Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Promlcena pujcka za 5let?

Od: gabba odpovědí: 10 změna:
Dobry den,rada bych se zeptala,zda mam promlcenou pujcku.Pred asi 5 lety jsem si s mym manzelem pujcila nejake penize od jeho rodicu a podepisovali jsme oba papir,ze jsme penize prevzali a zplatime,ale nebylo tam udano do kdy.S manzelem uz dlouho neziji a jeho rodice po me nikdy nic nevymahali az ted kdy ho chci dat na policii za neplaceni alimentu mi vyhrozuji,ze jim to zaplatim!Maji na to pravo?Pujcka by mela byt jiz promlcena to tak dlouhe dobe ne? Dekuji za odpoved

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jakoola*
hodnocení

2x

Pokud není ve smlouvě uveden datum splacení , je to s promlčecí dobou problématicé, jelikož promlčecí doba( 3 roky) počíná bežet od dne kdy měl být splacen dlun , nebo započato jeho plnění. A ve Vašem případě je toto datum neurčité. V tomto článku je to dobře popsáno : elaw.cz/....

Jinak si myslím , výživné je určeno dětem a měla byste je vymáhat.

Co se týká vašeho společného dluhu , nechala bych na ex-rodičích zda jej budou vymáhat soudní cestou a bylo by to i lepší pro Vás , jelikož by Vám soud vyměřil adekvátní část dluhu.Bez tohoto budete splácet celou částku , ačkoli jste si peníze půjčili a utratili společně.Zdravím

medwed*
hodnocení

1x

Pokud neni ve smlouve uvedeno ze pujcka propada treba za rok dva nebo kdykoli nevidim duvod aby po urcite dobe propadla...

ukulele*
hodnocení

1x

Dobrý den, dost mě udivil váš dotaz. Přeci nic nemůže být promlčené, ne? Už z morálního hlediska, rodiče vašeho manžela jsou pro vás cizí lidé a od nich jste si peníze půjčila, tak je správné, aby jste jim je vrátila, co vám dluží manžel na výživném, je zase jiná věc. A není to až zase tak dlouhá doba, pět let.

uska*
hodnocení

1x

Když na manžela chcete podat tr. oznámení z důvodu neplacení výživného, tak nevím, proč to sdělujete tchýni. Když chci, tak jsu a tr. oznámení podám.

Půjčku jste si vzali oba dva s manželem, tak by bylo od věci, abyste 50% vrátila rodičům a druhých 50% váš manžel. Že spolu nežijete je šumafuk. Vím, řeknete nemám z čeho, když manžel neplatí, ale to jsou dvě odlišné věci. Abyste nepřišla do problému, tak semotamo pošlete stovku rodičům a tím začněte splácet půjčku, splácejte třeba až do smrti. Nepředávat peníze v hotovosti, zaslat peníze na účet s poznámkou splátka půjčky ze dne xxxxx a nebo zaslat složenkou s tou samou poznámkou.

gabba
hodnocení

Vi to,protoze jediny kontakt na byvaleho byl tel.a kdyz jsem volala zvedla to ona tak jsem ji rekla at mi ho da ona,ze tam neni a bla,bla tak jsem ji rekla,ze kdyz nebude platit budu nucena podat tr.oznameni no a zacalo to no :( ale dekuji za rady asi to udelam tak,ze budu fakt posilat to co budu moci a podam to tr.oznameni..diky

martinaa*
hodnocení

0x

Některé půjčky jsou promlčené po 3 letech, vyšší částky po 4 letech, ale někdy až po 10 letech. Záleží na spoustě okolností, takže na to Vám 100% odpoví pouze právník.

Nicméně půjčit si a nevrátit jen z důvodu, že s manželem nežijete, je dost vychcané. Půjčili jste si oba, ne? Tak byste také oba měli vrátit. Vy také chcete peníze, které nezaplatil, ne?

doplněno 07.10.13 18:32:

Já bych zaplatila půlku, rozhodně ne celý dluh. Na papíru je snad janě uvedeno, že jste si půjčili společně, ne jen jeden. Ale opravdu bych se zeptala právníka, zda už dluh není promlčený. Rozhodně ani nemusíte platiti částku naráz.

Rodiče se zřejmě "mstí" za to, že jste dala synáčka k soudu kvůli alimentům.

doplněno 07.10.13 18:33:

Prdon, "chcete dát synáčka k soudu". Udělala jste chybu, že jste jí to řekla...

gabba
hodnocení

Ja bych to vratila,ale nevidim duvod proc bych mela platit vsechno najednou tvrdi,ze to je jen muj dluh a jejich synacek za nic nemuze o sva vnoucata vubec nestoji tak ze pro me oni nic neznamenaji navic nemam to z ceho splacet mam se co otacet kdyz mi neplati vyzivne..:(

repkin*
hodnocení

0x

O něco podobného jsem se zajímal, přesně s ito už nepamatuju, ale byla tam myslím doba 10 let. Nejsem si ale na 100% jistý.

syfrig*
hodnocení

0x

Jak podepište běži lhuta 4 ky,kdy oni na Vas mohou penize požadovat vratit zpět.Po 4 letech se pujčka promlči.Nepromlčela by se jen kdyby oni dali dluh během 4 let k soudu a soud pak rozhodl a dluh uznal pak od toho rozhodnuti běži lhuta 10 let.U vas je to promlčene utčitě.Vim to,protože sam jsem kdysi pujčil penize a byl za pravnikem měl jsem take podepsany papir od dlužnika a pravnik řekl musite to k soudu jinak se takovyto dluh 4roky promlči soud to prodlouži na dalšich 10 let

gabba
hodnocení

Dekuju vsem za rady a snad se mi to podari nejak vyresit..Diky moc

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]