Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plyne z trval. bydliště nárok na nemovitost?

Od: sabinne* odpovědí: 16 změna:

Ahoj všem, potřebovala bych, prosím, poradit - sestra prodali byt a přestěhovali se do nezkolaudovaného bytového domu (vím, že by tam bydlet vlastně vůbec nesměli, ale je to nějaké komplikovanější - je to pozůstatek aféry H-systému) - teď ale vlastně nemají kam se přihlásit k trvalému bydlišti (zřejmě by mohli třeba na obecní úřad, ale to jim přijde divné), takže nás poprosili, zda by se mohli nahlásit k nám...

Když to udělám, celou sestřinu rodinu k nám nahlásím k trvalému pobytu do doby, než se budou moct přihlásit k nim - mohly by s tím být v budoucnu pro mě nějaké komplikace? Za sestru bych dala ruku do ohně, ale kdyby se jí něco stalo, nebo se nepohodli s manželem, abych ho pak třeba nemusela nechávat u nás bydlet, nebo mu shánět náhradní bydlení...co s tím? Odmítnout se mi je nechce, ale zase nechci riskovat střechu nad hlavou..:o(

Děkuji všem za rady..Sabina

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

6x

Zdravím Sabino! Je dobře, že chcete pomoci rodině sestry, ale zároveň uvažujete o možných problémech s tímto spojených. Trvalý pobyt nezakládá žádná vlastnická práva k nemovitosti, to je bez debat! Ale samozřejmě, že nikdy nemůžete na sto procet vyloučit případné, i když třeba jen drobné problémy. Asi bych se zajímala, proč nelze již nyní požádat o kolaudaci. Není možné požádat třeba alespoň o částečnou kolaudaci užívaných prostor? Bydlíte ve stejném městě? Nemůže trvalý pobyt ovlivnit třeba vyplácení sociálních dávek? Nebo školní docházku, resp. přihlášení do MŠ? Ověřte si, jaký dopad bude mít změna trvalého pobytu u poplatku za odpad. Rodina sestry také by měla počítat s tím, že bude muset na mnoha místech nahlásit nový trvalý pobyt a to znamená i výměnu osobních dokladů a nahlášení změny u mnoha institucí. Podle mého názoru bych to řešila s novým majitelem jejich původního bytu. Požádala bych ho o strpení (pokud je v dohlednu kolaudace) , ponechat si do kolaudace domu v jejich původním bytě trvalý pobyt. V každém případě by si ušetřili jednu výměnu osobních dokladů a nahlášení změny na cca 10 -15 institucí. Tak to ještě se sestrou proberte. Ono se to nezdá, ale není to úplně tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. *placni*

doplněno 09.03.09 14:04: Adresu nového trvalého bydliště sdělte:
- svému zaměstnavateli/škole
- lékařům
- poště (SIPO, TV, rozhlas)
- plynárně
- dodavateli elektrické energie
- majiteli či správci starého i nového domova, resp.
katastrálnímu úřadu
- úřadu práce (jste-li nezaměstnaný)
- správě sociálního zabezpečení (zasílání důchodu)
- finančnímu a živnostenskému úřadu (jste-li
podnikatel)
- dalším příslušným úřadům (vydání nového dokladu
nebo provedení změny údajů − např. občanský
průkaz, řidičský průkaz)
- zdravotní pojišťovně
- bance
- komerčním pojišťovnám, u nichž máte některou
z pojistek
Zdroj: www.portal.gov.cz

zlatá, chytrá, šikovná Liduška. *pusa*

lidka*

Díky Milane, Vaše pochvala vždycky a moc potěší. A také je fakt, že po Vaší první 1* jsem se odvážila pokračovat v Poradně!*placni*

moc prosím, Liduško, zůstaňte zde ještě dlouho, alespoň se přiučím.

sabinne*
hodnocení

Moc děkuji za pomoc a radu - ještě vše probíráme s manželem, ale stejně asi řekneme sestře ano - ono se to špatně odmitá..:o(.. Nicméně ta kolaudace - tam prý je ještě nějaký problém v základové desce - mají ji nějak teprve odkupovat a vázne to snad na správci konkurzní podstaty..jestli to říkám správně.. Každopáně opravdu moc děkuji za vyčerpávající odpověď*palec*..Sabina

Sabino, děláte dobře, pomozte sestře!

sabinne*

Díky..:o)..když nepomůže rodina, tak kdo jiný..o ségře bych nezapochybovala -jen jsem trošku měla strach ze švagra, jak jsem už psala - je malinko zvláštní a nikdy s ním člověk neví, co se stane - ale do toho jim samozřejmě nemluvím...já vím, že to někomu bude znít asi možná i ošklivě - že se ptám, když se jedná o rodinu, jenže vzhledem k tomu, že dům je náš jediný větší majetek a sami už máme děti, tak bych nerada riskovala..snad je to pochopitelné..*nevi*

petr123*
hodnocení

4x

Z trvalého bydliště neplyne vůbec nic ohledně vlastnického práva k nemovitosti ani nic podobného.

