Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spravne ziskavani dat na rodokmen

Od: allabout* odpovědí: 7 změna:
Dobry den,po nekolika navstevach matriky jsem se dostal do archivu,jmena a data prarodicu a praprarodicu mam vsechna. Snazim se vsak delat rozrod,ale nevim jak zacit. U praprapra je to snadnejsi-matrika je na netu digitalizovana,u prapra budu muset ruco hledat v archivu.ktera cesta je tedy schudnejsi a casove mene narocna? Nemam na to moc trpelivost a ani cas:)
doplněno 07.10.13 17:16: a navic bych o nejake dulezite informace prisel.. Mam tedy zacit odshora nebo odspoda?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Podle mého soudu (a já to tak dělám také) je lepší postupovat od mladší generace ke starší.

Znáte sebe, svoje rodiče, svoje prarodiče a z vyprávění třeba znáte praprarodiče. Takže si v matrice (nebo rodném listu) najdete info o narození prarodiče a ověříte si informace o praprarodičích. Pak v matrice najdete zápis jejich narození a u něj získáte informace o jejich rodičích, atd.

K tomu můžete procházet seznamy sňatků, abyste si doplnil i tuhle informaci.

Pokud však skládáte kompletní rodokmen, potřebujete jít i opačným směrem - musíte hledat sourozence. Takže když znáte jména rodičů, procházíte současně i záznamy kolem roku narození jejich dítěte (které znáte), abyste našel i jejich sourozence (mohli třeba zemřít v dětském věku a ve vzpomínkách nejstarších žijících členů rodiny se nedochovali). Dobré je kontrolovat i adresy rodičů (bývají v matrice zmíněny). Už se mi stalo, že jsem narazil na stejné jméno, ale různá jména dětí, takže může jít o lidi stejného jména (i příbuzné - bratranec/sestřenice), kteří žili ve stejné obci a buď je to jedna odnož rodokmenu, nebo úplně cizí lidé (to hrozí zvláště u často se vyskytujících příjmení).

Tohle Vám hrozí, pokud budete postupovat od starší generaci k mladší - díky shodě jmen se můžete dostat do slepé uličky. Je lepší jít opačným směrem (od mladší ke starší generaci) a současně vše ověřovat směrem od starší generaci k mladší.

Jinak rodokmen není pro netrpělivé... Já s tím nijak nespěchám (= nevěnuji se tomu každý den), mám to rozpracováno cca 4 - 5 let a mám zmapovaných cca 8 generací na otcově straně a 6 generací na matčině. Včetně několika mezer, které ještě budu muset dohledat.

allabout*
hodnocení

Ja mam bohuzel to stesti ze z jedne vetve mam rozrod kompletni diky digitalizaci a na opacne strane a na druhe strane mam diky chybejicim matrikam na actapublica.cz mezeru 1870-1910,kterou musim ruco dohledat v okresnim archivu v opisech matrik:(

Jen tak pro zajímavost... čemu říkáte kompletní? Do kterého roku?

allabout*
hodnocení

Ja jsem zvolil tento postup abych se nemusel probirat matrikami. Hledam pouze moje mesto,kde se rod usidlil kolem 1850. V archivu prochazim knihy evidence obyvatel,ktere jsou cca do 1931,pak me cekaji knihy zemrelych a pohrebni cca do 1949. Pak teprve podle ziskanych letopoctu pujdu do matrik. Vim,ze to neni presne,ale urcite pohodlnejsi:)

repkin*
hodnocení

0x

Já začal tam, kde jsem věděl. Něco se dá najít na actapublica.eu/... v podstatě jsem takhle došel na babičku mé babičky. Koncem měsíce se chystám na svého dědu a jejich příbuzné, většinou vím jen jména a přibližné roky a místa narození, dál budu muset ale bohužel do moravského zemského archívu v Brně, protože zrovna ten letopočet co potřebuju ještě není digitalizovaní. Potřeboval jsem kontaktovat svou příbuznou v Uherském Ostrohu, kdy bohužel matrikářka se mi přes email ani neozvala, takže tam pak budu muset zajet osobně.

doplněno 07.10.13 17:33:

A jak tak pořád postupuju, tak už v tom mám sám bordel, takže si budu muset začít psát i ručně na papír a půjdu přes otcovu linii co nejdál dojdu, potom se budu vracet zpátky na strýčky apod. a poté rozjedu dál babiččinu linii.

Dá se to i celkem přehledně dávat na myheritage.cz/... , vyhledává to zdarma i celo světové shody v jiných rodokmenech, bohužel kontakt s nimi je pak již pouze pro placenou verzi.

My Heritage je fajn, používám ho též... Ale lepší je jeho off-line verze - Family Tree Builder, který nemá omezený počet osob v rodokmenu. V on-line verzi je to tuším 200 osob a pokud chcete zobrazovat (publikovat) více, je potřeba placený přístup.

allabout*
hodnocení

Mate nejake zkusenosti s opisy matrik v okresnich archivech? Mam na mysli,jestli se na ne vztahuji stejne prisne casove lhuty jako na matricnich uradech..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]