Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se posuzuje invalidita?

Od: cert® odpovědí: 12 změna:

TV vysílání Nova uvedlo reportáž o problémech pacientů se stupněm invalidity - 4.Dosud jsem si myslel,že nejvyšší je trojka.Příspěvky na invaliditu dosahují hodnoty tisícikorun, což vede k likvidaci postižených v ústavech, když nemá rodina čas se o postiženého starat.

Posudkoví lékaři jsou platově méně ohodnoceni, posuzují nemoce, na které nemají kvalifikaci.Proto zpracovávají otázky, které hraničí s normálností.Např. jestli si slepý a ochrnutý invalida dokáže dojít na záchod nebo si zavázat tkaničky.

Jaké jsou další otázky těchto "odborníků"?

doplněno 28.08.13 12:45:

Příspěvek na invaliditu jsem si představoval částku, která je přidělována dle stupně invalidity z vyhl.359/2009.Např. I.st.-35% poklesu pracovní schopnosti= cca 8000Kč, II.st.50% = x Kč, III.st. = plat před invaliditou?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

2x

Nedávno mě navštívila soc. pracovnice a pilně zapisovala, otázky na které si vzpomenu vám napíši. 1. vyčistíte si zuby, umyjete se bez pomoci? 2.Připravíte si sama jídlo? 3. Namažete si rohlík? 4. Čtete ve volném čase nebo jste na počítači? 5. Dojdete si nakoupit? 6. Otevřete a zavřete okna? 7. Uklid bytu-umytí nádobí, podlahy, wc...8. Oblékání-bez pomoci? , zavazování tkaniček, zapínání knoflíků, zipu..Dál se ptala jak daleko ujdu s berlema, zda si mechanický vozík odřídím sama, zda vím kolikátého je a co je za den. Její šetření je ale pouze doplňkové, podstatné je co je v lékařských zprávách, proto je důležité aby tam bylo napsané např, že si nenakrájíte jídlo, do vany nevlezete bez pomoci, ujdete max. např 50m...Všechny lékařské zprávy musí! být u vašeho praktického lékaře a ten píše pro posudkáře výpis z dokumentace, posudkový lékař vás nevidí ale jen čte papíry. Příspěvkem na invaliditu asi myslíte PŘÍSPĚVEK NA PÉČI, MOBILITU o jiném nevím. Nezáleží na tom jaký máte ID., nezáleží ani na tom zda máte kartu mimořádných výhod (zp, ztp, ztp-p). V neposlední řadě upozorním, že od podání žádosti to trvá déle než půl roku ale pokud vám něco přiznají, dostanete to zpětně vyplacené od data podání. Sos. pracovnice mi řekla, že do r. 2015 se kontrolují všichni co mají průkaz mim. výhod a přiznaný nějaký příspěvek a v poměrně dost případech se odebírá jelikož dřív bylo přiznání jednodužší a jinak obodované, no nemyslím si, že beznohému narostla noha.

doplněno 28.08.13 10:01:

Doplním, že mám ID III. příspěvek na mobilitu 400/měsíc, příspěvek na péči 800/ měsíc-Posudková komise mě NIKDY neviděla, vše se řeší jen na základě lékařských zpráv a zprávy šetření soc. pracovnice (to děvčátko mělo 21 let).

doplněno 28.08.13 10:29:

Ještě byl dotaz zda si nachystám a beru léky sama. Otázky jsou pokládány mezi rozhovorem, ne přímo.

A na to zavazovani tkanicek se ptaji i beznohych?

lidus*

"axus"myslíte, že tkanička je pouze u bot? Mimochodem i beznohý má protézu a protéza má boty.

doplněno 28.08.13 10:35:
Základní životní potřeby dle přílohy č. 1 vyhl. č. 505/2006 Sb.

Naposledy změněno 22.05.2013

a) Mobilita:

Za schopnost zvládat tuto základní životní potřebu se považuje stav, kdy osoba je schopna zvládat vstávání a usedání, stoj, zaujímat polohy, pohybovat se chůzí krok za krokem, popřípadě i s přerušováním zastávkami, v dosahu alespoň 200 m, a to i po nerovném povrchu, chůzi po schodech v rozsahu jednoho patra směrem nahoru i dolů, používat dopravní prostředky včetně bariérových.

b) Orientace:

Za schopnost zvládat tuto základní životní potřebu se považuje stav, kdy osoba je schopna poznávat a rozeznávat zrakem a sluchem, mít přiměřené duševní kompetence, orientovat se časem, místem a osobou, orientovat se v obvyklém prostředí a situacích a přiměřeně v nich reagovat.

c) Komunikace:

Za schopnost zvládat tuto základní životní potřebu se považuje stav, kdy osoba je schopna dorozumět se a porozumět, a to mluvenou srozumitelnou řečí a psanou zprávou, porozumět všeobecně používaným základním obrazovým symbolům nebo zvukovým signálům, používat běžné komunikační prostředky.

d) Stravování:

Za schopnost zvládat tuto základní životní potřebu se považuje stav, kdy osoba je schopna vybrat si ke konzumaci hotový nápoj a potraviny, nápoj nalít, stravu naporcovat, naservírovat, najíst se a napít, dodržovat stanovený dietní režim.

e) Oblékání a obouvání:

