Nejste přihlášen/a.
Poradte, kolik dáváte dítěti kapesné. Jedná se o 18 letého studenta 3. ročníku SŠ. Pokud máte podobně starého syna či dceru, piště kolik jim dávat měsíčně a Vy co nemáte děti taky pište, kolik byste dali Vašem stejně starým ratolestem. Předem díky...
Brácha dostává v 17 letech 400,- měsíčně pouze pro vlastní útratu, telefon, oblečení apod. platí naši. Díkybohu nechodí nikam pařit, se svým kapesným vyjde a někdy i něco ušetří a kupuje komponenty. Je ale fakt, že nebýt to můj brácha, který fakt moc peněz nepotřebuje, by mi to přišlo málo. Já bych brala měsíčně těch 500 + zbytek bych si vydělala na brigádě, protože tahat z rodičů peníze na chlastačky, cigára a prostě nedůležité věci mi přijde dost drzé. Od 16 jsem si vydělávala něco bokem, protože v té době to tak dělali všichni moji vrstveníci. Neexistovalo válet si šunky doma a pak před rodiče natáhnout ruku.
Ještě bych dodala, že výše kapesného by se měla odvíjet i třeba od chování apod. Jestli je to flákač, kterému se nechce na brigády, doma s ničím nepomůže a kašle na školu, proč mu cpát peníze, že. Jestli ale pomáhá, škola ok, chování ok, tak proč něco nepřihodit Může to být i jistá motivace.
Čím míň tím líp Hlavní je aby si uvědomil hodnotu peněz, já je jako student od rodičů nikdy nedostával na všechno jsem si musel vydělat sám. Je už dost starý, je čas na to zvykat si na samostatnost. Tím nemyslím ho úplně odstřihnout, já dostával 200,-Kč měsíčně (samozřejmě že to nestačilo) proto jsem musel makat abych peníze měl a jen mi to pomohlo že jsem je nedostával
Díky za Vaš příspěvek, taky jsem synovi do teď nedávala nic, nicméně si myslím, že už v tomto věku by přeci jenom nějaké to kapesné (aspoň malé) měl dostávat. Nejsem rodina boháčů ani žádný chudých, prostě normální obyčejná rodina. Napadlo mě 500,-... Co myslíte, dost nebo málo?
Já jsem od prváku na střední na měsíc dostávala 1500 Kč, ale nebylo to celé kapesné, 400 Kč mě stál autobus do školy, 400 obědy v jídelně, 200 kredit a zbytek jsem měla na vlastní útratu. Přišlo mi to celkem dobré, naučila jsem se tak hospodařit s penězi. Pokud jsem potřebovala peníze na něco do školy, tak mi samozřejmě rodiče dali. Ale když se mi líbilo např. nějaké tričko, které jsem nutně nepotřebovala, tak jsem si na něj musela našetřit sama.
Hodně záleží, co vše mu platíte a co si naopak má z kapesného kupovat. Myslím věci jako občasné jídlo, jízdenky, kredit atd. také záleží, zda si má z kapesného sám šetřit např. na oblečení a kosmetiku, nebo zda mu takové věci kupujete. Bez toho nelze určit... Je sakra rozdíl, jestli má někdo 800 Kč jen do kapsy, nebo osmset, ale reálně po zaplacení všech nutných položek mu zbydou dvě stovky a z nich má ještě šetřit na oblečení...
Zdravím, již jsem psala Vašemu kolegovi, že mu platíme vše ostatní (jízdné,svačiny, obědy, 200,- kredit). 500,- bych mu dala na jeho vlastní útratu (na co chce)...
I kdyz mu vse zaplatite je 500,- na mesic mooc malo dela to neco kolem 16.20,-kc na den a to ma sotva na mineralku.Nebo musi vydrzet a napit se take,vzdycky doma pokud sebou netha vsedu lahev z domova v batohu
pardon" sebou "
V tomto věku by už neměl dostávat kapesné - už by si na svou potřebu měl vydělat sám na brigádách. Můj syn (nyní 19 let) si od 17 vydělává na kapesné sám. Do 18 jsem mu ještě platila mobil a jízdné, od té doby, co je plnoletý, si vydělává na brigádách na vše.
500 Kč měsíčně je stejně v dnešní době směšná částka. A v jeho věku bych skutečně kapesné neřešila. Kdyby mu bylo 12...
limoska----- nemel by dostavat kapesne.?...do 26 let ditete se rodice musi postarat pokud studuje= to rika zakon.A dalsi jestli vubec je mozne sehnat brigadu,aby mu nebranila ve studiu?U nas nesezenete praci natoz pak brigadu.
"ddasa" a já pevně věřím, že znáte i tu druhou část zákona kdy jsou děti povinny se postarat o rodiče. Postarat se to ano, ale o kapesném tam není ani slovo, víte kolik je rodin co žijí na pokraji chudoby a na žádné kapesné nemají? Brigádu seženete jistě i u vás, třeba roznos letáků, noční inventůry v supermarketech, vykládání vagonů... jsou to převážně jednorázovky.
Přesně tak. Postarat znamená zajistit bydlení, jídlo, pití, vše ostatní je nepovinný nadstandart. Na co by potřeboval kapesné, když bude mít vše placeno? Je to pouze dobrý krok k tomu, užit ho hospodařit s penězi, ale když na to z rodinného rozpočtu nezbývá, tak se prostě nedá nic dělat.
doplněno 09.04.13 12:08:pardon - samozřejmě "učit ho..."
Záleží na tom, jaké to dítě je.
Mám vnoučata s 2 letým věkovým rozdílem. Dostávají stejně, nevím kolik, dává jim to dcera.
Ale: holka, jakmile cítí v ruce korunu, už běží a nakoupí, co vidí. Sponky do vlasů, rtěnku, čepici, přeslazené limonády v plechovkách...i když doma má kvalitního jídla a pití dost. Za dva dny nemá nic.
Kluk se zase hodně dlouho rozhoduje, než něco utratí. Rád si peníze šetří a když má dost, koupí si něco do modelové železnice. To je jeho koníček.
Měli jsme je týden na dovolené, tady v Čechách. Mamka dala každému 200 Kč, kdyby si prý chtěli něco koupit. My jim platili všechno, vstupy, jídlo...
Hned 2 den holka uviděla u Vietnamců ve městě halenku jako netopýra, v pase stříbrný řetěz jako na kozu. Musela ji mít. K tomu si koupila v ZOO pamětní minci /nevím na co, nesbírá je/ a bylo po kapesném.
Kluk si za celý týden nekoupil pro sebe nic. A to jsem ho občas i hecovala, že má ještě své dvě stovky, že by nás všechny mohl pozvat třeba na pohár. /nemyslela jsem to vážně/. Ale pokaždé se z toho vykroutil a něčím to zamluvil. Peníze si vezl domů.
A tak to není jen o výši kapesného, ale i o tom, jak kdo umí s penězi hospodařit. Měla by to být taková střední cesta, jako ve všem. My zatím máme jednoho rozhazovače a jednoho škrťu. A to také není dobře. Jaga.
Já dostával 500 od mamky, 700 Kč alimenty a dřív ještě přídavky taky asi 700,-. Z toho jsem si platil mobil a vlak (cca 1000 kč) ostatní bylo na útratu... + jsem dělal letní brigády kde jsem si uměl vidělat 5-10 tisíc něco jsem si z toho koupil (mobil nebo značkový boty a ze zbytku jsem celý rok "žil"... a to před cca 10 lety... takže myslím že 500 je dnes málo. viděl bych to v rozemzí 700-1000 ale samozřejmně záleží na vaši fin. sitauci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.