Nejste přihlášen/a.
Partner se po rozchodu odstěhoval. Máme spol. děti ve věku 6,5 a 10 let.
Mám dilema, jestli je v tomto věku pustit přímým autobusem, nebo vlakem EC samotné za partnerem. (šlo by o jednu zastávku,cca 1hod jízdy),kdy on je na cílové stanici bude čekat.
Nevím jak jinak řešit tuhle situaci, protože styk s otcem musím umožnit,zároveň není finančně možné, aby jezdil do města kde jsem já, když tu nemá žádné zázemí - já ho u sebe bydlet na víkendy nenechám.
Napadá vás jiná možnost, nebo co si myslíte o té stávající?
Musím říct, že holky jsou šikovné a samostatné!
díky
To Vás asi bejvalej hodně deptá, že toto řešíte si myslím za něj. To je přece jeho věc, jak si to zařídí. Děti na něj budou čekat s Vámi a Vy je předáte přímo jemu osobně. Protože to, co jste nastínila, to už je snad trestný čin. Můžete cestovat s dětmi Vy a předávat si je i třeba na půlce cestě. Další možností je doprovod dětí nějakou osobní službou, asistentkou, studentkou, apod. V zásadě si to musí nějak zařídit on, může jet taxíkem, nebo si půjčit auto v půjčovně. Jinak, jak Vás může toto napadnout, aby jely sami? Takové malé děti, v této době? To se o ně nebojíte? Nikdy bych tuto variantu z úst nevypustila. Moje otázka. Pokud jede spoj 1 hodinu, tak kam proboha jede, že nemůže dojet a odjet během jednoho dne? Jezdím z Prahy do Teplic za 1 hodinu a deset minut, spojů jede několik tam a několik nazpět. I během dne lze návštěvu i s pobytem zvládnout. Pokud by to nezvládl, tak jsou hotely na přespání. A finance jsou jeho problém. Máme málo informací, co a jak, ale jak už jsem napsala. Pokud chce děti vidět, musí se snažit a vyřešit problémy on. Není-li to v jeho silách pro velkou vzdálenost jezdit na krátkodobé pobyty, domluvte se na delším pobytu dětí u něj doma, aby se spolu užili.
Souhlas. Tazatelka nemá jakoukoli povinnost děti kamkoli posílat, a ty dvě malé bych osobně nepustila. Starší sestra se může na chvíli otočit a neštěstí je tu. Jak píše Pohanka, v dnešní době se bojí i dospělí, natož takto malé děti.
Je už věcí otce, jak si to zařídí, když chce děti vidět. Pouze a jen jeho problém.
doplněno 12.09.13 21:58:Koukám. Ať se třeba obrátí na soud, žádný rozumný soudce nepodpoří cestování malých dětí.
Jak konkrétně z Vás udělá svini? Před kamarády?
býv. partner velice zdatně manipuluje. Pokud nebudu souhlasit udělá ze mě tu svini, co mu nechce dávat děti. Samotnou mě překvapilo, že se odstěhoval tak daleko a je pravda, že to řeším já. Nejvíc jsem se bála varianty, že bude jezdit za holkama a chtít přespat u mě...a tím mě zároveň kontrolovat...
Když řeknu ať pro holky jezdí, je schopen mi nabukíkovat, že ho chci finančně zruinovat, že on mi podstoupil hypotéku, zatímco já mu házím klacky pod nohy...atd atd...
ALE DÍKY ZA NÁZORY. UVĚDOMUJI SI, ŽE TO NENÍ ÚPLNĚ OK...
Co kdyz bude vyluka, o ktere nebudete vedet?
Co kdyz na ne otec nebude v koncove stanici cekat?
Jak se rika, Tak to ani omylem.
At si pro ne jezdi. 1 hodina vlakem je prd vzdalenost.
doplněno 12.09.13 21:47:At si poridi inkartu, nebo co vyjde na jezdeni po jedne trati mezi dvema stanicemi nejlevneji a jezdi si pro ne vlakem.
