Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se vrátit domů a nebýt zrádce?

Od: martinxx1 odpovědí: 35 změna:

Zdravím dostal jsem se do problému,jednoho dne jsme se se sestrou vrátili z víkendového výletu a otec byl naštvaný na sestru (dlouhodobý problém za který si bohužel muže sama) tak se sestra neudržela a šla do podnájmu ale beze mě by to neutáhla a to věděla tak mě požádala jestli bych nešel s ní,no a já šel protože vím že by to s dvěmi dětmi nezvládla.

Byt má zařízený ale já se teď chci zase vrátit otec mi to i říkal že se mužu vrátit k němu a bráchum do baráku kdyby se to mezi námi nějak podělalo

Ale nevím jak to udělat aby to nevypadalo jako zrada (vím že jsem tak trochu zrádce a jak jde o mě tak udělám snad cokoli pro moje dobro) ale udělat to sestře?Mám chuť jí i prolézt telefon protože si pořád s někym píše,tak uvažuji si vzít pujčku 50 000kč dát jí to a odejít,co vy na to?Jak by jste situaci řešili vy?

Ďekuji za rady :)

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Jak se vratit?
Sestre predpokladam pomahate tim, ze ji prispivate na bydleni. Sama musi vedet, ze je to jen docasne reseni, ze si drive nebo pozdeji, budete kazdy chtit zaridit zivot po svem..
Myslim, ze bude fer, kdyz reknete sestre, ze se odstehujete treba napriklad za tri mesice. Bude mit dost casu, sehnat si k sobe jineho podnajemnika (s cimz ji muzete pomoci) nebo si najit dokonce jine bydleni, ktere sama utahne (i s tim ji muzete pomoci).
Date ji tim cas, aby se na Vase stehovani pripravila, takze zadna podpasovka, je dospela, bude jen na ni, jak bude zodpovedna.
PUJCKU si urcite zadnou kvuli sestre NEBERTE!
jh11

Pomožte jí najít ubytování, které utáhne.

figurek*
hodnocení

3x

někdy je dobré číst nejen slova, ale hlavně to, co je napsáno mezi nimi v prázdných mezerách. Vaše sestra je samoživitelka se dvěma dětmi, která si pronajala byt. Vy v tom bytě bydlíte proto, abyste jí ho pomáhal platit, protože ona, chuderka, by ho sama neutáhla. Dokonce uvažujete nad tím, že se pro ni zadlužíte.

Znáte to pěkné slovo manipulace? Víte jak se nejsnáze dá s někým manipulovat? Dělá se to tak, že mu zahrajete na empatii, kdy v něm vyvoláte soucit s vaším problémem nebo v něm vyvoláte špatné svědomí, že za váš problém může on. Pokud je ten člověk trochu měkčí povaha, pak manipulaci podlehne a často se dostane do velmi nevýhodného postavení, kdy je na manipulátorovi závislý. Což si ani nemusí uvědomovat. Vy jste zatím ještě ve fázi soucitu, ale rychle se blížíte k fázi špatného svědomí.

Váš otec dobře vidí co se děje a proto máte dveře zpět otevřené.

Radím vám, neřešte problémy které jste nezavinil a vraťte se domů.

martinxx1
hodnocení

A jajaj teď sestra přišla na to očem jsem taky přemýšlel ale hned jsem to zavrhl,přemýšlí nad hypotékou,přišla na to že má platit nájem nebo platit hypo,ale říkal jsem jí že když nebude neplatit nájem tak jde z domu ale když nebude neplatit hypo tak jde z domu a s dluhem,noo jde do tuhého...

Martine, sice jste to řekl úplně správně, ale už by vám konečně mělo dojít, že si sestra stejně udělá to, co chce. Zvláště pak, když bude mít ve vás oporu a bude vědět, že ji nenecháte padnout. Vlastně to dokazuje stále. Stále se někdo o ni staral a tlumil pády po jejich špatných rozhodnutích. Nikdy jste ji nenechali nést zodpovědnost za svůj život a za svou volbu. *hej* Kdy vám konečně dojde, že to není váš život!? Že byste si měl budovat svůj život, svou budoucnost. Založte si svou rodinu a postarejte se o svůj život. Může se vám totiž stát, že zůstanete sám a s dluhy. S dluhy, které sestra stejně špatně použije. Navíc, žádná solidní banka sestře hypotéku nedá. Dá ji ji jen nějaká vyděračská společnost, která z ní sedře kůži. A vy se budete cítit provinile. Utíkejte! Ne do konce roku, ale ihned. *hej* Navíc, já si totiž nemyslím, že je to milující sestra, které leží na srdci vaše štěstí a váš spokojený život, když vám tohle dovede udělat! Takto se nechová milující člověk! Vůbec!

