Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o pomoc, radu. Mám 4 letého syna,který se pomočuje ve spánku. Byl u lékaře,ten mi řekl že je v pořádku, asi nevyzrálá nervová soustava,prý se to samo časem srovná. Syn ale nechce spát ve školce, bojí se, že se počurá, je už poslední z dětí co mají tento problém a ani učitelkám se to moc nelíbí. Bez pleny se ho bojím nechat, nevzbudí se když je mokrý a když to zjistím je celý prostydlý a pak je většinou nemocný. Pít mu večer nedávám nebo jen málo, taky sem ho zkoušela budit, ale to je hrozné, má moc tvrdý spánek pláče a vzteká se, nedokážu vychytat tu správnou dobu kdy se o to pokoušet, buď přídu brzy, nebo už je pozdě, mám ještě malou holčičku a přiznám se, že sem v noci ráda když si vůbec lehnu a zdřímnu si, protože ona mě moc spát nenechá, mám hrozný pocit, že to prostě nezvládám a že je to moje vina, že se ještě počurává, že sem něco zanedbala nebo udělala špatně. Prosím vás o radu, jak bych mu mohla pomoci. Děkuji všem za odpověď. Monika
Moniko, určitě si neklaďte za vinu, že se Váš chlapeček ještě počůrává. Každé děcko je jiné, některé tento problém prostě má a může přetrvávat až do školního věku. Asi bych to neřešila plenkami, protože to děcko se nějak v podvědomí nesnaží jít na záchod a prostě do těch plen to pustí. Také jsem četla vyjádření dětského lékaře, že problém k řešení je, pokud by počůrávání přetrvávalo do školního věku. Asi bych to řešila tak, že pod prostěradlo dám něco nepromokavého, jistě takové podložky existují. Skutečně bych na noc omezila pití a i třeba ovoce, po kterém se víc chodí na WC. Než půjdete spát, dejte synka ještě čůrat. Vůbec nevadí, když nebude úplně probuzený a čilý. Buďte trpělivá, ale také důsledná a uvidíte, že se to srovná. Paní učitelky by měly mít porozumění, jistě není jediný, komu se to stane. Vím, že to je nepříjemné. Ale třeba se s nimi domluvte a nabídněte jim, že koupíte dvě náhradní prostěradla. Mluvte s ním o tom, že už je velký kluk, tak by si měl dojít na záchod. Oni jsou mnohem i v tomto věku chytřejší, nežli si my myslíme. Teď jsem si znovu přečetla Vás dotaz a vidíte, že i Váš lékař v tom zatím nevidí problém. A ještě mě napadlo. Večer ho netahejte na WC, ale zkuste nočník. Bude to pro Vás možná jednodušší. Držím palce, ať se Vám zadaří. Opravdu to není žádná anomálie, jenom to některé maminky nerady přiznávají.
No vidíte Moniko, v pěti letech se počůrává každé šesté dítě, jak píší v článku od strýce. Je to skutečně spíš nepříjemné. Ale v žádném případě neobvyklé. Dobrou noc a chvalte, když bude suchá postýlka!
Lidka - díky za odpověď, bez plen sem to zkoušela, nejhorší je, že mu to nevadí a než to zjistím já, tak je celý prochladlý a pak je nemocný,ale budu zkoušet dál. ve školce domluva nic moc, býval tam celé dny, teď ho raději nechávám doma a vím že jsou tomu rádi. Pitný režim se snažím dodržet, někdy mi to taky nevyjde ale než jde spát tak vždy čurá. Je pravda, že je toho na něj poslední dobou hodně, mám ještě malou dcerku a kluk se s tím stále nějak nemůže srovnat, i když se s ním snažím být co to de, ale nejni to ono, hodně se změnil i v chování. Ještě jednou díky.
