Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Postavení svědků na svatbě

Od: jenyk® odpovědí: 8 změna:

Přátelé, dostali jsme se při diskuzi do situace u který nevíme jak je správně.

Konkrétně jde o postavení svědků na svatbě, kdy ženichovi svědčí žena a nevěstě muž. Stojí svědkyně ženicha za ženichem nebo za nevěstou, či to je jedno? A tím pádem i svědek nevěsty kde stojí?

Sto lidí a sto názorů. Jak to má být správně?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Velice rozšířený mýtus je, že ženich má svého svědka a nevěsta také. Škoda, že i v řadě filmů se tento nesmysl objevuje. Ve skutečnosti je to jinak. Zákon o rodině říká, že muž a žena prohlašují, že dobrovolně vstupují do manželství. Prohlášení se činí veřejně a slavnostním způsobem v přítomnosti dvou svědků. Nikde se neuvádí, že jeden svědek patří k ženichovi a druhý k nevěstě. To, že jednoho vybere ženich a druhého nevěsta je pouze jakýsi zvyk, který k ničemu nezavazuje a jeho dodržení není povinné. Takže postavení svědků při obřadu se řídí pouze společenským pravidlem - žena chodí (stojí) po pravém boku muže.

hop®
hodnocení

1x

Já bych to neřešil, na úřadu si vás seřaděj...;)

lidus*

Přesně tak, seřadí si vás.

claire*
hodnocení

1x

Asi bych to nechala na asistentce oddávajícího: "Dívejte se pro jistotu na mne, já vám dám znamení." ;)

ladinpraha*
hodnocení

1x

Když jdu někomu něco odsvědčit, tak za ním přece musím stát. Psychicky i fyzicky.

hodnocení

Taky to říkám, ale část naší společnosti stále tvrdí, že žena stojí vždy po pravý straně. I kdyby měl stát za tím druhým a ne za tím komu svědčím.

to je hloupost i z toho důvodu, že to klidně mohou být 2 dámy nebo 2 pánové - pak udělají zástup? :)

mahan
hodnocení

0x

Svědkové stojí za tím komu svědčí je jedno zda svědčí žena ženichovi či muž nevěstě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]