Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zjistit příbuzného v Kanadě?

Od: repkin* odpovědí: 10 změna:

Zdravím Vás, chtěl bych se na něco poptat. Sourozenci mojich prapra rodičů (nar. kolem let +/- 1895) se odstěhovali do Kanady. Většinou u nich vím jen jména a kde v ČR žili. Nic dalšího. Tito příbuzní již dnes bohužel nežijí a jejich potomci neumějí zcela jistě česky. Vzhledem k tomu, že se snažím sestavit rodinný rodokmen, tak bych své příbuzné rád kontaktoval a oslovil je a třeba někdy i zajel navštívit. Zkoušeli jste někdo to samé co já? Jak při tomto mám postupovat. Je jasné, že tito lidé v ČR nemají ani nikdy neměli trvalý ani přechodný pobyt, takže vyjma kanadské ambasády mne nenapadá nic jiného, koho bych mohl v ČR kontaktovat. Obávám se ale, že s tak málem informací by mi ani ambasáda nepomohla. Zkoušel bych ještě pohledat ve vojenském archívu, kde bych zjistil data narození jednoho páru, kteří se taktéž odstěhovali do Kanady a možná zkusit pátrat po této stopě. Co vy na to?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

joudic*
hodnocení

0x

google, ancestors, myheritage apod, bohuzel nektere sluzby jsou placene

doplněno 20.08.13 18:23:

jeste me napadly (dle roku narozeni) seznamy pristehovalych na Staton Island v USA...
..osobne jsem sve pribuzne kdysi nasel (mam neobvykla prijmeni jak jedna vetev, tak vetev z otcovy strany), ale nejak si nemyslim, ze maji potrebu se se mnou stykat, a nenapadlo by me je otravovat, ikdyz s USA mam obchodni styky, prislo by mi to nevhodne...

horak*

Myheritage nabizi i jako neplacenou sluzbu automaticke celosvetove porovnani rodokmenu (Smart Matches). Pokud se shoduji casti ruznych rodokmenu, tak na to upozorni. Potom je otazka treba vygooglovani nebo Twitter, FB pro dalsi kontakt. Ja takhle ziskal kontakt na syna bratrance meho otce v Anglii. Z USA a Kanady by to melo jit jeste lepe. Maji tam prisehovatelske registry a na ne navazuji rodinni tvurci rodokmenu

repkin*
hodnocení

Vzhledem k tomu, že se nestěhovali do USA, ale do Kanady, tak nevím, zda by mi seznamy pristehovanych na Staton Island v USA pomohly. Jinak bych je rád kontaktoval v první řadě právě z důvodu sestavování rodokmenu. V druhé řadě také k znovu obnovení styků naší rodiny, jelikož děda kdysi nevěděl, že je to naše rodina, když jej kontaktovali a tak jim řekl, že příbuzní nejsme. To že jsme zjistil, až když byli pryč, ale to již bylo pozdě. A navíc bych se rád někdy podíval i někam jinam než jen do Německa, Rakouska či Slovenska a to, že bych tam měl projistotu zázemí spočívající v rodinných příslušnících sem i zdá jako velké plus.

matrix*
hodnocení

0x

Zkusil bych toto.Je tam seznam emigrantů do USA,Kanady a různých zemí.Ale je to jen v angličtině.Na 14 dní je to zdarma.:) http://Birth

doplněno 20.08.13 04:26:

Asi jsem to špatně vložil,tak znovu.Snad už to bude fungovat. homepages.rootsweb.ancest/...

doplněno 20.08.13 04:27:

Jo tak ten druhý odkaz funguje*ua*.Ať vám to pomůže při hledání.Přeji mnoho štěstí.

repkin*
hodnocení

Děkuji všem, budu zkoušet, co se dá. Dnes mi psali z vojenského ústředního archívu, ať sv§j dotaz znovu položím v červnu 2014, neboť od května 2013 se dělá něco jako inventura + se archív stěhuje jinam. Prozatím zkusím pohledat přesné datum narození, když vím jméno, rok a místo narození. To by ještě mohlo být přinejmenším na farním úřadě popř. na matrice

matrix*

A co budete dělat ve vojenském archivu?Vždyť tam jsou jen muži, co sloužili u nás v armádě anebo v legiích.Proto nechápu vaše hledání ve vojenském archivu:(

doplněno 20.08.13 19:12:

Ano, tak už to chápu.Bohužel mají rekonsrukci ve vojenském archivu.Tak vám držím palce.Ještě je možnost matriky.Já jsem takto našel příbuzného z roku 1862.Byl to můj pradědeček.:)

repkin*
hodnocení

Jeden z příbuzných sloužil ve španělsku v interbrigádách i se svou manželkou, ve vojenském muzeu v Praze jsem jej našel, podrobnosti k tomu jsou právě ve vojenském historickém archívu, který je v současné době v invalidovně, ale jak jsem psal výše, minimálně do června 2014 mám útrum. Předpokládám, že tam vyjma roku narození bude i přesné datum tak onoho příbuzného, tak i jeho manželky. Tak uvidíme. Prozatím zkouším zjistit příbuzného z ČR, tetička si pamatuje jen jméno a hřbitov, tam jsem jej nenašel, v knize obyvatel a mrtvých také ne, tak mi zítra zavolá správce hřbitova, zda tam takový člověk je či byl ... tak uvidíme, sám jsem zvědavý

hodnocení

0x

V hledání byl Červený kříž jedničkou. Jestli funguje i dnes, to nevím. Ale měl by. ;) Před Červeným křížem se neztratil neplatič alimentů ani na konci světa.

repkin*
hodnocení

Tak jsem to rozjel na Myheritage, prozatím mám 29 lidí z 55ti volných. Zhruba u 1/3 mám datumy, na zbytku se bude postupně pracovat. Vytěžením dědovi sestry a babiččiného bratra jsem se dozvěděl dost zajímavých věcí z naší rodiny, které jsem nevěděl.

doplněno 25.08.13 10:57:

search.ancestry.ca/... tady jsem pár zajímavých jmen z československa našel, zkusím zjistit nejdříve přes matriky v ČR, jak se jmenovali, kdy a kde se narodily a pak budeme pátrat dál

luke237

Kanada ma dostupne zdarma dobre zdroje pro genealogicky vyzkum. Pohledej na Internetu seznamy prichozich imigrantu a pak udelej stejny genealogicky vyzkum, jako by delal kazdy Kanadan, ktery hleda svoje predky.

Znalost anglictiny je pochopitelne zakladem.

Zkus treba odkazy z Googlu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]