Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak si lze stěžovat na práci policie?

Od: pavlinka odpovědí: 21 změna:

V únoru jsem podala na jistou osobu trestní oznámení, které obsahovalo 8 incidentů, které podle mě naplňují podstatu a dosahují intenzity trestného činu. Policie předvolala mě, ke všemu jsem se vyjádřila, 4 hodiny jsme to zapisovali, pan praporčík mi řekl, že dotyčného předvolá a pořádně to prověří.

Včera mi přišlo vyrozumění, ze kterého vyplývá, že policie vyšetřila něco úplně jiného, než za co jsem podala trestní oznámení! Z těch 8 incidentů nevyšetřila policie ani jeden, zpráva se zabývá jedním kontaktem této osoby se mnou, 3 roky starým, který měl mnohem slabší intenzitu a za který bych se vůbec ani neobtěžovala trestní oznámení podávat.

V poučení se dále píše: "Vzhledem k tomu, že nebyly shledány důvody k zahájení trestního řízení podle § 158 odst.3 tr.řádu, není možno ve věci podat řádný opravný prostředek (stížnost dle § 141 tr. řádu). Místo opravného prostředku (stížnosti § 141 tr. řádu) máte právo v dané věci podat opětovný podnět, pokud bude obsahovat nové skutečnosti důvodně nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin, nebo se s tímto podáním obrátit na příslušné státní zastupitelství." Takže si ani nemůžu stěžovat, můžu maximálně počkat, až ten dotyčný zase něco udělá?

Kam se můžu obrátit? Kde si můžu stěžovat? Jak přinutit policii, aby se zabývala skutečně tím, co žaluju?

Děkuju. Pavla

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

1x

Je třeba rozlišovat PČR a MP, není to totéž, nemají stejné pravomoce.

repkin*

Podle mne si tazatelka plete pojmy s dojmy, jelikož by jí nikdy městská policie nedala dopis, kde by popisovala cokoliv z trestního řádu či trestního zákoníku, jelikož městská policie tyto zákony nezná a ani znát nemusí, jelikož pro ně je podstatný pouze přestupkový zákon, vyhlášky obce a zákon o obecní policii. Jsou to úplně jiné pravomoce a tazatelka si to neuvědomuje. V tom případě by si musela stěžovat na vedení MP, popř. na zastupitelstvo obce či u starosty, jelikož zřizovatelem městské (obecní) policie je městský (obecní) úřad. Takže navrhuji, aby buďto tazatelka udělala to co jsem jí říkal a kontaktovala toho, kdo to řešil a požádala jej o vysvětlení, příp. o radu a nebo nám to tu vylíčila dopodrobna, jinak tu vaříme z vody.

strom7
ono je to tam dokonce i napsané cituji:nebo se s tímto podáním obrátit na příslušné státní zastupitelství."

repkin*
hodnocení

0x

Váš podmět byl "nabrán" jako šetření podle § 158 odst. 1 tr. řádu. Policie tento podmět prošetří a v případě, že se ve věci nejedná o tresný čin ani přestupek, věc odloží. V případě, že ve věci shledá znaky trestného činu, zahájí se úkony v trestním řízení (§158 odst. 3 tr. řádu). Asi by to chtělo rozvést konkrétně. Každopádně pokud něčemu nerozumíte, tak by bylo v první řadě lepší zajít na ten konkrétní orgán PČR a promluvit si přímo se zpracovatelem spisu a požádat o vysvětlení situace. Když se Vám na tržnici nelíbí cena, tak si taky přeci nejdete hned stěžovat, ale zkoušíte smlouvat.

doplněno 28.08.13 17:47:
Jinak samozřejmě stěžovat si můžete u nadřízeného služebního funkcionře policisty (vedoucí obvodního oddělení, popř. jeho zástupci), dále pak řediteli či jeho zástupci územního odboru (bývalého okresního ředitelství), případně dále. Potom jak je psáno v poučení, podat nový podmět můžete i na příslušné OSZ, které to potom může postoupit PČR s pokyny, co má PČR udělat. Dále si jde stěžovat na odboru vnitřní kontroly, případně GIBS, každopádně počítejte s tím, že to může dopadnout stejně, jako to dopadlo teď a v případě, že někoho obviníte např. z trestného činu či přestupku, může to pro Vás mít i případné trestně právní následky. Pokud budete chtít něco vysvětlit, tak mne kontaktujte do vnitřní pošty.
doplněno 28.08.13 18:12:

trtrtt : tím bylo myšleno než si jít hned stěžovat, tak se jít nejdřív na tu služebnu zeptat a nechat si to vysvětlit

pro tazatelku: jak říkám, je možné, že právě to, co Vy považujete za protiprávní jednání, které by měla řešit policie ve finále policie zjistila, že to není protiprávní (z toho důvodu to "odložila") a naopak při tom zjistila jiné skutečnosti které prověřila a o těch Vás evidentně informovala.

