Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze vymáhat částku 1520 Kč?

Od: drobnypodnikate odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

jsem drobný prodejce, zákazníkovi jsem dal výjimečně nebo-li spíše omylem zboží dříve, než-li ho zaplatil. Zkrátka telefonicky u mě objednal, já mu zboží zaslal a on ho měl uhradit převodem. Zboží k němu dorazilo dříve ale, než odeslal peníze, nyní je to už 3 měsíce, kdy na emaily nereaguje, telefony nebere a když mu byla zaslána upomínka, vrátila se mi s tím, že je dotyčny odstěhovaný.

Lze tak malou částku někde vymáhat a pohledávat nebo se tím nebude nikdo ani zabývat?

Jak postupovat?

Vím, že jsem udělal chybu, stalo se ale, děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

repkin*
hodnocení

2x

Když se řešilo, zda se v Dubí bude platit svoz odpadu, bylo napsáno, že k vymáhání 1.000,-Kč vznikají náklady na vymáhání ve výši 8.000,-Kč a z tohoto důvodu to dělat nebudou. Ve Vašem případě si však myslím, že by to jít mohlo s tím, že by oněch 8.000,- chtěl exekutor po dlužníkovi. Nejlepší by bylo zajít s tímto dotazem přímo za exekutorem v místě Vašeho bydliště, popř. emailem, nebo rovnou na exekutorskou komoru. Dostanete tak přesný právní názor na toto dané téma a tuto konkrétní věc. Hodně štěstí, držím Vám palce, protože to, co popisujete se skutečně nedělá.

rnk*
hodnocení

2x

Vymáhat se dá i 1 ,- Kč. Náklady (cca 7000,-) jdou za dlužníkem. Doporučuji zajít za právníkem, který posoudí zda máte dostatečné důkazy k úspěchu. Poté vám doporučí a zařídí další postup (asi platební rozkaz).

stirecek*
hodnocení

2x
Dopis advokáta cca 1800kc.
Soudní poplatek cca 1000kc. Pak budete tři roky čekat, protože si dotyčný obsilku neprevezme ,navíc neznáte jeho adresu. Pokud se podaří doručit a nezaplatí ve lhůtě - exekutor bude chtít zálohu cca 3500 tis. Oni si ho najdou, pokud žije v ČR, ale pokud bydlí pod mostem nebo nemá žádný majetek - movitý, nic mu nevemou. Ja se dožadoval 12tis sedm let, dostal jsem je i s úroky a náklady zpět, téměř 30 tis. Dotyčného to stálo víc nez 50 tis.
drobnypodnikate
hodnocení

V pořádku, však já bez těch 1520 Kč vyžiju, nejde mi o čas, jde mi o princip :) Děkuji

stirecek*
No jasně, mně šlo taky o princip, proto jsem do toho šel. Navíc to byl kamarád, a kdyz on takhle, tak ja takhle. Pošta vám neřekla, kam se odhlasil?
drobnypodnikate
hodnocení

Nene, podlě mě tohle ani nemá na starosti a nemůže evidovat. Odškrtla kolonku "odstěhoval se" a tím pro ní práce končí...

hodnocení

0x

Dobrý den. Ano, lze takovou částku vymáhat _ soudní cestou. Podat žalobní návrh, přiložit písemnou upomínku, kterou jste mu zasílal a vše, co k této věci máte v ruce. Žalobní návrh si buď sepíšete sám, nebo se obraťte na advokáta ( v případě, že budete ve sporu úspěšný, náklady zaplatí druhá strana) nebo je zde možnost obrátit se na občanskou poradnu, kde Vám s návrhem pomohou sepsat zdarma ( u soudu Vás však nezastoupí). Možná by stačilo, kdyby písemnou upomínku napsal a zaslal advokát, třeba by měl dlužník větší respekt a zaplatil by. 1.500,- Kč není zase tak vysoká částka, aby musel riskovat, že se mu soudním řízením navýší o náklady řízení. Teprve poté, co budete mít v ruce pravomocný rozsudek soudu, se lze obrátit na exekutora, aby pohledávku vymohl od dlužníka on, když to nepůjde jinak.

Přikládám odkaz na občanské poradny, vyberte si tu, kterou máte nejblíže svému bydlišti:

obcanskeporadny.cz/...

doplněno 07.10.13 20:45:

Exekutor Vám v této fázi ještě nebude nic platný...Vy se musíte nejdříve obrátit na soud s žalobním návrhem, jak jsem psala...

drobnypodnikate
hodnocení

Dobrý večer,

děkuji za rady, takže se zkusím obrátit na nejbližšího exekutora. Ovšem pokud se opravdu odstěhoval, tak nevím, jak mu dopis doručí...

Já nechci, aby to došlo opravdu do exekuce a místo 1500 platil třeba 9000tis. Ale zakoupit si zboží, nezaplatit a potom dělat, jako by nic, to se opravdu nedělá, štve mě více ten princip, že takoví lidé mezi námi jsou, než...

drobnypodnikate
hodnocení

Navíc, dokázat to mám samozřejmě jak. Není to žádná dohoda ani směnka atd. Je to prostě vystavená a nezaplacená faktura, navíc je důkaz u České pošty, že obsah byl vyzvednutý.

rnk*

9000 to bude ještě předtím než se to dostane k exekutorovi. Pak to bude tak 20000,-. Ale s tím si nedělejte hlavu. je to jeho vina. Vy však dostanete jen těch svých 1500,- + nějakých pár korun na úrocích.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Jak píše Repkin, bohužel se to dělá. Udělěl jsi několik chyb v odesílání zakázky-zboží. Bez dobírky, a to se to pak těžko nějak levně řeší. Nech to plavat, ber to jako špatnou skušenost do budoucna. Jinak ten exekutor dokáže obšáhnout veškeré databáze bank, spoření k důchodu, stavebko, katastr nemovitostí a i výplaty. Ale, bacha i na smlouvy s nima. Abys třeba neplatil i jejich práci.

doplněno 07.10.13 21:09:

Ten důkaz o doručení ti Pošta vystaví. Skladují to někde v Ostravě i několik měsíců.

drobnypodnikate
hodnocení

Právěže dopis doručen nebyl, ale mám dopis doma zpátky orazítkovaný Českou poštou s důvodem nedoručení: odstěhoval se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]