Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej bez živnostenského listu

Od: niki* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat jestli je možné propagovat na internetu a prodávat své výtvory jako je například kniha, kalendář bez živnostenského listu? Někde jsem četla, že do určitého zisku není potřeba živnostenský list. Ale nevím jestli je to ještě aktualní. A musela bych případně své podnikání někde hlásit či něco odvádět? Nyní jsem na úřadě práce a za 2 měsíce budu nastupovat do zaměstnání. Prodej výrobků bych chtěla realizovat spíše pro zábavu a na zkoušku, abych věděla jaký bude výnos. Možné je, že neprodám žádné zboží, proto se mi nechce zřizovat živnostenský list.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

1x

Možná by to šlo. Jsou činnosti, které spadají pod autorský zákon (napsání knihy, vytvoření uměleckého kalendáře apod. by mezi ně patřit mohlo; ovšem hromadná výroba a prodej jejich technických kopií už nejspíš ne) a ty se pak neřídí živnostenským zákonem, tedy nejedná se o živnosti a tím pádem nepotřebují živnostenský list (aspoň to tak bývalo, když jsem to ještě sledoval). Ovšem málokdo to věděl a i úředníci na živnosťáku si často mylně mysleli, že když člověk není "vyhlášený umělec", tak prostě musí mít ta jejich pitomá lejstra s jejich pitomými razítky a bude platit a budou ho popotahovat a ... ... ... lepší nic nedělat, resp. být zaměstnancem.

iz*
hodnocení

0x

Nezáleží na výši zisku, ale na druhu činnosti. Až na výjimky potřebujete živnostenské oprávnění ke každé činnosti provozované opakovaně za účelem dosažení zisku (i kdyby to bylo jednou ročně).

Doporučuji projít si web JakPodnikat.cz, kde najdete řadu užitečných informací do začátku podnikání.

doplněno 08.09.13 19:12:

Uško, na příležitostný příjem bych vzhledem k tomu, že půjde o opakovanou činnost, nespoléhala. Případná pokuta za neoprávněné podnikání by se tazatelce nemusela vyplatit (např. u volné živnosti může být za nedovolené podnikání vyměřena pokuta až 50.000 Kč).

Já bych situaci řešila živnostenským oprávněním. Je-li tazatelka zaměstnána, podnikala by jako OSVČ vedlejší a nemusela by v prvním roce podnikání odvádět zálohy na zdravotní a sociální pojištění.

Po skončení roku by musela podat přehledy a pojistné doplatit. Pokud by její zisk za kalendářní rok 2013 byl nižší než 62.121 Kč, nemusela by sociá/... a zdravotní pojištění by doplatila pouze z dosaženého zisku (nemusela by hradit minimální výši OSVČ).

___ Poznámka: Uvedená částka se vztahuje na celý rok, za každý měsíc, kdy nepodnikala, by musela odečíst 1/12.

doplněno 09.09.13 00:23:

Uško, průzkum trhu (ten by si samozřejmě musela udělat před zahájením podnikání) je přece něco jiného, než zahájení podnikání bez potřebného oprávnění.

To, že neznáte nikoho, kdo by postupoval podle platné legislativy, neznamená, že by bylo vhodné tentýž postup doporučovat dalším.

(Nepřála bych tazatelce, aby dosáhla zisku např. 19.000 a k tomu musela zaplatit pokutu např. 25.000 plus doplatit povinné zálohy.)

uska*
hodnocení

0x

Nějak si nedokáži představit, že ve velkém vyrábíte knihy. Pokud si vyrobíte něco pro sebe a svou věc chcete prodat jako třeba knihu nebo něco z vaší domácnosti, tak k tomu nepotřebujete vůbec nic. Jsou to vaše věci a ty postupujete dál. Jen to zkuste a uvidíte. Samozřejmě nebudu inzerovat, že prodávám xxx kusů, zadejte inzerát po jednom kusu a v poznámce uveďte - po dohodě možno k prodeji i více kusů. Nikdo neví zda máte doma 3 ks nebo 300 ks. Jinak téměř čímkoliv si můžete ročně přivydělat do 20 tis. bez ŽL (myslím tím hrubého, ne čistý zisk). Hodně štěstí.

doplněno 08.09.13 19:43:

@ivzez - paní nemá vůbec tušení zda své výrobky prodá a nebo ne. Takže napřed si udělat ŽL a potom dělat průzkum trhu se blbost. Jakmile paní zjistí, že o výrobky je zájem, může si jedno odpoledno odskočit na finančák a dát papíry do pořádku. Neznám živnostníka, který by zvolil opačný, vámi nabízený postup. Ale vše je na tazatelce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]