Děvčata by to hravě zvládla, ALE ... Při první jídě si ex vezme svědka, který mu potvrdí, že matka neměla čas a poslala děti samotné. Hned si zažádá o děti do své péče a vy budete v háji. Asio by je nedostlal, třeba ani by o ně nestál, ale vám dalších x let tahanic znepříjemní život. Neposlala bych děti samotné.
Já co by malá holka jsem jezdila se svým dvojčetem k babičce osobním vlakem. Věděli jsme, že máme vystoupit 3 zastávku. My opravdu vystoupili 3 zastávku, ale vlak stál v poli a čekal na červené. Průvodčí nás nahnal do vlaku zpět, ale kdybysme vystoupili na opačné straně vlaku, tak jsme tam zůstali, to by nás průvodčí neviděl.
10 i těch 6,5 už je dost.. - navzájem na sebe budou muset dávat pozor... v deseti - pche - to jsme jezdili bůchvíkam sami... já bych je vždy minimálně usadila na sedačky ke starším lidem, poprosila, jestli by na ně dohlédli, a ve výstupní stanici už si je musí zase z vlaku osobně převzít tatínek.. To určitě půjde..
doplněno 13.09.13 00:26: Malému Honzíkovi v Honzíkově cestě bylo pět, když jel vlakem sám za dědečkem- o čem bychom v první třídě četli, kdyby ho maminka neposlala samotnýho? )
(to krapek pro odlehčení)
Dnes se už moc nečte, maximálně horror o tom, jak po cestě autobusem plným lidí si řidič zastaví v přilehlém lesíku a znásilní tam veškeré děti mladší osmi let, naprosto beztrestně, protože sedět půjdou rodiče. Tedy maminka, která dítě řidiči svěřila i tatínek, který marně čeká o zastávku dál...
Ten Váš doplněk prostě musím ohodnotit ...
Mám vnučku do první třídy a neumím si představit, že by cestovalo tak malé dítě. Co když se exmanželovi něco stane a nebude děti na stanici čekat? Copak je blázen, copak má opravdu děti rád, že je svolný k takovým kaskadérským pokusům? Tady nejde o žádné klacky pod nohy, ale o děti, o živé tvorečky a to je nezodpovědné vůči nim, vůči vašim společným dětem. - pt
No zákon na to není, ale odpovídáte za ně. Zkusil bych si promluvit s průvodčí. Já jako děcko jezdil s trojím přesedáním, ale tehdy ... A proč si pro ně ex nepřijede a hned neodjede? Když už, tak bych řešil bus, strčit do ruky mobil. Hodina vlakem cca 100 Kč, to je moc?
doplněno 13.09.13 12:04:U ČD děcko do 6 let s doprovodem starším 10 let, takže no problem.
Přesně, at si pro ně přijede, popř. je přiveze zpátky.
doplněno 12.09.13 20:52:já jezdil ve 12ti letech sám 350km za babičkou a do Prahy za známýma co jsme měli stejné hobby jsem také jezdil sám cca 100km celkem běžně
Nevím, děti nemám. Asi bych se o ně bál, 6,5 roku je dost málo. Ale vzhledem k tomu, že třeba do školy také jezdí poměrně malé děti veřejnou dopravou, tak jedna stanice EC nebo autobusem by nemusela být překážkou. Tak třeba poprvé jeďte s nimi. Autobusem je to možná o malinko lepší, protože se můžete s řidičem dohodnout, že první zastávku vystupují a musí je tam čekat jejich otec, tak jestli by v rámci možností na ně dohlédnul. U vlaku to jde taky, ale průvodčí nemá jen jeden vagón.
Dejte jim mobil a když ho někde nenechají ( :D ), budete klidnější.
