Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak získat zpět půjčené peníze.

Od: skorpion* odpovědí: 4 změna:
Jak mám postupovat, když jsem manželce půjčil 20000,-Kč s jejím podpisem na smlouvě kterou jsem sní sepsal a dosud (už je půl roku po stanoveném termínu) mi nic nevrátila. Manželka nepracuje (resp.nechce se jí). Mohu na ni podat žalobu, nebo jak mám postupovat. Prosím poraďte...

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

tesyk*
hodnocení

0x
Jestli je manželka ještě stále Vaší zákonitou, a jestli jste neměli za dobu trvání rozdělené BSM, tak to asi bude problém. Jiná věc by ovšem nastala, jestli se jedná již o bývalou manželku. V tom případě bych ale doporučil určitě se obrátit na advokáta, protože s bývalými manželkami bývají současné potíže. Tuším, že palmáre advokátů je nějakých 8% z projednávané částky. No, ale když to dotáhnete vítězně k soudu, tak to zaplatí neúspěšná strana.
kopretina*
Jakmile se to dotáhne vítězně k soudu, ještě není zdaleka vyhráno. Také mám soudní příkaz k zaplacení mnohem menší částky, ale jakmile je druhá strana na mateřské, pobírá nějakých 3500 od sociálky, kde chcete ty peníze vzít? Jedině exekuce. V tom nejhorším případě. A exekutoři si vezmou také nějaké to procento.
nenynka*

Podle toho který exekutor-státní ano,soukromý si vymůže i svůj podíl :o)

hawatt*
hodnocení

0x

Jestliže jste půjčil manželce za trvání manželství aniž byste měli spolu rozdělené společné jmění, pak se jednalo o absolutně neplatný úkon.

Ze společného jmění manželů nelze, aby mezi manželi bylo možno něco půjčit. Společné jmění manželů Vám vzniklo okamžikem uzavření sňatku. V podstatě, jste manželce dal to, co je i její a zároveň dlužíte i Vy sám sobě

Více § 143 odst.1 písm.obč.zákoníku:

(1) Společné jmění manželů tvoří
a) majetek nabytý některým z manželů nebo jimi oběma společně za trvání manželství, s výjimkou majetku získaného dědictvím nebo darem, majetku nabytého jedním z manželů za majetek náležející do výlučného vlastnictví tohoto manžela, jakož i věcí, které podle své povahy slouží osobní potřebě jen jednoho z manželů, a věcí vydaných v rámci předpisů o restituci majetku jednoho z manželů, který měl vydanou věc ve vlastnictví před uzavřením manželství a nebo jemuž byla věc vydána jako právnímu nástupci původního vlastníka,

b) závazky, které některému z manželů nebo oběma manželům společně vznikly za trvání manželství, s výjimkou závazků týkajících se majetku, který náleží výhradně jednomu z nich, a závazků, jejichž rozsah přesahuje míru přiměřenou majetkovým poměrům manželů, které převzal jeden z nich bez souhlasu druhého.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]