Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Moje známá má problém. Je nahlášená na jednom Mě.Úřadu k trvalému bydlení. Ale žije v jiném městě, kde ji otec zařídil i placení poplatku za odpady. Z toho prvního ji po třech létech zavolali, že tam má dluh asi 6 tis. na těch poplatcích, které za ní jako zaplatili firmě která je má na starosti. Otázka je, mají na to právo? To, že je tam hlášená spolu s dvěma dětmi na úřadě, znamená, že tam má jako svou popelnici? Dají jí pokoj, když prokáže, že ty odpady má placeny tam, kde žije? Dost to nervní její starou matku. Prosí o radu. Díky.
Ahoj. Tak byl sesmolen dopis, a nyní se čeká na nějaké vyjádření od ouřadů města. Sám jsem zvědav, jakého dojdou rozhodnutí. Bylo v něm apelováno na lidskost a pochopení. Budu referovat jak se to někam ubírá. Držte palce.
tak to záleží na tom, podle jakého zákona ty poplenice platí a to záleží na městě, jaký způsob zvolí. buď se město rozhodne vybírat poplatky podle zákona o místních poplatcích, a pak se platí podle trvalého bydliště (i když tam dotyčný fyzicky nebydlí). anebo výběr poplatků řídí zákonem o odpadu, a pak se naopak vybírá podle místa sktečného pobytu (bez ohledu na to, kde má dotyčný trvalé bydliště). v reálu tam může vzniknout situace, že dotyčný platí poplatky dvakrát (pokud v místě skutečného pobytu vybírají podle zákona o odpadu a v místě trvalého bydliště podle zákona o místních poplatcích) anebo taky vůbec (pokud je to opačně, tedy v místě trvalého pobytu vybírají podle zákona o odpadu a v místě skutečného bydliště podle zákona o místních poplatcích).
takže pokud místo s jejím trvalým pobytem vybírá podle zákona o místních poplatcích, tak je povinna tam platit, i když tamní popelnice nevybírá. může se ovšem poptat na úřadě, jestli neberou ohled na to, že platí jinde, ta možnost tady je, ale není povinností města na platby jinde brát ohled.
doplněno 30.08.13 17:44:teda, jsem se v tom zamotala. v tom posledním odstavci mělo být, že i když tamní popelnice nevyužívá, nikoli nevybírá.
Tak tomu tedy už vůbec nerozumím, snad by měl být jeden právní závazný zákon pro všechna města v republice a ne aby se to odvozovalo podle uvůle nějakého úředníčka, tím okrádají lidi a ti platí 2x...
Tak to vám tak trochu závidím.My máme na radnici na životním prostředí blbečka, který v místním zpravodaji píše o tom, jaký miliony se ušetřili za to, že lidi třídí a odměnou pro lidi bylo opětovné zdražení poplatků z 500 na 600 Kč.Nechává kácet krásné stromy, když jsem mu psala o tom, že nemáme na sídlišti kam třídit odpad, tak mi napsal, že ať si obejdu lidi na sídlišti a že nám tam pak nějaké kontejnery dají.Prostě arogantní úředník,podle mě kandidát na Ropáka, je to ta žába na prameni...
doplněno 30.08.13 18:21:Já bydlím v Poličce na Svitavsku, sem se tedy radši nestěhujte...
Ahoj. Měl bych jednu radu. Všichni se odstěhujeme do Teplic v Čechách. Tam se od občanů odpadkovné nevybírá, ani se nijak neeviduje. A prý jim to vychází i levněji. Boží lázeňské městečko. Není to kec, bydlí tam už dost dlouho dcerka(trvalý má dodnes u mě) a když mi poslala nájemní smlouvu na svý bydlení pro účel vyškrtnutí ze zdejší odpadkářské evidence, nemohl vedoucí nejvyšší odpadkový úředník nejdříve pochopit, že to tak někde mají zařízené, kdy ve smlouvě nebylo zmínky o odpadech.
doplněno 30.08.13 18:20:Já platím u nás 290Kč za půl roku.
Popelné se platí v místě trvalého bydliště bez ohledu, zda se tam osoba zdržuje (viz třeba kausy děti v ústavech, pacienti dlouhodobě v nemocnici a pod.) Proč a na základě čeho platila jinde než má bydliště dost nechápu a mám obavy, že s tím bude spousta mrzutostí.
Ahoj. Já to chápu tak, že to platila tam, kde právě vytvářela ty konkrétní odpadky. To trvalko bylo z důvodu ochrany rodiny před případnými problémy ohledně jejich financí. Je to složité.
Taky jsem si myslela, že se platí tam , kde máte trvalé bydliště, ale teď zrovna řeším stejný problém: dcera a já máme trvalé bydliště ve městě X a zde paltím za obě poplatek. Ale koupily jsme napolovic společně byt, který je ve městě Y a tam vyšla vyhláška, že pokud na území tohoto města vlastníte nemovitost, tak tam musíte platit také jakoby za jednu osobu, musíte to nahlásit do 60 dnů od koupi nemovitosti.Ale když jsme to byly nahlásit, že to tedy chceme platit, tak dceru úředník odkázal na to , že v OP nemá trvalé bydliště ve městě Y a tak má příjít až si zařídí trv. bydliště.Je v tom takový bordel, že to nechápu a jen se bojím, aby na nás nepodali pak nějaké exekuce, to oni umí hned...
Ať prokáže obci, kde dluží, že po tu dobu platila odpad tam kde bydlela, popř. by se musela obrátit na soud.
doplněno 30.08.13 17:55:Špatně jste to pochopil. Vaším stylem řešení na ně ještě zavolají policii. Ať vezme faktury, že platila tu dobu jinde a donese je na obec, kde to po ní chtějí a tam jim to zkusí vysvětlit a domluvit se, jinak se obávám, že má asi smůlu. Spíš by mě ale zajímalo, jestli se tyhle peníze vymáhají také po bezdomovcích a vyčůraných podnikatelích, kteří mají na úřadech běžně pobyty?
Ahoj.Tohle přesně jsem ji taky radil. A aby tam zajela s někým drsným a tu babu seštěkli a nechali si zavolat třeba i starostu. Vysvětlit jim, že v jiných obcích se chovají slušně.
Mají. Pokud se chcete hádat s úředníky, je třeba si nastudovat záákon a vyhlášku obce. Každá k tomu bohužel přistupuje jinak. Než to otec zařizoval, měl se poptat na úřadě. Trvalý pobyt je jen evidenční záležitost, nic to neříká, kde se člověk skutečně zdržuje a nejsme povinni se v míste TP zdržovat. Dají pokoj? To poznáte až budete žádat, někde to berou v úvahu, zrovna jako ty, co se zdržují.. třeba vězni.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.