Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,poraďte mi prosím.Můj otec v srpnu roku 2008 prodal pole.Při podpisu smlouvy o prodeji jednal kupující bezohledně,podsouval otci jeden papír za druhým a ten si teď není jistý,jestli nepodepsal něco co neměl.Pole totiž sousedí s otcovou zahradou s domem.Když si otec tuto situaci uvědomil,šel za dotyčným a na toto podezření upozornil,bylo mu dotyčným sděleno,že k ničemu takovému nedošlo,ale kdyby chtěl,tak ho o dům i zahradu připraví.Otec byl v únoru roku 2009 na katastrálním úřadě.Zde si nechal vystavit výpis z nemovitostí,kde je stále veden jako majitel.Můj dotaz se týká toho,zda je možné,aby byl vlastník jiný a nebyl na katastru uveden a co v tomto případě dělat.Druhá otázka se týká toho,kdyby opravdu při podpisu smlouvy o prodeji došlo k nějakému podvodu,jestli má člověk šanci nějak se bránit.Mockrát děkuji za odpověď.S pozdravem Černeková Dagmar
Vážená Dagmaro, ten Váš dotaz je bohužel samé kdyby...? To je právě to, na co se zde neustále upozorňuje. Jednak, že co je psáno, to je dáno. A druhá zásada je, nic nepodepisuj, pokud si to pořádně nepřečteš. Těžko se potom napravují chyby, které nastanou. Ale nechci v žádném případě poučovat, jenom na to znovu chci upozornit. Nechápu jednu věc, že by podpisy na smlouvě o prodeji nebyly ověřené na městském/obecním úřadě a nebo u notáře. Pokud vím, tak bez ověřených podpisů KN smlouvy nepřevezme. Proto také je stále na KN veden jako majitel pole. Ale něco podepsal, k něčemu se zavázal, to asi ano. Copak Váš otec nemá vyhotovení těchto "smluv"? Podle mého pokud na smlouvě není ověřený podpis, nemůže dojít k přepsání nemovitosti na jiného majitele. Pokud by mu kupující nechal podepsat např. smlouvu o smlouvě budoucí, tak zase bez ověřených podpisů KN neudělá vklad. Takže bych doporučila prostudovat to, co Váš otec podepsal. Pokud nemá nic v ruce, tak si to na tom t.zv. kupujícím vyžádejte písemně doporučeným dopisem. Zatím mě nic jiného nenapadá, pokud svůj dotaz neupřesníte o tom, jaké smlouvy byly podepsány a zda je má otec u sebe. Zatím snad není nic ztraceno, pokud mu nepodepsal nějaký dlužní úpis nebo směnku. Ale to snad ne!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.