Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce bytu přítelkyně

Od: jakubd* odpovědí: 15 změna:

Zdravím,

rád bych věděl váš názor na rekonstukci bytu, který patří přítelkyni, resp. jde o to, že má byt a domluvili jsme se, že ho dáme nějakým způsobem dohromady... Jak si myslíte, že by se to mělo financovat? Každý půlku (byt je celý její) nebo je nějaký jiný způsob? Jen mne zajímají názory, jak to kdo vidí... :) Ptám se z důvodu, že se můžeme rozejít apod. Doufám tedy, že se nerozejdeme, ale stát se může cokoliv, může mě vykopnout apod. :) Jen bych rád tedy věděl, co říkáte na to, jak by se ta rekonstrukce měla financovat... :)

Děkuji

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pt®
hodnocení

1x

Pokud je to děvče podle Vašich představ a rozumíte si, rozcházet se nechcete, tak se můžete vzít. To jedna verze. - pt

stirecek*
Pt - na tom se nic nezmění. Ani po svatbě nebude byt součástí sjm . Jediné si schovávat doklady a faktury od rekonstrukce, veškeré, i její, aby se dalo poukázat, kolik stála celková rekonstrukce a kdo kolik do toho dal. Taky je nutné mít doklad o tom, ze jsem ty peníze měl jeste před rekonstrukcí, ze se nejednalo o peníze našetřené za společného soužití.

martinaa*
hodnocení

0x

Určitě poradí někdo znalejší, ale moje rada je schovat si dokumenty ode všeho, co budete financovat Vy - výpisy z karet, doklady, prostě vše. Jeden nikdy neví.

Pokud to s přítelkyní myslíte vážně, tak je to hop nebo trop - raději se moc neangažovat z důvodu "když mě vykopne, tak moc neprodělám" není pro dlouhodobý vztah to pravé ořechové;).

hodnocení

0x

Vzhledem k tomu, že byt je přítelkyně, tak financování rekonstrukce bych nechal na vás. Lze se i třeba dohodnout, že když se rozejdete, tak vám náklady na rekonstrukci proplatí ona.

repkin*

Otázkou je, zda bude mít z čeho...

notarskaporadna
hodnocení

0x

Předpokládejme, že jde o byt v osobním vlastnictví. Jak již někdo zmínil, mohl byste si přítekyni vzít a poté se dohodnout na rozšíření SJM. Manželskou smlouvou byste si upravili, že byt již není výlučným vlastnictvím manželky, nýbrž je součástí SJM. Rekonstrukce by poté probíhala již ze společných prostředků. Kvůli bytu si ale přítelkyni neberte. Jde to i tak, že uděláte kalkulaci, kde vyjdete z aktuální ceny bytu, uděláte odhad nákladů rekonstrukce, dohodnete se kolik kdo vloží na rekonstrukci a z toho všeho vypočítáte, jaký by měl mít každý z vás podíl na nemovitosti, aby to odpovídalo vloženým prostředkům. Jinými slovy, přítelkyně Vám může darovat adekvátní podíl na nemovitosti ( třeba 1/4) a tím Vám dát jistotu, že už Vás nemůže "vykopnout" aniž by se s Vámi finančně vyrovnala odkoupením Vašeho podílu. Další možností je, že Vám podíl na bytě prodá za částku, odpovídající vašemu finančnímu podílu na rekonstrukci. To má ovšem drobnou nevýhodu v tom, že zde odvedete státu 4% daň z převodu nemovitosti (bere se z ceny podílu ve smlouvě nebo dle znaleckého posudku - co je vyšší ).

Šlo by domluvit i to že slečna platí nájem a energie a ty formou práce vlastně jen přispíváš na bydlení. Záleží jen na tom kolik ta rekonstrukce sežere peněz. V případě velkého nepoměru se určitě vyplatí ukládat všechny účtenky aby při případném rozchodu šlo porovnat vložené prostředky.

radil*
hodnocení

0x

Pokud je to adekvátní k spoluúčasti na celkovém provozu domácnosti, bral bych to jako příspěvek na nájem. Pokud se jedná o větší částku, sepsal bych smlouvu o půjčce. Kdykoli se z jakéhokoli důvodu rozejdete, bude ti to muset splatit nebo jinak nahradit. Je to sice blbý, ale proč bys měl investovat do cizího majetku. Nebo pak ještě napsat půl bytu na tebe. Jinak se za pár let, měsíců či týdnů budeš potýkat s otázkou - narval jsem do přítelčina bytu 200 tisíc a teď nemám peníze, přítelkyni ani kde bydlet...