martinxx1

Tak konečně doma :)

vlasatec*
Docela rychlý, jak se to povedlo?
martinxx1

Řekl jsem sestře že se stěhuji za prací,no a dnes se dozvěděla že jsem doma :)

No to nebylo moc fér. (svádět to na práci) Nicméně účel světí prostředky. Teď jde o to jak se s tím oba srovnáte.

doplněno 01.10.13 22:03:

To je hlavní *palec* O to celou dobu šlo.

martinxx1

Já už srovnaný jsem :)

Martine, dobře jste udělal. Teď už popracujte nad svým životem, ve kterém budete spokojený a kam pozvete tu, kterou budete milovat a která bude milovat vás. Rčení: každé zlo je na něco dobré. Vy jste dostal školu života. Poučte se z toho!. Hodně štěstí *slunce*

martinxx1

JJ už jsem se poučil,za dva měsíce utratit pomalu 60 tisíc a nemít nic,no to jsem mohl jet na krásnou dovolenou :(Ale ni co prostě jsem byl blbej no chybama se člověk učí...

Nevim, jake mate v rodine vztahy a jak ses na tom financne, ale alespon bych sestru hlidal.

Kdyby se mela dostat do financnich problemu, nedej boze do exekuce, to je snad lepsi si pak trochu od huby utrhnout a vypomoct sourozenci.

Ale to uz je na Tobe samozrejme.

Axus, právě na tohle sestra spoléhá. Spoléhá, že za její špatná rozhodnutí zase někdo zaplatí. Milovaná a milující sestra se stala černou dírou, kde mizí beze stopy jakákoliv pomoc. Všichni dookola se starají, odtrhávají si od úst a ona telefonuje! Je to smutný příběh.

martinxx1
hodnocení

Překlep Děkuji ;)

ladinpraha*
hodnocení

0x

Co na tom nechápu je to, že chceš udělat krok zpátky. Chápal bych, že se chceš osamostatnit, zařídit si vlastní bydlení a svůj život. Ale vracet se do baráku, kde jsou další sourozenci, to nemůže do budoucna fungovat. Pokud chceš od sestry odejít, tak bys jí měl pomoci k tomu, aby byla soběstačná. Poohlédnout se třeba po levnějším bydlení, po práci nebo lepší práci, pomoci jí zorganizovat život. Tohle nemůže žádná půjčka vyřešit na delší dobu. Vztahy ve vaší rodině nikdo nezná a důvody, proč chceš to či ono udělat, také ne. Takže pečlivě zvažuj, co bude pro každého z vás do budoucna výhodnější.

martinxx1
hodnocení

Tam kam se chci vrátit to právě bude fungovat na 1000% sestra práci má dobře placenou jen nájem ale stojí 10000kč i se službami

takže soběstačná nebude nikdy to jedině že by si našla partnera a to bych tu byl už jen do počtu...

martinxx1
hodnocení

Navíc v budoucnu 1-2 roky? se rozhádám určitě i se sestrou prostě si začnem vadit,má hádavou povahu po matce...

hodnocení

0x
Zdravim,Martine:)Vase sestra Vas pozadala,aby jste s ni sel bydlet do podnajmu,a to proto,aby jste ji financne vypomahal,je to tak?Domnivam se,ze nejen ona je tak trosku sobec...Ona se neshodla s otcem,a od Vas ceka,ze budete s ni solidarni...To neni dobre.Ona ma svuj zivot,a vy take.Kazdy z nas si neseme nasledky svych chyb,a z toho bychom meli byt do budoucna ponauceni...Tim,ze si vezmete pujcku pro ni,a odejdete,tim problem nevyresite,snad jen ukonejsite sve vycitky svedomi.Ale vy je prece nemusite mit,proc?!Pokud ona pochybila,musi se s tim poprat sama,a sama udelat ten prvni krok k tomu,aby spor s otcem vyresila!Takto to vypada,ze Vas ma jako rukojmi,a "kasicku" zaroven:(

