Nejste přihlášen/a.
Nemám OP, vyřizuji. Budu ho mít až za 3 týdny. Mám pouze to potvrzení a na to mi nechtějí vydat doporučené dopisy, kvůli tomu, že zde nebývá fotografie. Bohužel, žádné jiné doklady nemám. Pas, řidičák. Co mám dělat?
Mohla by stačit studentská průkazka jako doklad? Nebo index? Nic lepšího mne nenapadá.
Je možné po uplynulé době 2 týdnů, kdy dopisy vrací, domluvit, aby dopisy zůstaly na poště ještě např. týden? Děkuji
doplněno 31.08.13 17:31:Doklad totožnosti musím předložit např. u VZP(potvrzení o studiu) nebo na koleji. Myslíte si, že jim bude stačit potvrzení o ztrátě? Nebo sebou pro jistotu rodný list a studijní průkaz?
podle mne pošta nepostupuje správně, protože právě toto potvrzení slouží jako náhradní doklad po dobu, než bude vystaven nový OP. Poštu by Vám měli vydat, obrátila bych se na vedoucí pošty.
Mě slečna odbyla s tím, že potřebuje pas. Doklad, kde mám fotku. Řekl jsem ji, že to bude problém, protože nic takového bohužel nemám. Chápu, že nemůžou vydat dopis jen tak někomu, ale za ukradené, či ztracené doklady bohužel nemohu. A z prstu si je nevycucám.
Vemte sebou náhradní doklad i tu studijní průkazku s foto a jděte na poštu znovu a rovnou k vedoucí pošty, určitě dopis dostanete. Jinak myslím, že pošta vrací nedoručenou doporučenou poštu za 3 týdny, to nevím přesně. Ale chodí sem mezi nás i jedna vedoucí pošty, třeba se ozve a odpoví Vám. - pt
Nezlobte se, ale nějaká papír o tom, že jste ztratil OP nebo že máte zažádáno o OP, opravdu neslouží k prokázání totožnosti a pokud by se tazatel zařídil podle toho vašeho návodu, asi by opravdu měl po starostech, ale trochu jinak, než jak to myslíte vy.
doplněno 13.06.14 16:56:HLAVA II
PODMÍNKY A POSTUP PŘI VYDÁVÁNÍ POTVRZENÍ O OBČANSKÉM PRŮKAZU
§ 9
Potvrzení o občanském průkazu
(1) Občanovi se vydává potvrzení o občanském průkazu při
a) ohlášení ztráty, odcizení, poškození nebo zničení občanského průkazu,
b) zadržení neplatného občanského průkazu,
c) nevydání občanského průkazu z důvodu nepředložení některého dokladu potřebného pro jeho vydání,
d) odevzdání občanského průkazu z důvodu, že pozbyl státní občanství nebo ukončil trvalý pobyt na území České republiky anebo požádal o jeho úschovu při dlouhodobém pobytu v zahraničí,
e) odevzdání občanského průkazu opatrovníkem nebo jiným zákonným zástupcem za občana, jehož svéprávnost byla rozhodnutím soudu omezena tak, že není způsobilý požádat o vydání občanského průkazu, popřípadě podpůrcem na základě smlouvy o nápomoci nebo členem domácnosti, jejichž oprávnění k zastupování občana bylo schváleno soudem 24),
f) odevzdání občanského průkazu nalezeného, po zemřelém nebo prohlášeném za mrtvého.
(2) Potvrzení o občanském průkazu vydává obecní úřad obce s rozšířenou působností nebo matriční úřad. Policie České republiky (dále jen "policie") jej vydává jen v případě, že je jí nahlášeno odcizení občanského průkazu, že je jí odevzdán nalezený občanský průkaz nebo při zadržení občanského průkazu (§ 16 odst. 2).
(3) Potvrzení o občanském průkazu, která se vydávají v případech uvedených v odstavci 1 písm. a) až d), obsahují tyto údaje: důvod vydání, jméno, popřípadě jména, příjmení, rodné číslo, adresu místa trvalého pobytu občana, datum, místo a okres narození, datum vydání, datum skončení platnosti, označení úřadu nebo orgánu, který jej vydal, a dále číslo, popřípadě sérii občanského průkazu a označení úřadu, který občanský průkaz vydal; u občanů narozených v cizině se namísto místa a okresu narození zapisuje místo a stát narození.
(4) Potvrzení o občanském průkazu, které se vydává podle odstavce 1 písm. e) a f), obsahuje tyto údaje: důvod vydání, jméno, popřípadě jména, příjmení fyzické osoby, která občanský průkaz odevzdává, jméno, popřípadě jména, příjmení držitele, datum vydání, dobu platnosti, označení úřadu nebo orgánu, který potvrzení o občanském průkazu vydal, číslo, popřípadě sérii odevzdávaného občanského průkazu, a označení úřadu, který odevzdávaný občanský průkaz vydal.
(5) Je-li občanu vydáno potvrzení o občanském průkazu podle odstavce 1 písm. a) až d), nemá po dobu jeho platnosti povinnost mít občanský průkaz, pokud mu je tímto zákonem stanovena.
(6) Potvrzení o občanském průkazu není veřejnou listinou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.