Ono to zní v zamilovanosti sice blbě, ale realita je jiná než naše vysněné partnerství. Vše je pouze na vás dvou.

jakubd*
hodnocení

Děkuji za všechny reakce! :)

Já si právě říkal, že bych jí řekl něco ve stylu "promiň, je to blbý, ale chci mí taky nějakou záruku... takže dám ti třeba 200 tis., ale buď na mě napíšeš půlku bytu (to mi přijde moc drsný) nebo ti to dám jako půjčku (mimochodem - ona ty prachy taky má) a nebo už nevím. :)

stirecek*
Rozumný člověk nebude svůj byt ani jeho část přepisovat na někoho jiného. Uz jsem to tu psal v jiném dotazu. A taky rozumný člověk nebude investovat do cizího, takže pokud je přítelkyně rozumná, nebude po tobě nic chtít a kdyz ty peníze má, nebude to řešit. Jestli tam ale nějaký rok žiješ, úměrně době bych pustil žilou, přece jen ses podílel na "vybydleni". Částku nechám na tobě. Na druhé straně můžeš neco udělat svépomocí nebo ji vzít na dovolenou. Odečítat si to v podobě "nájmu" je blbost. Pokud dva lidi spolu žijí, je jedno zda v partnerském či manželském svazku, melu by se na společných nákladech na bydlení, jídlo, prostě živobytí, podílet společně.
jakubd*
hodnocení

Rád bych pustil žilou, ale začínáme teprve spolu bydlet... už tedy nějakou dobu spolu jsme, ale zatím jsme spolu nebydleli... já právě nevím, kolik bych jí měl přispět... půlku na všechno?

Asi chlapy naštvu, ale já si myslím, že byste měl přispívat větší polovinou na všechno. Budete mít veškeré služby spojené s udržováním ošacení, úklidu, vaření. Zásobování potravinami, to je trošku jiná záležitost. Samotná žena má doma nějaký jogurt, sýr, půl másla, pár vajec, ovoce a je spokojená. Když je doma mužský, lednička a potravinová skříňka vypadá úplně jinak. Zásobování drogistickými potřebami, to také není zanedbatelná částka. ;) Také záleží, jestli máte vy auto, udržujete ho a živíte. Jestli však jen pro svoje cestování nebo společné. ;) Já si ještě myslím, že byste měl včas vyzkoušet, jaká je hospodyně a položit peníze na stůl. Ne všechny, protože každý chlap si nechává svoji zásobu. Nikdy neudělá dokonalou stojku. A z toho, jak bude hospodařit, vycházet s penězi, se zařídíte dále. Jak to dělali vaši rodiče? Kdo držel kasu? Mít dva pokladníky a jeden přispívat druhému, to je blbost. Společná kasa s jedním pokladníkem a jedním kontrolorem.

stirecek*

No jak už jsem psal, pokud spolu budete bydlet, měli byste dát výplaty na jednu hromádku a z toho společně platit měsíční výdaje na živobytí, jak už psala i babka. Pokud ale chcete nebo respektive přítelkyně chce její byt rekonstruovat, na to bych nic nedával. Je to její majetek a tvoje tam nebude nic. Ono spousta lidí veří, že je jim spolu dobře, ale až začnou spolu žít a řešit každodenní problémy, můžou se rozcházet v názorech atd, pak je všechno jinak. Pokud tedy spolu nežijete nějaký rok, určitě bych do jejího neinvestoval, možná až za pár let, určitě ne hned na začátku společného žití. Ona to po tobě nemůže chtít a když jo, mužeš po ní chtít upsat třeba polovinu nebo alespoň čtvrtinu či třetinu bytu a uvidíš, jak se bude tvářit. Prostě něco za něco, ne něco zadarmo. Jednu takovou kamarádku znám, má byt, žila s přítelem a až se k ní chctěl nastěhovat, hned se rozešla. On si koupil byt, začali spolu chodit znovu, pak bydlela u něho a když si chtěl půjčit její auto, hned ho zase odpálkovala, přitom ona v jeho autě jezdila normálně. Pak se zase rozešli a dali dohromady, pokud jí pravidelně kupoval dárečky a když mu zase došly peníze, tak se znovu rozešli. Prostě ta ženská jenom bere, ale nerada dává

hodnocení

0x

Má situace je podobná, tak vám nabídnu pohled z 2.strany... koupili jsme si společně s přítelem domeček, přesněji řečeno za mé peníze + hypotéku na mě, on žádné finance nemá. Potom jsme domek rekonstruovali, dávali jsme peníze oba, jak kdo mohl a měl, oba jsme na něm pracovali. Je pravda, že 3/4 financí byly moje. Teď je domek obyvatelný, přítel tam bydlí trvale, já jezdím na víkendy... oba dáváme svoje výplaty do společného... A taky mohl tehdy říct - je to psané na tebe, financuj si to sama - a já bych zbystřila a řekla bych si: holka pozor, pán je nějak moc opatrný a vycouvala bych... I když by to od něj podle rádců bylo jenom rozumné - aby se nemusel bát, že ho po dokončené rekonstrukci vyhodím a budu si užívat domek sama, ale věřil mi. Tím chci říct, že je to o vzájemné důvěře... Raďte se spíš s přítelkyní, ne tady - jestli přijdete zčistajasna s tím, že si to má financovat sama, protože to je její byt, nedivte se, jestli začne pochybovat o vaší lásce... nebojte se s ní o tom mluvit

stirecek*

Ale tady přece nejde říct - mám tě ráda, ale jen s penězi a bez peněz ne. Na rozdíl od tazatele váš přítel neměl žádné peníze a přispíval na opravy až v době, kdy tam žil ato je v pořádku, už jsem to psal výše. I tak kdyby odešel, měl by nárok na kompenzaci. Tazatel má ale balík peněz a určitě ho nechce vyhodit oknem ven. Znám několik takovýchto zamilovaných párů, ale věřte, až dojde na vypořádání, mnohdy to jde na krev. Mnoho lidí se neumí nebo nechce rozumně domluvit a dožadovat se svých peněz soudně není na měsíce, ale na roky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]