Pokud se děvčata sama (samozřejmě spolu) cesty nebojí, asi bych se toho také tolik nebál, určitě bych poprosil průvodčího, aby na ně během cesty občas juknul a v cílové zastávce je nezapomněl vysadit. Přispěje to k jejich samostatnosti a soběstačnosti v dalším životě.
Já takhle cestoval "sám" autobusem asi v šesti (sedmi) letech, měl jsem z toho dobrý pocit, že konečně nejsem chvíli pod dozorem, připadal jsem si hned dospělejší, takže mne ani nenapadlo po cestě vyvádět nějaké kraviny, které by mne při cestování s rodiči určitě napadaly. Asi z té mé první samostané cesty byli všichni ostatní zúčastnění daleko vystressovanější než já...
U toho vlaku jde jen o velikost výstupní stanice, partner by musel mít echo v kterém vagónu cestují, holky by pro jistotu měly mít mobila (nabitého s kreditem)...
Ještě jednou čtu původní dotaz.
Jde především o to, jestli chcete partnerovi házet klacky pod nohy (odvez a přivez si je jak chceš) anebo mu chcete vyjít vstříc a na výchově dětí spolupracovat (pomohu ti stýkat se s nšimi dětmi, zkusíme vymyslet oboustranně schůdné řešení).
Narozdíl od některých kolegů mám dojem, že naštěstí chcete (nejen musíte), aby tatínek své děti viděl a určitě hlavně aby ony viděli jeho, a jsem rád, že hledáte rozumné řešení!
děkuju, tpo mě tšěší. Zároveň v tom vidím kámen úrazu. Protože se chci domluvit - s kýmkoli na čemkoli, prostě dojít ke kompromisům...Tím jsem si ale pěkně nadělala do bot, protože ve vztahu s manipulátorem je toto považováno jako slabost...
Někdy je domluva jednodušší, než si vzájeně házet klacky pod nohy.
Někdy domluva není možná.
= nenechte se manipulovat, přemýšlejte jaké řešení je nejlepší pro Vaše děvčata, zcela jistě je jako starostlivá máma máte ráda a chcete pro ně je to nejlepší! Takže zapojte svůj rozum, a podle něj vyberte řešení. Pokud si myslíte, že PRO DĚVČATA je dobré se stýkat se svým otcem, tak se snažte tento kontakt umožnit a pomoci. Pokud ale cítíte, že jejich otec třeba děvčata manipuluje proti Vám, nijak mu nepomáhejte, byla byste sama proti sobě, tam bych asi naopak použil ty "klacky pod nohy"...
Ve vztahu s manipulátorem neexistuje kompromis. Při kompromisu mezi dvěma rozumnými lidmi oba z něčeho sleví. Při kompromisu s manipulátorem Vy slevíte a on hned přitlačí, takže místo kompromisu jste přilepená u zdi.
Neznáme Vašeho expartnera, jeho chování, neznáme zde ani jeho názor na celou záležitost. Takže náš pohled je jednostranný, ovlivněný Vaším dotazem...
Musíte se spolehnout na svůj rozum, a svědomí vůči holkám - to především.
doplněno 12.09.13 22:08: ... ještě pročítám Vaše další reakce v tomto tématu, ON se odstěhoval daleko, ON měl myslet na to, jak se bude dopravovat pro děcka. Pokud chcete pomoci kvůli holkám, přistupte a jejich samostatné cestování, v té cestě opravdu problém nevidím. Opakuji, že děti by měly být v řešení podobných problémů na tom prvním místě.
Ale možná, že po prvním podobném výletu se od dětí dozvíte, jaká jste špatná máma, že od tatínka dostávají cenné dárky, že tatínkova kamarádka se jim věnuje více než Vy, že mohou chodit spát později než u Vás...
Pak bude asi konec s Vaší ochotou vycházet někomu vstříc a problém bude rázem vyřešen...
jejich otec manipuloval celé roky se mnou. ale co se týká holek, tak se oba snažíme si vycházet vstříc, protože je milujeme. On je proti mě nepoštvává a ani nebude z jednoho důvodu - ví, totiž, že mě mají rády a že ve mě mají jistotu! Pokud o ně nechce přijít, nemůže nic říkat proti mě.
