Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
doslechl jsem se, že na mě nějaká osoba podala trestní oznámení. Jak se dozvím, že tomu tak skutečně je.
Předem děkuji za odpověď.
Zeptejte se na policejní služebně, kam spadáte. Jestli vám to však musejí říct netuším. S jistotou to nebudete vědět nikdy. Policie nejprve provádí tzv. prověřování a o tom nikoho nemusí informovat. Kdyby to posoudili jako že by to měl být trestný čin tak si vás pozvou k podání vysvětlení a tam se to dozvíte. Do té doby nemá cenu se stresovat. Trestní oznámení může podat kdokoliv a policie v rozporu se zákomen nikoho sama od sebe nestíhá za křivé obvinění.
Na vašem okresním soudu jsou jasnovidci? jak by to mohli vědět když to řeší jen policie? K soudu se nic nedostanbe, dokud o tom neví podezřelý. Nejprve musí podat vysvětlení na policii to je podezřelý. Poté ja zahájeno trestní stíhání - musí mu být doručeno - stává se z něj obviněný, pak musí podat výpověď, potom je obžalován -stává se z něj obžalovaný a teprve pak se to posílá na soud.
Advokátka zdvihla tlf. a zavolala na okresní soud, je-li na mne podáno TO. Řekli jí že ne a bylo vymalováno.
Soud se to dozví, až je podána obžaloba. Mohl by to vědět st. zástupce po zahájení tr. stíhání, obvinění, či v rámci dozoru. Může to být podáno kdekoli v republice, tudíž ani místní policisté při prověřování kdesik nikoli. Otázkou je, kdy se to zanese do systému.
Jedině, že by měli na soudu, ale klidně taky na policii a státním zastupitelství nějakou počítačovou databázi, do které by to někdo zanesl jakmile by vás prověřovali kdekoliv v republice. Pak by bylo možné, že by advokátce dali informaci i po telefonu. Že ji dají přímo vám a ještě po telefonu bych pochyboval. Jako první krok bych se prostě zeptal na policii. Kdyby nic nevěděli nebo dělali že nic neví tak byhc teprve řešil další kroky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.