Nejste přihlášen/a.
Napadla mě myšlenka - pokud bych vytvořil nějaké umělecké dílo a jako jeho část použil platné papírové bankovky a mince, tak je to trestné? Třeba jako něco takového: bulvy.cz/...
Zákon na jednu stranu poškozování bankovek vysloveně zakazuje, na druhou cenu zde nejde o úmyslné poškození ve smyslu "poškodit stát"ale o jejich umělecké použití - což by mohlo být něco jiného. Například jako když samozřejmě nesmíte zneužít cizí dílo, nicméně pokud ho nějakým způsobem citujete ve svém díle tak je to ok.
Je tu nějaký právník který by poradil?
Tak já nevím, ale když se na ta díla někdo kouká na webu, jak dokáže, že je to z bankovek, a ne třeba z jejich xeroxu? Jiná věc je, že kopírování bankovek je taky problematická záležitost,ale když to není 1:1,?
Tohle ale jsou jen takové nezávazné úvaky, neberte je vážně. Jen jsem si tak zapřemýšlel.
Ano, je to trestné. Co Vás vede k názoru, že nejde o úmyslné poškození bankovky? Vy jste z ní tu hvězdičku snad poskládal omylem? Nebo se tak zmuchlala při náhodném vyprání v kapse kalhot? Takto použitá bankovka přestává být použitelná v oběhu, takže je v podstatě znehodnocená. Bankovky nejsou Vaším majetkem, se kterým si můžete dělat co chcete, je to majetek státu a Vy s je můžete použít pouze k účelu, pro které jsou určeny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.