Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Chtěl bych Vás poprosit o názory a rady. V roce 2006 jsem si uzavřel životní pojištění Dynamik. Každý rok jsem využíval odpočet ze základu z daně a to 6300 kč. Pokud bych chtěl smlouvu zrušit, zjistil jsem že to po mě finančák bude chtít zpátky. Znamená to že musím zpětně za ty 3 roky zaplatit 18.900 kč, nebo jen nějakou poměrnou část? Musím jít osobně na ten finančák, nebo se sami ozvou? Děkuji za odpovědi
Při zrušení pojistné smlouvy musí pojistník "vrátit" doposud uplatněné daňové odpočty. V roce, ve kterém dojde ke výpovědi smlouvy, se tak stane z daní odečtené pojistné příjmem podléhajícím dani z příjmu fyzických osob a bude zdaněno příslušnou progresivní sazbou daně.
Pokud jste zrušili životní pojištění, dodanění v minulosti uplatněných odpočtů nemusíte provádět pouze v případě, že ze zrušené smlouvy nebylo vyplaceno pojistné plnění nebo odbytné a zároveň rezerva nebo kapitálová hodnota pojištění bude převedena na jinou soukromou životní pojistku, která splňuje podmínky pro uplatnění odpočtu. Jinak jsou uplatněné odpočty příjmem, který je nutné zdanit.
Promiňte, ještě jednu upřesňující otázku. Pojistné plnění jsem 1x měl, takže musím platit. Jestli jsem to dobře pochopil, tak nemusím vracet zpětně za ty 3 roky 18.900 kč, ale tato částka se jen zdaní?
Stát podporuje životní pojištění formou daňových výhod. Při splnění státem stanovených podmínek pro životní pojištění si může občan, který má sjednané životní pojištění, každý rok odečíst od základu daně z příjmu pojistné, které zaplatil, a to až do výše 12 000 Kč. Výplata pojistného však je ve smlouvě sjednána nejdříve až po 60 měsících od uzavření smlouvy a nejdříve lze pojistné vyplatit v roce, kdy poplatník dosáhne věku 60 let. Finančnímu úřadu musí poplatník doložit smlouvu o životním pojištění (pouze v prvním roce, kdy uplatňuje tento odpočet) a potvrzení jeho pojišťovny o zaplaceném pojistném (v dalších letech stačí u daňového přiznání přiložit pouze toto potvrzení). Jednotlivé pojišťovny je zasílají zpravidla do poloviny února. Lze mít samozřejmě uzavřeno více životních pojistek u více subjektů, potom se tyto částky sčítají (pouze však do výše 12 000 Kč). Pokud však dojde ke zrušení smlouvy dříve, než činí zákonné podmínky (což samozřejmě lze), musí poplatník počítat s tím, že v daňovém přiznání za rok, ve kterém došlo k ukončení smlouvy, bude muset uvést jako příjem všechny částky z minulých let, které mu snížily daňovou povinnost,jednoduše řečeno zpětně všechno dodaní.Jednoznačně tedy platí, nerušit životní pojištění dříve. xxxxxxxxxxxx
Nejsem fundovaný odborník na daně z příjmů, ale já jsem hledala s Vámi a tak jsem to pochopila také. Vám přeci ta max. uplatněná sleva ve výši 12.000 Kč ročně nesnižovala výslednou daň, ale daňový základ. Dokonce jsem četla i názor, že pokud jste zaměstnanec a nemáte jiné příjmy a odpočet zrušené pojistky byl do výše 6.000 Kč ročně, nemusíte podávat daňové přiznání. Ale pokud by to byl Váš případ, doporučila bych informovat se na FÚ. Nezdá se mi to moc logické. Ale jsou zde daňoví experti, určitě ještě někdo poradí.
doplněno 10.03.09 10:00:Znovu čtu Váš dotaz, takže Vás se hranice příjmu 6 tis. netýká. A pouze dodanění radí v předchozím příspěvku.
Hezký den, zajímá mě, zda je toto upraveno nějakou vyhláškou či zákonem. Pokud dostane člověk peníze vyplaceny, protože pojišťovna odmítla provést přímý převod na novou smlouvu a sám peníze na novou smlouvu převede, platí také, že není nutné dodaňovat? Předem moc děkuji za odpověď a zdravím, Adéla Vymětalíková
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.