Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

DVOUMĚSÍČNÍ VÝPOVĚD vs. NEMOCENSKÁ

Od: prskac1* odpovědí: 10 změna:

Chci se zeptat, zda je na nemocenské možné podat dvouměsiční výpověď a zda tato lhůta na nemocenské běží?

Děkuji... *nevi*

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

3x

Ano, jde o rozvázání pracovního poměru ze strany zaměstnance výpovědí s dvouměsíční výpovědní lhůtou. Výpovědní lhůta se při pracovní neschopnosti prodlužuje pouze, jde-li o výpověď ze strany zaměstnavatele.

hodnocení

2x

Výpověď z pracovního poměru můžete podat bez ohledu na to, zda jste či nejste uznán dočasně práce neschopným. Výpovědní doba vždy začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce.

prskac1*
hodnocení

Takže pokud jsem správně pochopil Tak když k 1.9.2013 podám výpověď, tak 1.11.2013 jsem volný i když budu na nemocenské?

Je to tak?

doplněno 27.08.13 11:39:

Jedná se o to že od 1.11. mám nástup do nového zaměstnání, samozřejmě nemoc k 1.11.ukončím.

Výpověď nepodáváte k 1.9., ale k 31.10. Výpověď musíte podat do konce srpna, aby výpovědní lhůta mohla běžet od 1.9. a skončila 31.10. Neukončujte nemoc k 1.11., ale k 31.10.

Na ta data si dejte pozor, lidi často používají "skončím k 1.", ve skutečnosti končí k 31. a když si to špatně napíšou do výpovědi, mají problém. Vždy uveďte poslední den, který byste měl být v práci, čili určitě ne "prvního".

doplněno 27.08.13 16:03:

Odpovídám tazateli - zdá se mi, že se to zařadilo nějak špatně.

ron*

Ano, za předpokladu, že zaměstnavatel písemnou výpověď do 31.8.2013 převezme.

doplněno 27.08.13 11:48:

Ne, když dáváte výpověď sám, jako zaměstnanec.

prskac1*
hodnocení

To nebude při součastném stavu OKD na dole Paskov problém, myslím že budou rádi a ještě jedna věc mám nárok na odstupné?

doplněno 27.08.13 11:49:

Podle mých info, když podám výpověď dohodou nedostanu nic, ale podle info od ekonoma bych při dvouměsíční výpovědi měl dostat 3násobek a výše podle dohody.

Není to pravda. Pokud podáte výpověď sám, na odstupné nárok mít nebudete. Na to byste měl nárok při okamžitém zrušení pracovního poměru z důvodu, že Vám zaměstnavatel nevyplácí třeba mzdu. Anebo v případě, že by Vám dal výpověď zaměstavatel z důvodu uvedených v § 52 a -f Zákoníku práce. Pokud jste se rozhodl sám, že dáte výpověď, musíte dodržet výpovědní lhůtu, která činí 2 měsíce a na odstupné nárok mít nebudete.

iz*

Na odstupné vzniká nárok zaměstnanci, který obdrží od zaměstnavatele výpověď podle § 52 písm. a) až d).

V případě výpovědi podle § 52 písm. e) až h) nárok na odstupné nevzniká.

Dvouměsíční výpovědní doba je stejná pro výpověď od zaměstnance i od zaměstnavatele.

"Výpověď dohodou" podat nelze, protože neexistuje. Tazatel by maximálně zaměstnavatele požádat o riozvázání pracovního poměru dohodou.

___ Nárok na odstupné má i zaměstnanec, jehož zaměstnání skončí dohodou pro některý z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až d).

Důvod skončení pracovního poměru by samozřejmě musel být uveden v písemné dohodě o rozvázání pracovního poměru.

___ Chcete-li 1. listopadu nastoupit do nového zaměstnání, m,usí nemoc i předchozí zaměstnání skončit 31. října.

Chcete-li zaměstnání ukončit 31. října, musíte zaměstnavateli písemnou výpověď doručit do 31. srpna včetně (nestačí výpověď 31. 8. odeslatodeslat).

31. srpen připadá na sobotu. Budete-li výpověď odesílat poštou (doporučeným dopisem s dodejkou!), doporučuji ji odeslat radši hned zítra.

petridas
hodnocení

0x
Vypoved davam k 28.2 s dvoumesicni vypovedni lhutou. Mamm ovsem nemocenskou a zbyva mi jeste z lonskeho roku dovolena kterou nestacim vybrat. Musi mi ji zamestnavatel proplatit?

Ano, nevyčerpanou dovolenou Vám zaměstnavatel proplatí v poslední výplatě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]