Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problémy s usínáním - stres

Od: kkozelik* odpovědí: 11 změna:

Ahoj, mám problémy s usínáním. Někdy usínám i 3 a více hodin a někdy neusnu vůbec.

Přes den jsem velmi aktivní - práce, škola, sport.. v podstatě se nezastavím. Mám nastavený režim. Okolo osmé večerní si zajdu zaběhat nebo jen nadýchat vzduchu, poté studená sprcha, půl hodiny před spaním si dám sklenici mléka (prý to pomáhá). A v 10 jdu spát. Problém je, že nevím na co myslet při usínání. Ležím a myšlenky sami zklouzávají k dalšímu nabytému dni - řikám si, že už musím usnout, protože musím být další den fit, protože mě čeká toto a toto. To mě lehce vystresuje, roztluče se mi srdce a spánek je v nedohlednu. Když si uvědomím, že mě čeká už jen 4h spánku, tak mě to vystresuje ještě víc. Ráno vstávám v pět (2x týdně) nebo v 6:15. Když vím, že si můžu o víkendu přispat neomezeně, tak usnu snadno celkem. Řekl bych že trpím stresem, z tohože se nevyspím. Je to začarovaný kruh a já nevím jak z něho ven. Už jsem byl u doktora. Ten mi nabídl prášky - odmítl jsem, protože vím, že bez nich v budoucnu neusnu už vůbec. Nepovažuji svůj život za extra stresující.

Jak tedy odlehčit své myšlenky před spaním? Na co myslíte vy? Jak usínáte? Co mi pomůže?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Když nemůžu usnout, dám si sluchátko ze starého mobilu, naladěného na rádio, na ucho a donutím se poslouchat. Nepřemýšlet, neřešit, nestarat se, jen poslouchat. Když se v noci probudím, vím, že zase neusnu, poslouchám a za chvíli spím. ;)

hodnocení

2x

stresovat se při usínání není dobrý, to už jste si ověřil, tak to nedělejte. Co vím tak muži oproti ženám dokáží myslet na NIC. Občas se mi to taky nepovede a pak se snažím myslet na co největší blbosti, ale zase ne moc velké aby mě to nerozesmálo :)

Stres z krátkého spánku si nepřipouštějte. Pokud usnete brzy bude spánek delší než po 2 hodinách dbělého stavu.

Obvykle mi pomáhá držet si nějaký spánkový deficit. Tzn, že první den spím méně a pak už normální dobu, ale pořád si sebou táhnu ten deficit a celkem snadno usnu. Vám to očividně nic neusnadňuje, takže opravdu vyřešte psychiku.

Zkoušel jste někdy běhání vynechat resp posunout třeba na šestou? Nevím jak je moc dobrý rozpumpovat si tělo před spaním. Je pravda, že po velké fyzické námaze usnu klidně bezprostředně, ale není to zrovna běhání.

kkozelik*
hodnocení

Zkoušel jsem neběhat asi rok :-D. S běháním to je lepší. Rozpumpování nehrozí, protože mezi doběhnutím a usínáním mám aspoň 2h klidové činnosti (TV, net..). Jít spát dřív znamená, že můj mozek bude ještě naplno pracovat, budu roztěkaný atd.

Poslední dobou mi celkem pomáhá si před usnutím otevřít nějakou složitou knížku na pochopení a i na čtení. Čtu, nudí mě to, nerozumím tomu, čtu pak už jen že čtu ale nevnímám.. mozek je unavený, chce spát, odložím knížku, zhasnu a poté buď usnu celkem hned a nebo taky až za 3h.

xixi*
hodnocení

2x

Zkuste si jít zaběhat dřív, ať nejdete do postele rozpumpovaný. Spát chodíte v deset a říká se, že dvě hodiny před odchodem do postele by se měl člověk spíš zklidňovat, žádné fyzické výkony, žádná práce a nebo sledování napínavých nebo děsivých filmů. Proti myšlenkám kazícím spánek mi pomáhá knížka, nějaké lehké čtení v posteli, jak cítím že na mě jde spaní, hden zhasnu a jdu spát. Nedám prostor stresujícím myšlenkám a myslím na to co jsem právě četl.