To že je něco napsáno v trestním zákoníku jako trestný čin není nutně trestným činem, ale poszuuje se to u každé situace individuálně. K zákonům se vydávají různé komentáře a stanoviska, podle kterých se potom orgány činné v trestním řízení řídí. Např. ublížení na zdraví, výtržnictví apod.

trtrtt

PODNĚT

srovnávat práci policie (státní instituce) a prodejem na tržnici (soukromý subjekt) je úplně mimo mísu! smlouvat s orgánem na služebně... *zed*

pavlinka
hodnocení

Díky! Já si nechci nutně stěžovat, já chci akorát, aby policie vyšetřila skutečně to, co žaluju - ne nějaký jiný incident, o kterém jsem vůbec nemluvila. To je akorát ztráta času :( mně to navíc připadá jako výsměch. Vy jste právník? Nebo dokonce policista? ... :)

buss
hodnocení

0x

Stěžovat si lze u nadřízených, u inspekce. Můžete též jít na st. zastupitelství a tam tr. činnost oznámit.

jh11
hodnocení

0x

Stěžovat si lze ombudsmanovi,

účiněji na GIBS když příslušníci nekonaj.

Nestěžovala jste si měšťákům?

repkin*

Pochybuji, že by městská policie, vyjma § 76/2 postupovala podle trestního řádu ... nebo spíše osobně jsem se s tím nikdy nesetkal ...

pavlinka
hodnocení

Jak to myslíte? U městské policie jsem to podala. Ti to "vyšetřili" sice formálně možná v pořádku, ale logicky naprosto nesmyslně.

buss

Vy jste šla oznámit trestnou činnost na MP a oni to přijali a šetřili? Potěš vás PB. Přečtěte si jejich oprávnění (stačí § 3 a můžete přidat oprávnění) a pak srovnejte zákon o P ČR. Takže hajdy k P ČR.

strom7

MP nic vyšetřit nemůže, přečtěte si §10, odst. 1 zák. č. 553/1991 Sb ve znění...

strom7

na druhou stranu, Vy v jednání té osoby můžete spatřovat trestný čin, ale ono ve finále záleží na tom, zda toto jednání skutečně naplňuje skutkovou podstatu TČ. Nevíme konkrétně o co se zde jedná, těžko radit. A pro příště, trestní oznámení můžete opravdu podat pouze na OO PČR, MP odhaluje pouze přestupky jak už tady někdo uvedl

pt®
hodnocení

0x

Šla bych k advokátovi, ať podá opětovný podnět, písemně na policii. Uvidíte, když budete mít právní zastoupení, budou věc šetřit znovu a myslím, že dojdou k jinému výsledku, jelikož právník dokáže problém lépe formulovat. - pt

repkin*

Co já mám zkušenosti s advokátama, tak většina z nich našla titul ležet nejspíš někde u kontejneru na komunální odpad, né-li v žumpě plné výkalů, jelikož co někdy někteří "advokáti" zaperlí, to by se možná kde kdo divil, co z nich občas padá za nesmysly. Je to způsobeno většinou neznalostí problematiky v daném oboru.

sanyo*

Repkine, repkine - jako sloužící policista by jste měl volit formy a názvosloví u svých výrazů. Navíc mnohdy plkáte holé nesmysly, které svědčí o vašem právním přehledu... Nic ve zlém, ale myslím, že mám pravdu. Nejste někde na trhu, policejní orgán má být vážený orgán, a ne nějakej hej počkej a v jeho náplni práce není místo pro nějaké smlouvání k dané problematice. Pokud se to u vás také tak děje, jděte od toho, není tam pro vás místo. Pokud jen hlídáte nějakej objekt, tak dejme tomu..., tam by jste neměl moc škodit. Raději se chovejte slušně, bude to užitečnější.

repkin*

Je to Váš názor, já bych zas naopak řekl, že Vaše rada je úplně mimo místu tématu ... Navíc kdyby jste četl pořádně a ne jen to, co se Vám hodí do krámu, tak jsem nepsal nic o smlouvání ale o tom, nechat si to vysvětlit a poradit. Tazatelka totiž konkrétně nepopsala případ, kterého se to týká (možná záměrně, to tady nechce rozebírat), tak se jí v tomto ohledu nedá přesně poradit tady na poradně. Pokud máte lepší radu, tak by byla přínosnější, než napadat mne tu v každé diskusi.

jh11

No vy možná máte zbytečný peníze,

proč platit advokáta, když podání může učinit tam, kde má?

Tedy na PČR zdarma?

pavlinka
hodnocení

Omlouvám se, pletu si pojmy s dojmy - na úřadovně MP jsem to podávala, ale vyrozumění přišlo od PČR. *ee*

jen*

sanyo sanyo...copak to tady zvracíš za nesmysly? Tvoje rada je opravdu přínosem pro všechny! Jinak souhlas se repkinem :)

pavlinka
hodnocení

Děkuju Vám všem!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]