Za schopnost zvládat tuto základní životní potřebu se považuje stav, kdy osoba je schopna vybrat si oblečení a obutí přiměřené okolnostem, oblékat se a obouvat se, svlékat se a zouvat se, manipulovat s oblečením v souvislosti s denním režimem.

f) Tělesná hygiena:

Za schopnost zvládat tuto základní životní potřebu se považuje stav, kdy osoba je schopna použít hygienické zařízení, mýt si a osušovat si jednotlivé části těla, provádět celkovou hygienu, česat se, provádět ústní hygienu, holit se.

g) Výkon fyziologické potřeby:

Za schopnost zvládat tuto základní životní potřebu se považuje stav, kdy osoba je schopna včas používat WC, vyprázdnit se, provést očistu, používat hygienické pomůcky.

h) Péče o zdraví:

Za schopnost zvládat tuto základní životní potřebu se považuje stav, kdy osoba je schopna dodržovat stanovený léčebný režim, provádět stanovená léčebná a ošetřovatelská opatření a používat k tomu potřebné léky, pomůcky.

i) Osobní aktivity:

Za schopnost zvládat tuto základní životní potřebu se považuje stav, kdy osoba je schopna vstupovat do vztahů s jinými osobami, stanovit si a dodržet denní program, vykonávat aktivity obvyklé věku a prostředí jako např. vzdělávání, zaměstnání, volnočasové aktivity, vyřizovat své záležitosti.

doplněno 28.08.13 13:10:

Pokud vás zajímá ID tak zde je spousta orientačních informací naseduchody.cz/... .

iz*

Možná Vás to překvapí, ale od roku 2010 se i beznohým snižuje nebo odebírá tzv. renta.

Vzniklo to na žádost dvou řekněme "organizací", kterým se zdálo zbytečné rentu vyplácet lidem, kteří poté, co se stali invalidními pro pracovní úraz, onemocněli další vážnou chorobou.

Takže např. člověku, který při pracovním úrazu přišel o nohu, byla po čase renta snížena, protože onemocněl těžkou cukrovkou s odůvodněním, že by jej těžká cukrovka (částečně) vyřadila z pracovního života.

Zajímá-li Vás to, poohlédněte se po "hornických rentách".

hodnocení

2x
lidus*

Lujs, také bych z chutí všem těm úředníkům a posudkářům dopřála měsíc v kůži toho nemocného. Pokládám za velmi špatné to, že vše se posuzuje pouze papírově, dřív vás posudková komise viděla a mohla si udělat lepší obrázek. Jak mě informovala soc. pracovnice do roku 2015 se budou kontrolovat všechny posudky (péče, mobilita) a všichni kdo mají nějaký průkaz mimořádných výhod i ti co toto mají schválené na doživotí. To jsem zvědavá, čeho se ještě dočkáme.

iz*
hodnocení

0x

Setkala jsem se s případem, kdy posudková komise nezkoumala schopnost, ale ptala se, zda žadatel o ID umí ...

Žadatel netuše nic zlého odpoví, že umí, což je něco jiného, než zvládnout/dokázat ...

Asi před 3 roky jsem měla možnost nahlédnout do připravovaného dokumentu k posuzování zdravotního stavu. Zkusím jej najít (ale nic neslibuju - už ani nevím, v kterém PC jsem jej měla).

neprihlxixi
Ano, s dotazem jestli clovek umi se setkavam se zeleznou pravidelnosti, kdyz doprovazim matku ke komisi. Ona umi vselicos, dokonce umi i stojku na hlave, ale nikdo se nepta jestli danou vec zvladne. Takze odpovedi musi znit ano umi, ale nezvladne. A odbornost hodnoticich lekaru snad ani nebudu komentovat. Kdyz internista hodnoti psychiatricky nemocneho cloveka, asi tezko muze mit spravny pohled na vec. Navic nechapu proc musi pacient s tezkym psych. onemocnenim kazde dva roky ke komisi, kdyz jde o onemocneni, u ktereho je zlepseni stavu naprosto nerealne a navic pacienta neumerne zatezuje.

Ivzez, Ray man také uměl řídit. Byl dobrý řidič, že?

fribble*

Taky by u nás invalidku nedostal - uměl počítat, řídit auto - tak proč.

hodnocení

Je to hnusný, stát systematicky likviduje těžce postižené invalidy.

Ještě by mě zajímala pointa, teda ten konec.Co se stane když jsou pacienti s ID - IV předáni do ústavní péče.Slyšel jsem, že to není nic moc.

lidus*

Milý čerte, copak náš stát nás "mrzáky" potřebuje? Co na tom, že jste o zdraví přišel když jste pro stát makal a poctivě odváděl daně, jako invalidu už vás nikdo nepotřebuje a pro spoustu zdravých jste jen vyžírka která je tu na světě naprosto zbytečně. Pacienti předáni do ústavu? Dostat dnes ústavní péči je terno a chce to nejen hodně peněz ale i dobrého známého. Nicméně většina co v ústavu jsou má příspěvek na péči ústavem vyřízený ale také ho celý ústavu odevzdá (nemůže si třeba z něj zaplatit svojí vlastní pečovatelku, cizí osoba co není zaměstnanec ústavu tam nemůže s nemocným být ve dne v noci). Někdy si říkám, že nechápu proč u nás není schválená euthanasie, spousta lidí nechce ležet v posteli a čekat až je někdo umyje z prominutím ze sraček, poměrně dost "mrzáků" totiž bohužel nepříjde zároveň o rozum.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]