Nejste přihlášen/a.
K tomu, abys kdykoli kohokoli zažaloval ani tu rvačku nepotřebuješ. Záleží jenom na tom, jaké důkazy nebo "důkazy" jsi schopen u soudu předložit.
A u soudu je důležité úplně všechno, nejen to, kdo rvačku vyvolal.
doplněno 19.08.13 11:29:Jak se řeší většina sporů nevím, vím jenom to, ža je lepší používat hlavu místo svalů. Hodně často platí "Kdo uteče, vyhraje".
..."Je pak pri soudnim sporu dulezite kdo spor vyvoval, kdo bouchnul prvni nebo kdo byl vice agresivnejsi"... No - jaký myslíš, že je rozdíl mezi napadením a sebeobranou?
..."Jak je to v dnesni dobe s normalni chlaskou rvackou?"... Já nevím, asi dle ´místních´ zvyklostí - třeba já rvačku nepovažuju za "normální".
..."Dyt v nesni dobe by se bal clovek bouchnout"... - a to je snad dobře, ne? Neumíš mluvit, abys svá přání nemusel vyjadřovat rukama?
Jediná "rvačka" kde podobné riziko nehrozí je ve sportu, s dodržováním pravidel a spravedlivým rozhodčím.
.
Pokud dáš někomu "po hubě" tak za to samozřejmě můžeš dostat trest. Je na tobě abys zvážil jestli to riziko za to stojí a jestli jsi ochoten nést případné následky. Třeba jak před pár lety dal Macek veřejně facku Rathovi za pomlouvání jeho ženy - tak osobně ač nemám rád násilí tak tu facku plně schvaluji. Přesto ale pokládám i za správné že za to i ten Macek dostal od soudu trest.
Dyt v nesni dobe by se bal clovek bouchnout.
Tak to sem nepochopil,. co je tim mysleno. Myslis ze je normalni se s nekym prat, davat rany? Mas v umyslu resit slovni spory ceskou fackou, nebo tvrdsi ranou?
Jedine rany ktere jsou omluvitelne, jsou rany v sebeobrane. Ale i za ty ti muze hrozit trest. A jak je to u soudu? Pokud se s nekym chlapsky porves, a budes ten prvni co da ranu, tak muzes ocekavat trest ty. At uz pokutu od obecniho uradu, nebo i vezeni.
Mimochodem nevim ve ktere dobe a kde zijes, ale jak uz se psalo, taky mi nepripada ze by bylo normalni se nekde rvat.
doplněno 19.08.13 13:52:@daniell No nekdy mi to pripada, ze spousta lidi by se do jeskyn melo vratit.
Může podat trestní oznámení na osobu za napadení. Jak z názvu vyplívá "za napadení" zlehčeme to - řekněme to česky - kdo první bouchnul je v prde*i. "Normální rvačkou" podle mě není žádná rvačka ani při nejmenším normální, člověka co se potřebuje prát aby něco vyřešil,nepovažuji ani trochu za sobě rovného a neměl bych zapotřebí s ním něco řešit.
doplněno 19.08.13 13:15:Jinak pokud někoho napadnete, napadený má právo se bránit přiměřenými prostředky, tedy může osobu která jej napadla spacifikovat tak by jej již neměl možnost opětovně napadnout. Jinak žádná rvačka není normální a je dobře že se bojí člověk, člověka bouchnout už dávno jsme totiž vylezli z jeskyní a naučili se oproti ostatním tvorům vcelku dobře artikulovat.
člověka co se potřebuje prát aby něco vyřešil,nepovažuji ani trochu za sobě rovného a neměl bych zapotřebí s ním něco řešit
Pekna slova, jen co je pravda. Otazka je, jak to budes resit, az onen dotycny bude chtit pestma resit neco s Tebou a nebude cekat, az mu to takhle pekne vysvetlis.
Zkratka argumenty jsou hezka vec, ale pest mirici na oblicej s nima nezastavis.
Mám pocit že každý odborník na sebeobranu radí - pokud na vás nějaký magor zaútočí, tak nejlepší metoda je útěk. Už jen proto, že takový člověk co se hned pere v tom má pravděpodobně víc zkušeností než vy.
Ve chvili, kdy se ti pomerne vysokou rychlosti blizi pest k nosu, jsou rady o uteku naprosto k nicemu.
Kolik lidi tady zazilo skutecnou rvacku? To neni jako ve filmu, kde kolem sebe pet minut krouzi a vymenuji si urazky a trefne poznamky a pak se rezou pul hodiny.
V realnem zivote se rvacky od zacatku - prvni provokace, az do konce - v nejlepsim pripade pouze vyrazenych zubu a zlomeneho nosu pocitaji na jednotky sekund.
Zkrátka není to jako v Kobře 11 nebo akčním filmu kdy pěst letí dlouho jakoby letěla z vedlejšího města
Ono ti co se nejvíce chtějí rvát většinou srazíte i prstem z osobní zkušenosti jsou již na tolik posilnění v lepším případě alkoholem že mnohokrát prohrají i boj "oni vs. gravitace a otáčky planety". Když jsem byl ještě "mladý" a neměl rozum tak jsem jich takových pár srazil a to i s tmavší barvou pleti a s pár jsem se dokonce i honil v autě pravda že já měl oproti nim výhodu v tom že mě blikal modrý maják. Z praxe jen málo neopilích lidí se chce rvát pokud ano tak před těmi je lepší utéct protože ti mají v tom opravdu větší praxi než vy, většinou jsou to nějací "magoři" tedy mentálně a psychicky narušení jedinci .
Myslim ze je rozdil bavit se s clovekem ktery fyzicky vyhrozuje, nebo primo zautoci.
Tam uz to resi sebeobrana. Uprimne asi nejlepsi na takoveho cloveka zautocit jako prvni, aby vedel co si muze priste dovolit, ale ty opletacky potom...
Sebeobrana podle zákona začíná v okamžiku, kdy útok bezprostředně hrozí, takže v žádném případě není třeba čekat až na první ránu (která by při špatné konstelaci mohla být i poslední).
Na druhou stranu - zákon, právo a spravedlnost jsou tři různé věci, které by spolu teoreticky měly mít něco společného, ale málokdy tomu tak je i ve skutečnosti (stejně jako láska, sex a manželství).
Nejlepší metodou je v takovém případě rvačku stejně rychle skončit jak rychle začla (pokud to tedy umím) tedy osobu srazit k zemi jedným úderem do bodu (nebudu zveřejňovat, ale ne rozkrok to není ) Nejhorší možností je začít se rvát jako magor a máchat kolem sebe rukama v takovém případě je lepší utéct, vzhledem k tomu že ti co se většinou rvou jsou "posilněni" návykovou látkou tak ten útěk nebude tak složitý a dramatický.
za napadení se již počítá to že se osoba napřahuje, žduchá a podobně již to je napadení v tomto okamžiku můžu bez trestně a oprávněně použít přiměřenou sebeobranu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.