Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak postupovat při vypovědi?

Od: johhny16* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,chtěl bych se informovat,Jsem zaměstný,a zaměstnavatel mi nechal na jeho naklady před půl rokem udělat strojnický průkaz.Nic jsem nepodepsal žádný upis že musím u něj nějakou dobu oddělat vůbec nic.Ted mě chce on propustit.Musím mu zaplatit peníze za ten strojnický průkaz?Kdybych odešel ja tak bych musel to vím,ale když on mě propusti?taky musím?Nebo je nějaky zákon na tohle?..děkuji radcům

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Je na to zákon - zákoník práce, podle něhož je zaměstnavatel povinen proškolit zaměstnance na své náklady.

Něco jiného by bylo, kdybyste si v zájmu zaměstnavatele zvyšoval kvalikaci na základě písemné dohody mezi Vámi a zaměstnavatelem (např. studium VŠ), to se však na Vaši situaci nevztahuje.

V tomto případě byste nic nehradil ani v případě, že byste výpověď dal Vy.

johhny16*
hodnocení

děkuji všem za rady a popřípadě kdyby ještě někdo k tomuto něco věděl konkretního tak bych o tu radupoprosil

luke237

Pochybuji, ze zde nekdo vyplodi neco presnejsiho nez Ivzez, ktera je mistni odbornik na pracovni pravo.

Jestli si chcete Zakonik prace precist sam, tak samozrejme muzete. Pro vas zrejme bude zajimava Hlava II. (tj. §227 az §235).

Jestli vas ale zamestnavatel vyhazuje sam, tak z logiky veci vyplyva, ze po vas tezko muze chtit nahradu kurzu, kdyz tuto kvalifikaci nemuzete delat, protoze sam zamestnavatel vam vyhozenim brani v tom, abyste ji provadel.

johhny16*
hodnocení

samozřejmě že jsem to četl ten zakonik práce,něco jsi z toho přebral ale nebyl jsi stoprocentně jistý,proto tu otazku položil i zde a take všem moc děkuji za rady.Ohledně tematu,už mi to přišlo ve finale na hlavu aby po mě neco chtěl když propusti on mě.jen jsem chtěl slyšel i ostatní nazozy a pohledy na tento problem.proto všem moc děkuji za rady.

koukolik
hodnocení

0x

Pokud jste nic nepodepsal, není to v pracovní smlouvě ani v nějakém vnitřním řádu, nemusíte platit nic, ať odcházíte z jakéhokoliv důvodu.

johhny16*
hodnocení

nepodepsal jsem nic ani upis,nemam to ani nikde zapsane ani nic.Jste si jist že to tak je?a není nějaký zákon na to abych mu to platil když mě propusti?jedine co ma tak je od toho faktura na jeho firmu...

koukolik

žádný takový zákon neznám

To že vás zaměstnavatel vyškolí abyste mohl dobře vykonávat určitou práci je v jeho zájmu ale také jeho riziko. Většinou to mají dobře spočítané, že když na 10 vyškolených 1 odejde, pořád se ta investice vyplatí. U některých drahých a hodně specializovaných školení si zaměstnavatel může zaměstnance pojistit smlouvou, kde ho závaže k úhradě celého nebo části školení když odejde dříve, než je ujednáno. Bez tohoto papíru ale můžete podat výpověď kdykoliv a zaměstnavatel má prostě smůlu. A když dá výpověď on vám, pak mu ani podepsaný papír nepomůže. Takže buď te bez obav.

hodnocení

0x

Hlavně mu ani dodatečně nic nepodepisujte. Nějaké uznání dluhu atd. A buďte v klidu, nic platit nebudete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]