud je ten doktor "rozumný" tak bych mu na rovinu řekl v jaké jste situaci. Z jeho peněz se to platit nebude a navíc by mohl uznat, že stres rozhodně není nic co by dítěti pomohlo...

haninka*
hodnocení

0x

Řekněte doktorovi že je Vám špatně a v jaké jste situaci. Jestli je normální tak Vám to napíše, jestli ne tak vyměnit. Můj bývalý přítel vycházky obešel tak že nahlásil u doktora adresu na chatu která je bez znalosti místa málo dostupná a měl půl roku ok kontrol pokoj. Nikdo Vám nemůže nařídit na jaké adrese máte marodit.

rnk*
hodnocení

0x

Rozhodně se braňte ukončení poměru. Přišla byste o moc peněz z mateřské. Do práce stejně už nepřijdete. Vezmete si neschopenku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]