Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Actapublica - vyhledávání na stránce

Od: repkin* odpovědí: 6 změna:

Začínám sestavovat rodokmen a z daného období, konkrétně z let 1905 a 1895 bych potřeboval zjistit dvě osoby, jak to udělat, když do oskenované knihy se dá dostat pouze přes lupu, která u tohoto data není? Znamená to, že ta kniha je k dispozici pouze fyzicky v archívu? Nebo na něco klikám špatně a dá se to nějakým způsobem rozkliknout? Díky. *pivo*

doplněno 27.08.13 14:05:

Tak z jiné knihy jsem už zjistil*cteni* dalšího příbuzného, otce mojí babičky, z roku 1898 *ua*

Actapublica - vyhledávání na stránce

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, z obrázku je asi vidět, že tam není žádná stránka (je tam 0), tak není co ukázat.

Myslím, že tam prostě není zrovna pro ty dvě poslední položky žádný elektronický záznam.

Zdravím!

doplněno 27.08.13 13:45:

Ještě jsem si všiml, že tam lze nastavit filtr toho vyhledávání - možná filtrovat jinak nebo ho zrušit.

Případně kontaktovat s dotazem majitele těch stránek. Jinak, toto není můj obor, tak na další Vaše otázky už nemám odpověď.

repkin*
hodnocení

Nejspíš to tak bude, tedy budu muset knihu najít někde fyzicky v archívu. Měl jsem právě za to, že když to tam nebude, tak se to tam ani nezobrazí.

Rovnou se teda zeptám na další otázky.

Sestavujete si rodokmen? Do jakého letopočtu jste došli? Jaké zajímavosti jste zjistili? Pátrali jste na matrikách v cizině, jaké s nimi máte zkušenosti?

doplněno 27.08.13 14:08:

Děkuju, filtr je nastený dobře na MZA Brno a pak už se jen zadá název obce, zde mi vyjel jeden, jinak by tam bylo více částí obce, které však nepotřebuji.

buss
hodnocení

0x

Není vše naskenované, čekal jsem lééta. První záznam 1716, dále nečitelné a v latině. I když některá slova se dají zjistit - narozen a pod.

doplněno 27.08.13 16:41:

Používám excel, vpisuji příjmení i kmotry, domy aj, abych našel i rodinné vazby. Ale jsou na o i programy.

repkin*
hodnocení

Já jsem teď chtěl najít babičiného dědu (nar. 1870), kdy naskenovaná kniha je buď slabě psaná, nebo přesvětlená skenerem a tak tam nejde nic přečíst, takže se budu asi muset vypravit někam do archívu, kde to bude uložené

doplněno 27.08.13 16:00:

ale popravdě už začínám v těch lidech na rodokmenu mít bordel *hi**haha*

doplněno 27.08.13 16:51:

Zatím používám myheritage.cz/... mám tam už 33 lidí z 56 volně dostupných, bohužel prozatím pořád cca jen 1/3 s datumy narození, zbytek jen roky, někdy jen jména.

repkin*
hodnocení

0x

Umíte někdo číst kurent? Mám záznam z roku 1848 (oddávací kniha), ale kromě sem tam nějakého jména a datumů to nepřečtu. Někteří farníci psali pěkně, čitelně, někteří trochu hůře a někteří si asi při tom psaní strkali krucifix někam, jelikož to písmo podle toho taky vypadá, divím se, že je doma víc nemlátili, aby lépe psali. Ach, když si vzpomenu na svoje začátky na základní škole, kdy jsem nemohl ven, dokud jsem neměl napsaný domácí úkol krasopisně, čitelně a bez chyby. *zed* *smich*

Dobrý den,

na pomoc se čtením kuretntu poradím forum: genealogie.taby.cz/... Když nemohu něco přečíst, tak mi tam zatím vždy někdo poradil. Kdyžtak zkuste dát odkaz i sem třeba budu schopná něco přečíst. Kurent není až tak těžké se naučit je to jen otázka cviku. Na učení mohu doporučit učebnici starých textů vydávanou ČGHSP - zakoupila jsem nedávno na aukru asi za 300 Kč.

Možná si farníci u naškrábaných textů dali před psaním trochu mešního vína nebo že by viróza?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]