Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ocitla jsem se v takové nelehké životní situaci a uplně nevím co dělat. Je mi devatenáct let jsem studentka maturitního ročníku. rodiče se před půl rokem rozvedli.Matka měla kamaráda (teda tvrdila nám to 7 let) který u nás bydlel a tak trošku se mnou měl poměr.KDyž to matka zjistila mě odkopla s otcem se rozvedla a s kamaráda se vyklubal její milenec(ano táhl to s oběma a ani jedna jsme o tom nevěděla ,ale ona dala přednost jemu než vlastnímu dítěti) JSem psychycky labilní a zkončila jsem na psychytrii byla jsem tam skoro půl roku a nedodělala jsem ročník. Otec mě po rozvodu dostal do péče.Matka dluží mě mému přítelovi a své vlastní rodině každemů skoro po dvěstě tisících jen mě a babičce 30 tisíc. Ted bych měla nastoupit do toho čtvrťáku ale matka se vrátila zpět k otci zmanipulovala ho a vyhodili mě na ulici vyměnili zámek. Živí mě teď ten její bývalí přítel. A já bych chtěla vědět jak je možné že mě otec nemusí živit když mě má v péči ted nebudu mít ani na autobus do školy protože přitel to bohuže neutáhne a moje přivýdělky taky ne. Co mám dělat? pRosím poraĎte mi jsem už fakt zoufalá ale je mi divné že se na mě můžou takhle vykašlat nebo asi můžou ale mě jde jen o to abych dodělala tenhle rok a pak půjdu klidně klopatě je mi to jedno ale chtěla bych si dodělat tu maturitu ale nemám na to finance. Prosím nevíte někdo něco co bych měla udělat nebo je to fakt beznadějný? Děkuji za odpověďi
Dobrý den. Pokud jste studentka a připravujete se soustavně na budoucí povolání, nejste schopna se samostatně živit, pak k Vám mají oba rodiče vyživovací povinnost. Takže si zajděte na sociálku, pomohou Vám sepsat návrh na výživné (zdarma) a ten musíte podat k soudu. Nejdříve se ale snažte s rodiči se na výživném dohodnout mimosoudně. Pokud to není možné, pak si musíte zažádat soudně o výživné od obou rodičů. Na to máte právo ze zákona.
doplněno 23.08.13 17:04:Co byste dělala na pracáku, když studujete? Nemyslela jsem jít si na sociálku pro nějaké dávky...Nýbrž aby Vám pomohli sepsat návrh na výživné od rodičů. Pokud jste přerušila studium z vážných zdravotních důvodů a teď v něm budete pokračovat, doložíte soudu, že jste stále student, pak si rodiče vůči Vám vyživovací povinnost plnit budou muset.
doplněno 23.08.13 17:07:PS: Je zde i možnost obrátit se na občanskou poradnu, tam Vám s návrhem pomohou též a poradí. Je to pro občany zdarma. Vyberte si tu, kterou máte nejblíže Vašemu bydlišti. Přikládám Vám odkaz:
doplněno 23.08.13 17:11:Není zač, rádo se stalo. Jen se nebojte tedy obrátit se na obč. poradnu, tam Vás neodbydou, budou se snažit Vám pomoci.
Děkuji za odpověĎ, na sociálce jsem už ale byla a tam mi řekli že jsem plnoletá a že mám jít na pracák.Tak jsem sklopila hlavu poděkovala a odešla.S rodiči to po dobrém nejde přestali se všema kominokavat změnili si číslo a dělají že já a matčina rodina neexistujeme. Ale jinak mockrát děkuji za odpověď a za snahu. B.
no já nevím já jsem se jich tam byla ptát co mám dělat nebo na koho se obrátit pani mi stručně řekla to co jsem vám napsala a tím to haslo.a studium jsem nepřerušila ředitel mi vyšel vstříc a dál mi individuální plán.Právě že jsem pořád student bez jakéhokoliv přerušení. Jinak Děkuji za odpověď
Ahoj, v pondeli zavolej a domluv si termin navstevy - konzultace v bezplatne obcanske poradne pri financni tisni, na Vinohradech. Jsou tam pravne vzdelani lidi a presne vi co delat v te ktere situaci. Poradi, navrhnou reseni.
Osobne bych to videl na sepsani a podani zaloby - predbezne opatreni soudu. Ve financni tisni jste. K rozumu muzete privest tsve rodice jen "silou", kdyz to nejde normalne lidsky po dobrem, a oni vas jako studentku vykopnou na dlazbu
Poradna při finanční tísni, o.p.s.
Americká 22
Praha 2
120 00
Zelená linka: 800 722 722 (pondělí 8:30 - 12:00 a 13:00 - 17:30)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.