A já zároveň vím, že mají rády jeho. A to co bylo mezi námi by mělo zůstat mezi námi.
Samozřejmě je tu riziko, že bude manipulovat i je v určitých ohledech, nicméně vnímám to tak, že takový je a že to mohu kompenzovat já (přece jenom ten můj vliv je větší, když žijí se mnou) a taky, čím budou holky starší, tím budou vidět lépe souvislosti a obrázek si udělají samy..
Díky za upřesnění, v tomto případě bych asi holky za tatínkem pustil. Pokud by je začal manipulovat proti Vám, jistě byste to okmžitě poznala a podmínky změnila.
Je to jen můj názor, podle toho, co jste nám sama napsala.
Neradím co máte dělat, jen přemýšlím nahlas, jak bych se asi zachoval já na Vašem místě, i když i to je jen teorie, samozřejmě, nejsem a nikdy na tom Vašem místě nebudu...
Přeji Vám i malým slečnám, aby vše dopadlo dobře, hezký den!
Jen "teoreticky"...
Čtyři kluci (tři bráškové ve věku 9, 11 a 13 let a jejich 10tiletý kamarád) poznají staršího kamaráda, který je (samozřejmě s vědomím a se svolením jejich rodičů) naloží spolu se svým ovčákem do auta a "někam" odveze na víkend nebo třeba na týden, hlavně ven z paneláku, ze sídliště, z Prahy...
Byla to naprostá rodičovská nezodpovědnost? Anebo spíš rozumná důvěra rodičů v zodpovědnost a instinkt svých dětí a snaha dopřát jim něco více, než by je v tu chvíli v jejich možnostech?
Nikoho nepřemlouvám k ničemu, jen nedělejte z dětí neschopné blumy.
Z vlaku EC ani z autobusu se dřív, než na 1. zastávce, vystoupit nedá. U obou prostředků mi není jasné, co by mělo hrozit za nebezpečí během cesty, pokud budou děti přiměřeně poučené a aspoň jednou si trasu projedou s doprovodem. Do a z dopravního prostředku je navíc posadí/vyzvedne jeden z rodičů. Děti budou vybaveny mobilem, takže v případě čehokoliv mohou zavolat, nebo je možné volat jim. Oba prostředky mají dospělý personál, který lze požádat o jistý dohled (autobus je v tomto o něco lepší).
Vídám děti běžně jezdit vlakem do školy: samy nastoupí, samy jedou, samy vystoupí, samy dojdou do školy. Jestli má někdy někdo ve vlaku problém se dveřmi, bývají to důchodci. Děti se dokážou ve světe orientovat mnohem lépe, než si dospělí myslí. Jasně, teoreticky se může stát něco opravdu výjimečného a pak dětem určitě někdo z dospělých (ať už personál, nebo spolucestujcí apod.) pomůže. A navíc mají ten mobil. Když si jdou hrát ven, taky jdete s nimi, aby nebyly ani chvilku bez dozoru?
A co třeba sebevrah na kolejích a 3 hodiny vyšetřování, jak to bylo dnes? Navíc vlaky často jezdí místy kde signál ani není. A těch ožralů a různých individuí co jezdí!
Vlakem jezdím denně a divné individuum se vyskytne vzácně. Navíc je sice třeba divné, ale nic nekalého nedělá.
A kdy jste zůstal naposled někde s vlakem několik hodin trčet? Navíc k tomu dnešku - všichni cestující si za pomoci hasičů přestoupili. Nežijem ve středověku.
Ale opakuji: nikoho k ničemu nepřemlouvám.