hodnocení

0x

Také zdravím. Je to Váš život a jen na Vás záleží, jak si ho zařídíte a s kým. Sestra má zase svůj život a má se snažit být soběstačná a nespoléhat na Vás. Nechte ji, ať si žije život po svém a bez Vás. Dobrou vůli jste prokázal a nejste povinen s ní bydlet. Nechápu, proč byste jí měl zasahovat do soukromí a kontroloval jí mobil. To se nedělá a nemáte na to žádné právo. Prostě jí řekněte, že si chcete vést svůj život, bydlet s ní dál nechcete, pokud má děti, musí se umět postarat a být soběstačná. Můžete jí nabídnout pomocnou ruku, kdyby byla v nouzi a potřebovala někdy pomoc, aby věděla, že o sourozence nepřichází, ale nemůže s ním počítat automaticky. Dluhy si k vůli sestře nedělejte. Musí si své problémy začít řešit sama a spoléhat se především sama na sebe. Zvláště, pokud má děti. Vy jste jen sourozenec, nejste zodpovědný za její život. Je hezké, že se snažíte sestře pomoci, ale i každá pomoc by měla mít své meze...Sestra by jí neměla zneužívat, ani Vás využívat.

martinxx1
hodnocení

Já vím jsem měkejš to mi řikal i otec,ale když jsme si nic neudělali a já bych jí potopil .( a sobec taky trochu je to máte pravdu tuto chybu už udělala asi před pěti lety a taky jsem chtěl s ní ale nakonec jsem se s toho nějak vymotal a zustal ale těd když už jsem do toho"vlaku" nastoupil,tak jak ho zastavit a vystoupit? :( to bude horší,jedině jí fakt nějak podělat a už se jí nikdy neukázat na očích ale to abych se pak bál i o sebe a majetek :(

martinaa*

Známá teď řešila jiný, ale přece jen malinko podobný problém. V momentě, kdy jí to začlo přerůstat přes hlavu, řekla "tři měsíce a konec". To znamenalo tři měsíce, než si její švagr najde bydlení a opustí společný byt, kde parazitují se svou přítelkyní, podrobnosti uvádět nebudu.

Sestře bych řekla, že se za tři měsíce (lhůta záleží na Vás), prostě stěhuji a ať s tím počítá a vyřídí si, co je potřeba, že nejsem její kasička. Nenechte se citově vydírat jen proto, že jste bratr a mě byste pak špatné svědomí. A díky tomuto špatnému svědomí jí chcete dát peníze se své půjčky. Vzpamatujte se.

Nicméně fakt netuším, proč se stěhujete zpět do mamahotelu...

vlasatec*
hodnocení

0x
Zkuste si s ní o tom promluvit, třeba má nějaké řešení v rukávu.
Domnívám se,že jediné řešení pro ni by byl nový životní partner.
martinxx1
hodnocení

jj to si taky myslim...

vlasatec*
Třeba ho má v rukávu, když si s někým pořád píše...

hodnocení

0x

Vy o sestře píšete jako o mladém děvčeti, které se začalo po životě rozhlížet. Ale to tak není! Ona je dospělou ženou, matkou dvou dětí a musí už vědět, o čem život je. Byla to její volba, život si zařídila podle svého. Chtěla to tak, má to tak. Až to nebude chtít tak, změní to. Mám pocit, z toho jak píšete, že ji nejprve sponzoroval váš otec a teď vy. Ale to tak nesmí být! Ona se musí postavit na vlastní nohy a zabezpečit děti. Jsou to její děti, její způsob života. *hej* Vy si musíte žít svůj život, zajistit si budoucnost a svou rodinu. Vy musíte chtít něco jiného, než sponzorovat nezodpovědnou sestru. Dospělou, zdravou! Dejte jí ultimátum, jak dlouho s ní budete a tím ji dáte možnost najít řešení. Už jste udělal dost! Nesmí se na vás spoléhat. Nejste její muž. Ani součást jejího života. A vy si začněte žít svůj život, podle svých představ. Nesnažte se plnit černou díru, jakou sestra a její dluhy bezesporu jsou. *hej* Přeji vám hodně štěstí *slunce*

martinxx1
hodnocení

Děkuji za rady asi jí fakt dám ultimátum do konce roku,a ano doteď jí živil otec i s dětmi žila za 3000kč měsíčně a pořád se jí něco nelíbilo...

