Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak postupovat, když se nájemník nevystěhoval

Od: aha* odpovědí: 24 změna:

Dobrý den, vlastním byt v osobním vlastnictví. Z důvodů neplacení nájemného v plné výši, nenahlášení dalších spolubydlících a rušení ostatních nájemníků jsem jim dala dvouměsíční výpověď. Bohužel to vypadá, že se v uvedeném termínu nevystěhují. Tvrdí že mají 3 měsíce na vystěhování. Ve smlouvě mám ale uvedené dva měsíce. Ve smlouvě mám i plnou moc na jejich vystěhování. Mohu tedy, pokud mi nepředají klíče nahlásit krádež klíčů, vyklidit byt, vyměnit zámky?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, pokud chcete postupovat legálně (což bych doporučil), tak, bez ohledu na smlouvu, musíte postupovat dle OZ (občanský zákoník). Písemná a řádně doručená výpověď - výpovědní lhůta je tři měsíce. Pokud se nájemce nevystěhuje navštívíte advokáta a ten podá žalobu na vyklizení bytu. Bude to trvat dlouho a bude to stát peníze. Nejlépe by bylo přesvědčováním ty nájemníky přimět k odchodu. Výměna zámků nebo vypínání vody je trestný čin - stačí, aby toto nahlásili na policii a majitel má problém. Jak tu situaci popisujete, tak to stejně asi skončí nedobře - tuším tam i možnou devastaci bytu a vymáhání škody a nájemného. Tak, hodně štěstí. Zdravím!

hodnocení

2x

Vystěhovat nájemníka, který je znalý předpisu není tak jednoduché. Pokud se nebude bránit, stačí ho vyhodit z bytu.

Pokud se bude bránit, může to trvat klidně i rok a za pomocí soudu..

Neplatiči jsou zvýhodněni.

hodnocení

1x

Vyklidit byt asi ano, ale kam? Na ulici? To byste se taky mohl dostat do průšvihu a mohli by váz opruzovat a třeba i žalovat pro poškození či ztrátu věcí. A nějaké vystěhování by, myslím si, tak či tak mělo proběhnout za asistence policie. Prostě vyhodit ano, ale opatrně, abych si sám nenaběhl. (Porada s právníkem?)

k2

Policie neni stehovaci firma, takze u takovychto saskaren neasistuje.

stirecek*
hodnocení

0x
Ja bych se jich neptal.
doplněno 26.08.13 14:34: No ja nevim, jedna věc je výpovědní doba, druhá věc je porušení smlouvy-neplaceni nájmu. Tedy důvod k okamžitému vyklizení po předchozím upozornění. Sousedka uz takhle vyrazila dva předchozí nájemníky pro neplaceni. ale podle rady Bena to můžete udelat "legálně" a mít je tam ještě nejméně dva roky zadarmo, než na vás dojde řada k soudnímu projednání :)

hodnocení

0x

Já myslím, že když zavoláte policii, že vám nájemníci porušují domovní svobodu, tak vám musí pomoci. Pak vyměnit zámky a je to. Věci dát do sklepa, komory, nebo jim pohrozit placenou úložnou. Oni se moc bránit nebudou, když mají máslo na hlavě. Ale s tou 2 měsíční výpovědí je potíž. Asi budete muset počkat.

aha*
hodnocení

Také přemýšlím, že pro jistotu ještě týden počkám. Ono to pak už bude 3 měsíce. Ještě jeden problém- přinesla jsem výpověď smlouvy osobně a ona jí odmítla podepsat. Mám ale dva svědky-jedna z nich je sousedka druhý rodinný příslušník. Je toto napadnutelné?

jen*

Tak v prvé řadě, toto je riziko podnikání, Vaše problémy za Vás nikdo nevyřeší, ani policie. Uzavřel jste smlouvu dle obč. zákoníku, tak podle občanského zákonííku musíte dále postupovat.

Nebo: udělejte to jak říká Ringo, vystěhujte je, vyměnte zámky a půjdete k soudu vy za porušování domovní svobody! A věřte, že u páchání tr. činu vám policie asistovat NEBUDE!

A kdo ji odsoudí a za co? Museli by být svědci. V dnešním chaosu bych tohle vůbec neřešil. Ale když nemáte doručenou výpověď je to podle mne špatné. Měla jste to poslat poštou doporučeně popř, s dodejkou. Najměte dva tři bouchače ať vám je vyperou z bytu a bude klid. Těžko vám budou dokazovat že jste je najala vy.

aha*
hodnocení

No, ti už jsou v tom tak zběhlí, že by si by ten dopis s výpovědí schválně nepřevzali. Proto jsem to udělala osobně.

jen*

Pokud máte svědky, tak ta výpověď takto stačí. Obratťe se na obč. soud, ten vydá předběžné opatření a věc můžete začít řešit.

to Ringo: kdo by jí asi odsoudil? že by soud?! Ani bych se nedivil, kdyby si pak nájemníci nadiktovali x věcí ,které se jim ztratily!

Museli by dosvědčit, že tam ty věci měli a navíc předložit doklad o koupi atd. Není to tak jednoduché.

jen*

takže když vám vykradou byt nebo auto, tak musíte dokládat že věci, které vám byly ukradeny tam opravdu byly a když nenajdete doklad o koupi, tak máte smůlu?! Tak vy jste dobře mimo*smich*

Samozřejmně. A mimo jste vy. To by si pak každý vymyslel že měl doma milion. Je to jako při vyloučení exekuce. Na co máte doklady, to je vaše.

aha*
hodnocení

Zaprvé tam nic nemají, co má nějakou hodnotu, ale co když si vezmu moji ledničku? Moje doma se mi polámala.

zabu
hodnocení

0x

Výpovědní lhůta je tříměsíční. To tu už zaznělo. Se všemi problémy. které z toho vyplývají.

Na uhrazení nájemného, je možné za určitých podmínek použít paragrafy OZ o zadržení věci. Má to svá pravidla, ale dá se to zvládnout. Ono když nemají TV nebo pračku, nebo lednici, tak se blbě bydlí.

jen*

to Ringo: Píšete nesmysly a ještě tomu věříte! Vyloučení exekuce je úplně něco jiného a řídí se úplně jiným zákonem! Být zlodějem, kradu pouze starožitnosti a různé pozůstalosti..tedy věci od kterých doklad o nabytí horko těžko dohledat.

No hádat se s vámi nehodlám, ale mám to z vlastní zkušenosti... když nám vykradli sklep, mohli jsme nárokovat jen na co byly papíry.

jen*

POkud vystěhování nepůjde po dobrém a nájemníci se nevystěhují, doručte výpověď z nájmu a dále se obraťte na obč. soud, ten vydá předběžné opatření a pokud ani toto nebudou nájemníci respektovat, pak jim hrozí sankce od soudu a vystěhování. V rámci občanského řízení budete požadovat i zaplacení dlužného nájmu vč. penále, která máte jistě určená v nájemní smlouvě.

jen*

Ringo, to jste ale v tom případě nárokovali u pojišťovny..

Ale nejdřív to potvrdili policajti.

jen*

v tom případě tvrdili pěknou blbost... ano některé pojišťovny, když mají plnit, tak se všemožně cukají a vymýšlejí jakým způsobem platit co nejméně..bohužel. Na některé věci prostě doklad o nabytí nelze doložit.

aha*
hodnocení

Co když si odnesu vlastní ledničku?

jen*

jde o to se do toho bytu dostat. a chodit tam sám bez přítomnosti těch nájemníků, byť máte třeba klíče, bych nedoporučoval.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]