Aniž bych Vám nijak oponovala, zážitky od začátku roku - výluka vlaku kvůli prasklé koleji, dvakrát zastavený autobus z důvodu poruchy (sprostá slova od řidiče nekomentuji), havárka na dálnici a zpoždění půl hodiny. A to se považuji za šťastlivce, když poslouchám dopravní info. Před asi dvěma lety jsem jela vlakem na hory, sedm posledních stanic jsem zůstala ve vlaku sama a dobře mi tda fakt nebylo.
Jezdím busem hodně často, ped den moc individuí nejezdí, ale když přistoupí parta cigánů nebo dva tři ožralci, je o "zábavu" postaráno.
Když mi bylo šest jezdila jsem sama busem z Prahy do Harrachova. To bylo v r. 1986. Máma mě na Florenci naložila, někomu řekla ať na mě dohlédne a babička si mě v Harrachově vyzvedla. Žádné mobily nebyly. Ale je jiná doba. Jak bylo psáno někým výše, požádala bych někoho rozumně vypadajícího (studentku, důchodce) ať mi na ně mrkne a no problém. Kor když jim dnes můžete kdykoliv zavolat.
Já jsem jezdila 60 Km sama autobusem ve svých 6-ti. Tenkrát jezdil ještě řidič s průvodčím, ten průvodčí dostal příplatek, že mne správně vysadí, a tam zas někdo čekal. Ten průvodčí se mnou občas po cestě zažertoval, doteď si ho pamatuji. Vlakem takhle brzy nikoli.
Teď je ale jiná doba, tak asi projistotu pořádná instruktáž, že s nikým nic a nikam... a stejně je to o nervy.
Určitě také hodně záleží na tom, jak jsou děti samostané v domácím prostředí. Jestli se to starší včas vrací ze školy a z kroužků nebo cvičení, jestli samo zvládá běžný i složitější nákup...
Asi dvakrát bych jela s dětmi a při té příležitosti vysledovala, že pravděpodobně někdo bude stejným spojem také jezdit. Možná dokonce někdo vám známý. Po zhodnocení všech dalších okolností, tedy jestli a jak moc chci, aby děti s otcem byly, a jestli a jak moc by byly cesty pro otce nedostupné, bych je už pak pouštěla samotné. Předpokládám, že vlaku EC je vagon pro matky s dětmi. Po domluvě s průvodčím bych je s případným studentským(?) či jiným domluveným doprovodem nebo i samotné usazovala právě tam.
Už jen na okraj a mimo dotaz. Maminka cestovatele Rudy Švaříčka mi vykládala, jak synovi začalo být malé nejdříve naše město, pak i republika. Už od 6 let cestoval sám, nejdříve do Brna, pak postupně dál a dál...
Mila pani,podle mě je jedina opověď NE takhle male děti pustit samotne NE!Ať si to Vaš Ex vyřeši jak chce myslim,že je na to dokonce zakon,že on si musi děti vyzvednout sam a v pořadku je zase vratit.Vždyť vy za ně jste zodpovědna.Milujici matka by to vubec neřešila bezpečnost děti je na 1.mistě.Pěkny den vam všem tady
Tatínek,když je má tak rád,tak ať si pro ně přijede a zase je doveze,když má takový zájem.V dnešní době takhle malá děvčata pustit samy?Ani omylem! Já bych nepustila ani starší. Jste za ně zodpovědná a divím se,že o ně nemáte strach? Kdyby se jim cestou nedej bože něco stalo,tak si to ,,odskáčete,, jedině vy a váš bývalý navíc získá trumf proti vám.
O škole se tu nebavíme,každý má právo na svůj názor.Ať je klidně pouští,je to jen její věc a její odpovědnost.
Naše vnoučátka vozí pro jistotu do školky a do školy, ráno tatínek /syn/ a odpoledne pro ně jezdíme my /prarodiče/. Mohlo by se Vám tazatelko stát, že by se děti s otcem minuly, zůstanou na ulici a budou plakat, někdo cizí zavolá na pomoc policii a děti skončí v děcáku, a nebudete je mít any Vy ani manžel. - pt
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.