Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Včelí či vosí štípnutí

Od: lekky odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se poradit co mám dělat když mě štípla vosa či včela? Co pomůže aby mi ruka nenatekla? Nemáte někdo nějakou babskou radu?

Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

5x

Cibule (rozkrojit a přiložit), vlastní sliny, vata namočená v octě. Případně Fenistil gel.

hodnocení

2x
U nas pouzivame cibuli. Ale nepomuze to vzdycky. Nevim, jestli je to ruznou reakci organismu nebo "jedovatosti" zihadla ci mistem vpichu, ale nekdy nemam reakci vubec zadnou a jindy jsem az musela k doktorovi, protoze mi ruka otekla od ramene az k lokti a hrozne to bolelo. Doktor s tim stejne nic neudelal, sla jsem domu s nejakym praskem proti alergii, ktery mi stejne nepomohl a casem to splasklo samo..
doplněno 10.09.13 21:09: Proste mi to fakt nepomohlo. Vzdycky to delame stejne. Jednou jsem dostala asi 4 zihadla, bylo tehdy desne suche leto a natekla jsem tak, ze jsem nemohla otevrit oci. Pak jsem za par let dostala zihadel asi 15 a zadna reakce. Cibuli davame vzdycky a hned. Zihadel uz jsem za zivot mela faaakt hodne :)
rnk*

Pomohlo by kdyby se to vzalo předtím než to nateklo.

martinaa*

Také záleží, který druh vosy Vás bodl. Nežije u nás jen jeden... a včely zase mohou mít díky klimatickým podmínkách různé zásoby jedu v žihadle.;).

hodnocení

2x

Jak už tady všichni psali - potřít důkladně rozkrojenou cibulí, nebo octem. Záleží na čase. Pokud potřete ihned po štípnutí, otoku se hodně zamezí. Sice třeba trošku bude, ale ne tak velký a svědivý, jako bez potření. Vnuka štípla včela na parkovišti u motorestu. Hned jsem vlítla dovnitř, číšník mi dal ocet. A i když jindy u vnuka bývaly velké otoky, tentokrát, že to bylo hned ošetřené, skoro žádný. Když jdeme na nějaký výlet, trošku octa v maličké skleničce se v batohu vždycky najde. V naší rodině to opravdu pomáhá. Jaga.

hodnocení

0x

Cibule.

doplněno 10.09.13 21:22:

Prý i jogurt ( ona.idnes.cz/...)

Další rady dali ostatní

hodnocení

0x

Také se říká že potření čpavkem-bez záruky,mně pomáhalo potření čerstvě rozkrojenou cibulí ,jak píší nade mnou!

rnk*
hodnocení

0x

Nemám babskou ale lékárnickou. Pokud jste alergický (asi ano, když natéká) tak si vemte léky co máte na alergii (Zyrtec, Xyzal, Xados, atd.)

stirecek*
hodnocení

0x
Ja myslím, ze každá rada je zbytečná. Pokud ho pichla včela, ruku by měl natecenou dřív, nez by se dostal k pc.

imbecilobijec
hodnocení

0x

Ihned pod tekoucí, co nejstudenější vodu. Nateče to pak minimálně.

hodnocení

0x

A ještě jedna rada u malého dítěte, jako druhotné ošetření se doporučuje ostříhat nehty (že aby se neškrábalo, aspoň ne moc).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]