Moni, vydržte to. No a v té školce se tedy domluvte na dopolední docházce a berte ho "poo" domů. Alespoň si v klidu zařídíte něco dopoledne - no v klidu to asi nebude zatím nikdy, že? On bude klučina přece jenom trochu žárlit. Dosud se to všechno točilo okolo něj a najednou se objeví nový človíček a už to není ono. Přesně tak to má vnučka nyní - klučina 3 1/2 a holčičku skoro 1/2 roku. Vnučka zase říká, že nechává raději Míšu doma, než lítat do školky a zase pro něj. Takže dokážu pochopit, co to je za fofr. Ale držím palce, Vy to zvládnete!
lidka - musím říct, že jste mi dodala odvahu se nevzdát, včerejší noc sme po dlouhé době měli suchou,než sem šla spát tak sem ho dovlekla vyčurat a ono se nám to podařilo, moc sem ho ráno chválila a udělali sme si obrázek do kalendáře za odměnu, doma ze školky ho nechat nemůžu, je to drak a sestřičku dost likviduje, tak sem ráda, když aspoň dopoledne proběhne v klidu. Ještě jednou moc díky,přeji krásný den.
Tak to je paráda, mám radost s Vámi! I jedna suchá noc je veliká výhra. Za tu trpělivost to stojí. Vy budete klidnější, bez depky a to se bezpochyby přenese i na klučinu. Odměňujte, on si možná takto bude vyžadovat Vaší pozornosti a to je bezvadné. Ale nesmí Vás do pochyb vrátit další neúspěch.
Hezký den a držím palce!
Přečetla jsem si o Vašem problému a vzpomněla jsem si, že můj syn se začal znovu počurávat kolem 4. roku. Tenkrát jsem se znovu vdala a i když navenek vypadalo všechno báječně (jinak bych to neudělala), kdoví, jak si to ta dětská dušička, ještě podpichovaná rodinou bývalého manžela, zpracovala. Trápili jsme se s tím docela dlouho, snad 2 roky. Časem se sám zklidnil, ale vzpomínám si, že jsem ho probouzela v noci kolem 11 hodiny a nechala vyčurat na nočník, nevláčela jsem ho na záchod. Někdy to pomohlo a někdy holt ne. Vydržte a nikdy nezapomeňte syna pochválit, i kdyby nebylo za co, pochovat, udělat něco zvláštního jenom pro něho a pro miminko ne, aby znovu získal ztracenou jistotu. Dnes chápu mnohé z toho, co jsem tenkrát neviděla.
Tuto nemilou zkušenost jsem si vytrpěl taky. Prodělal jsem nespočet lékařských vyšetření a sezení u dětských psychologů a výsledkem bylo konstatování, že to je psychyckého rázu a časem to samo skončí.V dětství se rodiče rozvedli a ač jsme zkoušeli cokoli, tak nic nezabíralo. Skončilo to prakticky naráz až ve 14-ti letech, ale nadobro. Znal jsem z okolí více takových případů a u každého to bylo individuální. Takže držím palce.
Zajděte do poradny a nebo k dětskému psychologu určitě pomůže a nic na tom není.Když jsem dřiv u psychologu dělala chodilo tam hodně děti a z různým problémem.
Někde v místě bydliště a nebo se poptat ke komu jít a kdo je dobrý.a nebát se někoho zeptat u dětí se to stává a čím dříve se poradíte a přijdete na to v čem to je,tím
dříve to vyřešíte..
Příčiny mohou být i zlé sny ve spánku,tma v pokoji,něco zlého ve školce,změna u Vás doma a od strejce moc pěkný článek
Do poradny? Mohu se zeptat do které? Děkuji
doplněno 09.03.09 21:01:Martina - moc vám děkuju a určitě to zkusím, je pravda, že co máme druhé mimi, tak je syn horší i v chování, třeba mi tam pomůžou, je třeba zkusit vše. Díky
Psychologové řeší pomočování až tak od šesti let výše, ve čtyřech letech je to ještě takřka v normě, někomu to holt trvá dýl a netřeba se děsit.
hablina - díky, já to vím, ale je to těžký, jde to špatně nesrovnávat, kolem nás není nikdo s tímto problémem, musím říct že se mi moc nelíbí přístup ve školce, vím že nám chtějí pomoci, ale sou moc rádi, že ho tam nenechávám spát, zatím to de, ale co když ho tam budu muset jednou nechat spát?Co pak, prý mu děcka říkala že je jak mimino když se počural,byl z toho moc špatný,je mi ho líto. Ale nevzdám to, dnešní noc byla suchá,věřím že to bude dobrý. Díky,přeji krásný den.
