Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Psychologie coby povolání

Od: 725 odpovědí: 8 změna:

Dobrý den. Ačkoliv jsem teprve na začátku II. ročníku SŠ (gymnázia), už se zabývám volbou povolání, která se bohužel neodkladně (a pro mě až příliš rychle) blíží. Zpočátku jsem uvažovala o nějakém medicínském oboru (nejvíce o stomatologii - po jemném nátlaku rodiny), nyní však už vím, že toto studium velmi souvisí s biologií (což akceptuji bez námitek - biologie mne baví, dobře se učí), ale zejména s chemií a fyzikou. A to již problém je, ačkoliv mám z těchto předmětů (CH, FY) jedničky, nedovedu si představit, že bych se jimi dále detailně zabývala, učím se je jaksi strojově, nechápu jejich hloubku, podstatu. Což by v budoucnu jistě mohl být problém, navíc - když k těmto předmětům nemám vztah, je celkem zbytečné o takovémto povolání uvažovat, i když praxe může vypadat zcela jinak.

Rovněž mě zaujala psychologie. Na gymnáziu mne baví, ačkoliv se občas děsím nekonečných definic, je to velmi zajímavý obor. Proto se obracím na Vás, potřebuji co nejvíce odezev - jsou zde nějací psychologové/psycholožky? Na jaké univerzitě jste tento obor studovali? Nelitujete svého rozhodnutí? Jaké jsou Vaše názory na toto povolání, zkušenosti, dojmy? Je podle Vás alespoň zčásti perspektivní? Jaké je reálné finančí ohodnocení této profese? Popř. - je maturita ze ZSV (základy společenských věd) dosti obtížná?...

Budu ráda za každý ohlas, velmi by mi to pomohlo v nelehké situaci.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Milá 725, píšete, že jste na začátku II. gymnazijního ročníku, tedy jste mladá dívka, která sice správně uvažuje o volbě budoucího povolání, ale dle mého názoru si to vůbec neulehčujete, ba naopak.

Nehleďte tak příliš na to, co Vás ve škole baví, co Vám dává a bere, jestli se nějaký předmět učíte strojově nebo s nadšením. Jsou to sice aspekty, které mohou leccos napovědět, ale nejsou zdaleka tak podstatné, jak si myslíte. Věřte, že mnoho matematiků v matematice na škole moc nevynikalo, mnoho chemiků mělo chemii v neoblibě a podobně.

Důležité je, jaké povolání Vás láká, myslíte si, že Vás bude bavit a naplňovat. Tipuju si, že máte dávku cílevědomosti a určitě pro Vás nebude problém si za vysněným povoláním jít. Samozřejmě, že povolání můžete, i několikrát za život změnit, ale to už jde s životem...

Tudíž vykašlete se na to, z čeho máte jedničky a co biflujete jak básničku...pokud chcete být psycholožkou, prostě si za tím jděte.

hodnocení

1x

Já nesmírně obdivuji psychology a psychiatry. Ale víte co? My je známe z televizních seriálů a filmů. Pána nebo paní, který s chápavým úsměvem poslouchá pacienta, klienta, ležícího na kožené pohovce, blábolícího o tom, že mu nikdo nerozumí. Ale to tak vůbec není. Nával pacientů v každé ordinaci, na kterého má lékař omezený čas. To by ještě jakž takž šlo. Ale dovedete si představit, že vám příjde pacient a vy zjistíte, že má šílené problémy, protože ho otec celé dětství znásilňoval. Hned na to paní, kterou manžel před dětmi zmlátil a znásilnil. Mladý muž, který byl v dětství strašlivě trestán a zavírán do temného sklepa. Všichni ti pacienti tuhle šílenou zátěž naloží na vás, vezmou si od vás recept na prášky na spaní a odejdou. A vy s vytřeštěnýma očima čekáte pár minut na dalšího pacienta. A pak ordinaci zamknete a odejdete zvesela na rande, ke své rodině. Dovedete si to představit!? Já ne. Já bych z takového povolání nemohla zůstat normální! *hej*Buďte velice opatrná na to, co si přejete!

doplněno 26.08.13 10:42:

A to mám nějaké základy z pedagogické školy. ;) A uvědomujete si, že pacientovi nemůžete změnit to, v čem žije, ale pomůžete mu, srovnat se s tím? *hej*

Tazatelka se ptá na povolání psychologa. A psycholog nemá žádnou ordinaci, nechodí k němu pacienti a není oprávněn vypisovat recepty a předepisovat léky. To vše patří do kompetence psychiatra, který na rozdíl od psychologa studuje lékařskou fakultu, psycholog je absolventem filozofické fakulty. Psycholog se při své práci nemusí setkávat se situacemi, které popisujete. Zdaleka ne každý psycholog pracuje v psychologické poradně. Existuje totiž řada odvětví psychologie, jako např.psychologie práce, psychologie osobnosti, klinická psychologie, psychologie reklamy, psycholog může pracovat v dopravě, u policie, ve vězeňství apod. Ne v každém odvětví hrozí syndrom vyhoření.

pt®

Milá "babkazov", máte velkou pravdu,*placni* ale povolání psychologa a psychiatra je moc potřeba a jistě ještě v budoucnu bude a díky za každého takového, který své povolání dělá rád, aby druhým pomohl. - pt

725
hodnocení

Děkuji za Váš názor, připomínky. Jistě, je mi jasné, že být psychologem není procházka růžovou zahradou. Je to velice zodpovědná práce, kterou jistě nemůže vykonávat každý. Už vůbec ta důvěra, které se vám dostává od pacientů, očekávání, že dokážete pomoci, změnit život dotyčného k lepšímu, vyslechnout jej, přebrat tíživé břemeno... Ono hojit rány na duši, je mnohdy těžší něž sešít tržnou ránu na čele či vyléčit zápal plic. Jsem si vědoma veškerých útrap i obtíží tohoto povolání.

Člověk by si měl být skutečně jistý a pak lehkomyslně nenabízet pomoc těm, kteří ji skutečně potřebují. Proto se rozhoduji již nyní.

pt®
hodnocení

0x

Psychologie je důležitá a podle mně je škoda, že už se neučí na ZŠ, to by se myslím lidé vyhnuli různým nedorozuměním. Ale je to věda, která je složitá, jako psychika celkově. Zvolila jste dobře, je to obor, který se stále vyvíjí a nachází nové souvislosti. Můj bratr studoval psychologii a sociologii na Karlově universitě v Praze. Myslím, že po pěti letech jste Mgr, další dva roky je potřeba na obhájení titulu PhDr. Věřím, že až začnete studovat, psychologie Vás pohltí a budete studovat s chutí a úspěšně. - pt

725
hodnocení

Děkuji za Vaše názory, ráda budu očekávat další. Snad se zde také přeci jen najdou ti nejpovolanější, tedy sami psychologové.

eda*

Praktikující psychology musíš hledat spíše v kanálech, kterýchžto nejčastěji používají k přesunu mezi dvěma místy, nebo v "bezpečí" jejich domovů a kanceláří, ve společnosti lahve (raději dvou) minimálně 40% alkoholu, než na internetu. Jak správně napsali poradci výše, psycholog nepomáhá, nýbrž popisuje, vybírá. No a když se splete, tak v levných TV kriminálkách má často hlavu pohozenou v příkopě u úvozové cesty, tělo se nachází v popelnici (daleko od oné cesty) a končetiny různě cestují po expoziturách FBI.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]