U nas pouzivame cibuli. Ale nepomuze to vzdycky. Nevim, jestli je to ruznou reakci organismu nebo "jedovatosti" zihadla ci mistem vpichu, ale nekdy nemam reakci vubec zadnou a jindy jsem az musela k doktorovi, protoze mi ruka otekla od ramene az k lokti a hrozne to bolelo. Doktor s tim stejne nic neudelal, sla jsem domu s nejakym praskem proti alergii, ktery mi stejne nepomohl a casem to splasklo samo.. doplněno 10.09.13 21:09: Proste mi to fakt nepomohlo. Vzdycky to delame stejne. Jednou jsem dostala asi 4 zihadla, bylo tehdy desne suche leto a natekla jsem tak, ze jsem nemohla otevrit oci. Pak jsem za par let dostala zihadel asi 15 a zadna reakce. Cibuli davame vzdycky a hned. Zihadel uz jsem za zivot mela faaakt hodne
rnk*
Pomohlo by kdyby se to vzalo předtím než to nateklo.
martinaa*
Také záleží, který druh vosy Vás bodl. Nežije u nás jen jeden... a včely zase mohou mít díky klimatickým podmínkách různé zásoby jedu v žihadle..
Jak už tady všichni psali - potřít důkladně rozkrojenou cibulí, nebo octem. Záleží na čase. Pokud potřete ihned po štípnutí, otoku se hodně zamezí. Sice třeba trošku bude, ale ne tak velký a svědivý, jako bez potření. Vnuka štípla včela na parkovišti u motorestu. Hned jsem vlítla dovnitř, číšník mi dal ocet. A i když jindy u vnuka bývaly velké otoky, tentokrát, že to bylo hned ošetřené, skoro žádný. Když jdeme na nějaký výlet, trošku octa v maličké skleničce se v batohu vždycky najde. V naší rodině to opravdu pomáhá. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.