Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Moje matka, lituje se, pije a nadává

Od: monty* odpovědí: 6 změna:

Chtěl bych zde napsat o problému s matkou, který se táhne už mnoho let. Mojí matce je 56 a prakticky od mého narození, tedy 23 let, je nezaměstnaná. Asi ji to vůbec netrápí, protože ji živí můj otec, práci si nehledá. Zájmy žádné nemá, kamarádky taky ne. Poslední dobou pravidelně pije a potom všem sprostě nadává. Má sklony k sebelítosti, ze svých problémů a neúspěchu v životě obviňuje všechny kolem sebe včetně mě - prý kdybych se nenarodil, tak by se měla líp. Když se jí zeptám, jak si představuje budoucnost, až bude třeba v důchodu, tak mi řekne, že předpokládá, že se o ni budu starat já. Podotýkám, že si neplatí sociální pojištění, takže důchod asi dostávat nebude. Když jí řeknu, že se v budoucnu hodlám starat hlavně o sebe a svoji rodinu, začne vyhrožovat, že si něco udělá, že se otráví prášky atd. - prostě mě citově vydírá. Vůbec nevím, jak se k tomu mám postavit. Je to samozřejmě moje matka a vím, že děti by se měly o svoje rodiče postarat, ale když vidím, že snaha ze strany mojí matky něco se svým životem udělat, je naprosto nulová, tak mě opouští jakákoliv chuť jí nějak v budoucnu pomáhat, aspoň tedy do doby, dokud je schopná se o sebe postarat sama. Jak byste se na mém místě zachovali vy?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cobrak*
hodnocení

5x

Mám kamaráda, který je cca stejně starý jako Vy. Jeho máma je taky od jeho narození doma. Na to, aby měla daný počet odpracovaných let, aby dostala důchod, musela nastoupit nejpozději v únoru do práce. Bohužel, nenastoupila. Když to tak řeknu, je hloupá, protože teď jí živí manžel, ale přeci není ani trochu pravděpodobné, že tomu tak bude celý život (dalších 25 let jeho pracovního období). Prostě je to dylinnost nejvyššího kalibru. Ona si totiž vážně myslí, že se bude starat o barák a o kdytičky na zahradě a on bude chudák dřít od rána do večera. Vždycky jsem kamarádovi říkal, ať se připraví na to, že až vyrosteme, tak jeho táta mámu vyhodí z baráku, protože je to naivní příživnice a najde si nějakou jinou paní. Pomalu se tak začíná dít. Koupil si motorku, jezdí si po světě na ní a snaží se jí vyhýbat. Jenže až se můj kamarád a jeho mladší brácha odstěhují, nebude mít žádný důvod mámu doma držet a pošle jí pryč. Ona bude brát dávky, pak si najde někajou podřadnou práci, protože je vyučená prodavačka a bude mít naprosto zpečetěný život. Ale možná, že čím dřív jí vyhodí, tím dřív začne pracovat a tím větší šanci na důchod mít bude. Půjde do něj třeba o čtyři roky později. Ovšem, pokud jí vyhodí z domu až za osm let, už má smůlu, protože pochybuju, že bude v sedmdesáti dřít někde ve skladu, když skoro celý život má ruce u těla a nehla o práci brvou. Takže moje rada pro Vás zní: Vykašlete se na matku, může si za to sama. Ne nadarmo se říká, že každý jsme strůjcem osudu svého. Jediné, co můžete udělat Vy, je to, že ji to rozmluvíte a promluvíte s otcem o tom, aby to udělal také. Ale jelikož s ní není možná domluva, tak se Vám to nepodaří. Tudíž nad matkou zlomte hůl a snažte se z jejího osudu ponaučit. Omlouvám se, jestli to zní drsně, ale je to tak...

hodnocení

3x

Jste dospělý, zařiďte si svůj život podle sebe a buďte soběstačný. Rodiče si člověk nevybírá, tady by měl zakročit spíše Váš otec. Pokud ji v tomto způsobu života podporuje, Vy se nenechte citově vydírat. Máte právo na svůj život, na svoji rodinu...Matce podejte pomocnou ruku, když bude v nouzi a bude to potřebovat, ale život jí nepodřizujte. Pokud je schopna se živit sama a jen se jí nechce, je to na otci, aby jí v tom přestal podporovat. Aby se naučila převzít zodpovědnost za svůj život sama. Vaše vina to není a nedovedu si představit mámu, která dítěti dokáže říci, že by se měla lépe, kdyby se nenarodilo. Nechápu, co po Vás tedy chce a očekává v budoucnu...Musí Vás to hodně mrzet...Zařiďte si život bez rodičů, dle svých představ a budete šťastnější. Rodiče jsou soběstační, je to jejich život..Jakési to člověk udělá, takové to má. Je to jen můj názor, Vám přeji v životě hodně štěstí.

martinaa*
hodnocení

2x

Zdravím. Jsou věci, které by matka nikdy neměla říci svému dítěti, pokud ho má opravdu ráda. A vyjádření "kdyby ses nenarodil, měla bych se líp", mezi tato vyjádření bohužel patří. Matka sama nic nedělá, jen se lituje a čeká, že za ni všechno udělají jiní. Bohžel Váš otec udělal chybu, že je ochotný takovou finanční a jak píšete, i emocionální "pijavici" živit.

Známý měl s matkou podobné problémy, otec od ní raději odešel, a matka začala vyhrožovat sebevraždou. Volala známému kdykoli i v noci, volala i jeho přítelkyni nebo zaměstnavateli. Došlo to tak daleko, že s ním známý přerušil veškeré kontakty, což je celkem pochopitelné.

Pokud Vaše matka vyhrožuje, tak je to opravdu jen vydírání - málokdo z těch, co takhle vykřikují, jak se zabijí, to doopravdy udělají. Zkusila bych vážný rozhovor - buď přestane vyhrožovat a začne se chovat normálně, nebo také možná přijde o syna. A je také na Vás, zda se léta necháte vydírat a budete snášet matčiny rozmary.

davidp*
hodnocení

0x

Dobrý den,

myslím, že je na čase, abyste Vaší matce začal důrazně oponovat a dal ji jasně najevo, že si zahrává s ohněm. Jasně ji řekněte, že jednoho dne založíte rodinu, která se pro Vás stane priotritou číslo jedna a odejtete. Je hezké, že cítíte povinnost se o své rodiče postarat, ale nemůžete za ně převzít odpovědnost.

Vaše matka musí dostat za vyučenou a to co nejdříve, aby dostala rozum dokud není pozdě.

David

pb®
hodnocení

0x

Vaše matka není psychicky v pořádku a měla by se léčit.

iz*
hodnocení

0x

Na mne to nepůsobí dojmem citového vydírání, myslím, že jde o závislost na alkoholu, jejímž projevem bývá i popisované chování a jednání.

Závislost je nemoc a závislý člověk si (bohužel dostatečně) neuvědomuje dopad svého jednání.

Bude to znít tvrdě, ale uváděné výčitky, vyhrůžky a sebelítost nejsou projevy Vaší maminky, podle mne jde o projevy alkoholu.

___ Chcete-li mamince pomoci, přimějte ji k léčení. Bude to těžké a pravděpodobně ji budete muset donutit, dát na výběr buď Vy a její rodina (tedy absolvovat léčení) nebo alkohol.

Po absolvování léčby bude mít maminka šanci svůj život změnit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]