Pokud by byl váš problém déletrvající, nebraňte se lékům. Nemusí to být hned nějaký driák, po kterém to sváma praští do postele. Měl jsem období, kdy jsem užíval antidepresiva, která se brala cca hodinu před odchodem do postele. Po týdnu jsem cítíl změnu k lepšímu, jakoby ty léky dávali tělu signál, že ted se jde spát. Lépe jsem usínal a spal celou noc bez buzení, ráno jsem byl vyspalej, čilej a žádná únava. Po pár měsících jsem je po dohodě s lékařkou vysadil a už nebyli třeba. Později mi pak lékařka řekla, že ta dávka byla naprosto minimální, že to byl spíš placebo efekt :D

honzav88*
hodnocení

1x

Také mám někdy problém s "rozházenýma" myšlenkama a po dvou hodinách zjistím, že myslím na uplné koniny a kvuli tomu nespím, ale stává se to jen občas a většinou únava vyhraje :) Jinak co takhle ubrat ze svých aktivit? Pokud je jich tolik, že se stresujete tím, že když neusnete tak vše následující den "nezvládnete" tak toho máte asi víc než je třeba. Studená sprcha také není ideální, lepší vlažná až teplá čím se tělo paradoxně ochladí, studená spíš organismus po běhání vyšokuje a nastartuje. Jinak jsem ve výčtu "aktivit" nečetl děti propř. rodina, takže pokud vás toto teprve čeká pak to teprve bude stres:) Takže postupně se učit stres zvládat ptž vždycky může být hůř :)

Honza:naprostý souhlas *palec* Jste evidentně přetažený a aktivit máte moc!Zkuste jógu proti stresu,zabírá 100%:

vlasatec*
hodnocení

0x
Vynechal bych večerní běh a zařadil jen opravdu mírnou procházku. Potom číst knížku nebo něco opravdu relaxacniho, studená sprcha by taky byla lepší jen ráno. Ještě bych zkusil meduňkovy čaj, jeden čas jsem ho vypil a pak snědl i listy, máme čerstvou...
doplněno 04.09.13 08:02: Ještě mě napadlo na ty nervy dlabat pangamin.
kkozelik*
hodnocení

Co je to ten pangamin?

Pangamin nebo Pargavit nebo Pivovarské kvasnice, obsahují kromě jiného také vitamín B. Ten je velmi dobrý na spánek.
I pivo obsahuje vit. B, a jak se po něm spí, panečku! I za volantem!
K dostání v lekárně na volno. Nebo obyčejné droždí v obchodě má také plno Béčka.
doplněno 04.09.13 08:45: Já jsem kdysi také pro starosti ne a ne zaspat, myšlenky se rojily jedna za druhou. Z počátku mi pomáhalo potlačit jiné a myslet - sledovat jen vlastní dýchání. To uklidnilo a zaspal jsem.
Potom mi někdo poradil, abych nezavíral oči, držel je jen lehce přivřené nebo otevřené. Že při sledování televize nebo v kině či divadle taky zaspíme s otevřenými. Tak od té doby jak vlezu do postele, na přemýšlení oči zavřu. Když už chci zaspat, oči pootevřu. Do dvou minut o sobě nevím, a zaspím kdekoliv je třeba.
Zní to nelogicky, ale funguje to. Už to praktizuje i více lidí v mém okolí.
S těmi kvasnicemi uspěšně spí moje víla
vlasatec*
Navíc je ten pangamin vcelku levný, hlavně žádná chemie.

hodnocení

0x

když mě čekala operace taky jsem nemohl usnout. Nahrál jsem si nějaké jednoduché čtení do telefonu (např saturnina), dal sluchátko do ucha ne moc nahlas a nepamatuji si kdy jsem usnul.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]