Kamarádka měla stejný problém ve školce a táke ho tam nenechávala jen přes poledne a pak pro něj chodila.Jelikož v ulici byla super dětská psycholožk+ poradna,tak se vše časem urovnalo.Jak píšete první noc bez počůrání je super,ale hlídejteto,aby se to neopakovalo a pokud se to bude opakovat určitě zajděte někam a není pravda,že se to počůrávání řeší až od 6 let.To by nemohl chodit do školy.Čím dříve se příčina odstraní tím budete mít klid.Držím palce
Do 6ti let je ta hranice, kdy se to nebere jako problém.
Nám ve školce pančelky vycházely vstříc, dcera měla vždy nachystané náhradní prádlo a učitelky hlídaly, aby se při obědě příliš nepřepila. Nebyla tam zdaleka sama, kdo to občas při spaní pustil
Tak to máte super školku a paní učitelky a uvidíme ,jak se paní bude dařit,ale určitě ted půjde důslednější cestou a budeto hlídat.
martina - dobrý večer to máte pravdu, budu se víc snažit, nebudu jen čekat, zda se to srovná samo, zkusím tomu napomoci jak jen to půjde. Díky
Také máme v rodině tuto zkušenost, bylo to horší po narození mladšího sourozence. Pomáhalo, jak říkají výše, omezit pití před spaním a než šla maminka spát, ještě ho vzbudit. Pak také lampička a světlo až k záchodu, ale i tak se bál jít do chodby. Ohledně mladších sourozenců jsem četla, že mu musíte ukázat, že má i výhody z toho, že je starší. Například nechat jej třeba jen o půl hodiny déle vzhůru než mladší dítě a říct mu, že je to proto, že je starší a proto může chodit déle spát. V té době si s ním povídat. Nebo nechat miminko doma chvíli s tatínkem ( babičkou), vzít kluka na zmrzlinu nebo jinam a zdůraznit, že to jsou věci, které můžete jen s ním, protože už je velký apod. Samozřejmě špatně snáší, že jde do školy, protože ví, že vy jste zatím doma s miminkem sami. Bylo mi 7, když se bratr narodil, takže si pamatuji, jak jsem na něj žárlila , hrozně nerada jsem slyšela, že mám být ta rozumná, starší, že mu nemám dělat tohle a tamto, měla jsem pocit, že se na mně hází vina za všechno:D. Ono se všechno časem srovná. Přeju hodně štestí
Musím vám všem moc poděkovat, za vaši pomoc, cenné rady, opravdu je mi mnohem lépe a teď už i začínám věřit, že to zvládnem, může to být dříve, nebo déle, ale budu se moc snažit mu pomoci.Ještě jednou díky a sem moc ráda, že sem se mohla někomu svěřit, vypovídat a ne dusit to v sobě. M
Ještě se jednou vrátím Moniko k Vašemu problému. Právě jsem četla v Rytmu života o pomočování článek a tak jenom stručný výtah. Hovoří se o nemoci - česky enuréza. Vyskytuje se asi u 20% pětiletých dětí. Badatelé se snaží najít gen, který je za enurézu odpovědný. Je často dědičná. Velmi účinný je desmopresin (DDAVP), uměle připravený preparát podobný hormonu vasopresinu. Lidé s nízkou hladinou vasopresinu vytvářejí větší množství moči, takže kapacita močového měchýře nestačí. DDAVP je českým objevem ing. Milana Zaorala DrSc - objev ocenila Světová zdravotnická organizace a je řazen mezi 15 nejvýznamějších vyráběných léků ( Minirin melt-nosní sprej a nebo klasické či rozpustné tablety) a používá se úspěšně více než 30 let. Efekt je velmi rychlý a počet pomočení se pak většinou významně snižuje. xxxxxxxxxxx Tak snad to není jenom reklama, ale kdyby problém přetrvával, tak se zkuste na to pozeptat a nebo na netu získat víc informací. Hezký den!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.