Jediné co je trochu rizikové je situace pokud by na ní třeba byla uvalena exekuce - přijde se samozřejmě zabavovat do místa jejich trvalého bydliště a pak bys musela prokázat co je tvoje a co její majetek.

Osobně bych to v takové situaci asi klidně udělal, rodina má držet pohromadě *placni*.

sabinne*
hodnocení

Díky moc za radu - exekuci asi risknu a přihlásím je k nám - jim to pomůže a to je dobře...já budu doufat, že švagrovi nehrábne:)...

martini*
hodnocení

2x

Já bych Vám ještě doporučila zvážit uzavřít s nima nájemní smlouvu, nevím, jak je to u vás uspořádané, ale jistě vám stoupnou spotřeby energií apod., uzavřela bych přinejmenším smlouvu o tom, že vám budou určitou částkou přispívat na zvýšené náklady, ať už to bude třeba jen symbolická částka a do té smlouvy bych šikovně vecpala dohodu o tom, že se jedná o dočasné bydlení do doby kolaudace a že poté jsou povinni se vystěhovat i se všemi svými věcmi a odhlásit si trvalý pobyt. Jen mně to tak napadlo.

bez nájemní smlouvy! se sestrou!

martini*

Já to nemyslím špatně, jen jsem zažila tolik sourozenců, manželů, přátel atd., kteří šli do něčeho v rámci dobrých vztahů a celé se to tak zamotalo, že se soudili třeba i o žárovky. Prostě paranoia *ee*

tygrioko*

Máš pravdu. Jak se říká "pořádek dělá přátele". Kde končí svoboda jednoho, začíná svoboda druhého. Myslete na to a v každém případě dnes nevíte, co se může přihodit zítra. Mám také zkušenosti s příbuznými, a pro Váš klid bych smlouvu také napsala, byť se jedná o sestru. Jedině tak budete moci v klidu spolu tu chvíli bydlet, než se stále strachovat, jak tohle asi dopadne. Naopak nenapsat nic, je podle mého projev slabosti. A pozor-v exekuci vám klidně seberou kde co a pak se můžete jít soudit, že to patřilo vám a ne povinnému. V té chvíli to leckoho nezajímá.

Tak hodně štěstí a štěstí přeje připraveným

sabinne*

Já si říkám, ze po téhle stránce by to mělo být bez problémů - bydlíme v rodinném domku, takže fiktivní zvýšení počtu zde bydlících osob se ničeho nedotkne - stran energie, poplatků atd...v tomhle je to výhoda oproti paneláku.. ale opravdu díky moc za rady:)

toto bych si jistě ještě prostudoval a přehodnotil, je tu možnost zvýšení úhrady poplatku za svoz a likvidaci odpadu, zvýšení stočného, překročení dohodnutého množství odběru vody a plynu a elektřiny, a zřejmě i další následky nebo důsledky "fiktivního" zvýšení počtu obyvatel domu... informujte se na obecním úřadě...

allka*
hodnocení

0x
Místem trvalého pobytu se podle zákona č. 133/2000 Sb. rozumí adresa pobytu občana v České republice, kterou si občan zvolí zpravidla v místě, kde má rodinu, rodiče, byt nebo zaměstnání. Objekt musí být označen číslem popisným nebo evidenčním, popř. orientačním a je určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci. Z přihlášení občana k trvalému pobytu podle zákona výslovně nevyplývají žádná práva k objektu ani k vlastníkovi nemovitosti.
Trvalý pobyt je tedy definován jako údaj "pouze" evidenční. Ve skutečnosti s ním ale pracuje celá řada dalších zákonů a navazuje na něj řada práv a povinnosti, např. právo volební, výkon mandátů v obecních zastupitelstvech, poskytování sociálních dávek, příspěvku na bydlení, úhrada poplatku za svoz a likvidaci odpadu, parkování v placených zónách, exekuce apod.
Zákon o evidenci obyvatel na jedné straně deklaruje, že z přihlášení občana k trvalému pobytu nevyplývají žádná práva k vlastníku nemovitosti, ani k objektu samotnému. Na straně druhé je však stanovena povinnost oprávněné osoby prokazovat zánik užívacího práva při návrhu na zrušení trvalého pobytu. Zatímco se občan může přihlásit k trvalému pobytu i tam, kde nebydlí a nikdy bydlet nebude, když jej chce k tomu ze zákona oprávněná osoba (především majitel nebo nájemce) z adresy odhlásit, musí složitě dokazovat, že se dotyčný občan na uvedené adrese nezdržuje, objekt neužívá a že zaniklo jeho uživatelské právo. Tento vnitřní rozpor zákona způsobuje celou řadu problémů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]