Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řidič autobusu - má mít brýle?

Od: miladanova odpovědí: 12 změna:

Hezký podvečer všem, chtěla bych se zeptat:

Již nějakou dobu jezdím do práce autobusem jedné dopravní společnosti. Autobus jezdí střední, ale víceméně vždy jsou všechna místa obsazená. Problém je v tom, že autobusu šoféruje postarší řidič, který zpočátku nosil při jízdě klasické dioptrické brýle. Po čase je ovšem vyměnil za normální sluneční, a poslední dobou často řídí bez jakýchkoli brýlí, pouze sem tam si bere buď ty sluneční(ty nejčastěji) a ty dioptrické si bere zřídka.

Jde mi o to, že sice pravděpodobně nemá žádnou větší oční vadu, nicméně pokud má ty brýle předepsané, měl by je přece nosit. Chápu, že je mnoho lidí, kteří brýle nosí neradi, ale zrovna při takovéto práci - řízení autobusu, kde jsou jednak testy na zrak řidičů jistě přísnější než u normálních řidičů aut, jednak zde zodpovídá za zdraví a bezpečnost cestujících, by je přece nosit chtěl.

Zatím musím zaklepat, dojeli jsme vždycky dobře a žádná nehoda nebyla, ale co není, může být.

Takže můj dotaz: Jak byste tohle řešili vy? Kde byste si případně stěžovali? A jaký trest případně řidiči hrozí? děkuji za odpověď

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Každý šofér musí mít povinnou lékařskou prohlídku.Po šedesátce každé dva roky musí toto osvědčení aktualizovat.

JABRAKA

@Jabraka a to si predstav,ze jako ridic autobusu musi po padesati letech chodit k klekari kazdy rok

hodnocení

0x

no jste si jistá, že nemá kontaktní čočky? Jestli Vás to zajímá tak s ním normálně vlídně promluvte, že jste si toho všimla a vrtá vám to hlavou, že jste prostě zvědavá. Pokud bude mít pochopení, tak vám to vysvětlí.

Něco jiného je, že pokud nosí čočky musí to mít v ŘP napsáno, nikoliv brýle... dá se na to dostat pokuta a v zahraničí dokonce značně vysoký postih - jako by brýle neměl, že má čočky, které nemá zapsané v ŘP nikoho nezajímá. Prý je to častý prohřešek. Tolik ze školení řidičů. :)

hop®
hodnocení

0x

Může mít kontaktní čočky, možná podstoupil operaci. Já bych to neřešil.

xixi*
hodnocení

0x
Treba byl na operaci a uz dioptricke bryle nepotrebuje. Nebo nosi cocky. A nebo je opravdu tak nezodpovedny. Zkuste s nim nahodit rec, ze jste si vsimnul, ze nenosi bryle atd. A nebo se s timto dotazem obratte na spolecnost pro kterou jezdi.

luke237
hodnocení

0x

Nemohou ty "slunecni" bryle byt ten typ dioptrickych skel, ktere na slunci ztmavnou a v seru zase zpruhledni? Ted si nevzpomenu, jak se jim rika.

Jinak se zkuste obratit na jeho dopravni spolecnost, ze jste ho videla ridit s brylemi a ted uz je nenosi a proc to tak je.

Take je mozne, ze mel bryle na cteni. S temi se muze clovek koukat i do dalky (ridit).

praivo*

Nemusí být samostmívací, dioptrické brýle se vyrábí i s tmavými skly.

Rusové jim říkají "očki-chameleon"

lidus*
hodnocení

0x

Pochybuji, že pokud má brýle zapsané v průkazu dovolí si jezdit bez nich. Jak víte, že má sluneční brýle bez dioptrií, jak víte, že nemá kontaktní čočky, jak víte, že vůbec brýle potřebuje? Jak bych to řešila? Já nijak jelikož nejsem děd vševěd co krátkozrakost pozná pouhým pohledem. Vám snad spíš vadí jeho věk, připravte se na to, že dík zvyšování důchodového věku bude ještě hůř.

hodnocení

0x

Je klidně možné, že pan řidič podstoupil operaci (operace) šedého zákalu, a při výměně za umělou čočku mu zrakovou vadu zkorigovali...

i mně oční lékař při vyšetření před operací nabízel, že mi moje dioptrie v brýlích nahradí silnější čočkou, kterou při operaci bude vkládat do oka... já osobně poděkoval a odmítl, ale poznám pár lidí, kteří tuto možnost využili a po letech nosení brýlí už je nenosí...

ovšem zase nastal problém s očima, tentokrát u jejich známých, kteří je prostě bez brýlí nepoznávají...

malý příklad: poznali byste Karla Štědrého bez brýlí? Nebo paní Naďu? ani nemusím psát příjmení...

cyril*

Podle hlasu zcela jistě! ;)

narf
hodnocení

0x

Může mít jen jednu - dvě dioptrie, na řízení vozidla málo silné brýle. Nebo má dioptrické i ty sluneční. Pokud nejede nějak nejistě, nebo se známkami toho, že bez brýlí nevidí, bude to asi věc jeho a jeho společnosti, ta si zdraví má zaměstnanaců hlídat

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]