hodnocení

0x

Nechci být protivná, ale sám píšete, že sestře se pořád něco nelíbilo. Zdá se mi, že Vás jen využila k tomu, abyste se s ní podělil o platby. Když si pořizovala své 2 děti, také se s Vámi jistě neradila. Tak by měla buď trochu přitáhnout tatínka, aby platil, nebo si sehnat levnější podnájem. Proč byste jí dával 50 tisíc? Podle toho, co píšete, jste zřejmě sám, ale třeba se s někým seznámíte a budete chtít také založit rodinu. V tom případě by splácení dluhu pro sestru bylo velice nepříjemné. Navíc ona peníze za pár měsíců rozhází a vy budete, jako pitomec, dlouho splácet. Ano, láska mezi sourozenci je pěkná věc, ale nesmí jeden jen dávat a druhý jen přijímat. Klidně odejděte, je to Váš život, však ona se prokouše. Zaměstnání a tudíž i příjem má, píšete, že není špatný, tak si kvůli ní nemusíte dělat nějaké výčitky a zatěžovat se půjčkami. Je to jen Váš život a Vám taky asi nikdo jen tak 50 tisíc nedá. Jaga.

doplněno 08.09.13 06:53:

Taky se mi zdá, že sestře se líbilo, když ji pořád někdo živil, nejprve otec, pak Vy. Už je dost stará jistě na to, aby se začala živit sama. Zvláště, když má to štěstí a má práci. To každý nemá.

martinxx1
hodnocení

Díky za rady :) uvidim co se dá dělat,každopádně to ultimátum platí do konce roku,myslím že jsem pro ní udělal dost a jak si kdo ustele tak si taky lehne...

Navíc s ní nehodlám bydlet a finančně jí pomáhat až do smrti...

ivulenka*
hodnocení

0x

Možná je život taková škola, kde sbíráme životní zkušenosti. A mamka i dcera zkoušely manipulovat s lidmi. Otec i vy sourozenci se máte naučit sebevědomí a sebeúctě, a jak zde psali jiní: dát sestře (a táta mmce) hranice, co je přijatelné a co již ne. A za to PODĚKUJTE sestře a vysvětlete i tatínkovi, že mamka i sestra vás všechny vlastně učily to vymezení hranic a pochopení, že se má postavit na své nohy, nést odpovědnost. Že je sama se 2 dětmi: i ona se měla něco s otcem svých dětí naučit. Dokud se to ona nenaučí, jiný partner bude podobný. Projevil jste dobrou vůli, měl jste snahu, ovšem šlo to za ty Vaše hranice, a vlastně to bylo kontraproduktivní. Jak tu píší jiní: SKUTEČNÁ pomoc je vést ji k odpovědnosti. Jo, a taky k tomu, že má dbát, aby otec jejích dětí měl k dětem odpovědnost v roli jejich otce, platil alimenty, vídal se s nimi či jak mají jejich výchovu dohodnutou: aby on nesl 50% odpovědnosti za jejich společné děti. TÍM, že toto vše se sestrou proberete, jí pomůžete úplně nejvíce. A ona Vám celou zkiušeností pomohla právě k tomu vytyčení si svých hranic a též říci tátovi, co ho vlastně měla naučit Vaše matka: nenechat sebou vláčet, dát si hranice a on trvat na 50% odpovědnosti mamky za Vaši výchovu.

martinxx1

Ahoj tak chci jenom napsat že už jsem od října.2012 zpátky doma,se sestrou jsme v kontaktu a normálně se navštěvujem a nic si nevyčítáme,bavíme se s polu zase jako dřív :) sestra má přítele takže bych stejně v bytě překážel,takže se mají zase všichni dobře a všechno je jako dřív :)

To je dobře, že jste o sobě dal vědět. A hlavně, že je všechno vpořádklu a vám se daří :) Hodně štěstí vám všem

martinxx1
10.03.14 15:33

Děkuji :)

martinxx1

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]