Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedka v LDN, zlomený krček

Od: irena37* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

mám sousedku, které je 85 let, před třemi měsíci si zlomila krček. K operaci nedošlo, prý to bylo stabilizované, tak to nechali být. Nejdříve byla v nemocnici na chirurgii, po 14 dnech ji převezli na LDN na rehabilitace. Je tam již skoro třetí měsíc, chodím ji pravidelně navštěvovat, i když se moc neznáme, protože nikoho jiného nemá (syn zemřel, vnoučata ani sourozence nemá), chodí zatím opatrně cca půl hodiny denně a jen v chodítku pod dozorem. Při každé návštěvě říká, že už chce být doma. Do žádného pečovatelského domu nechce, prý pomoc nepotřebuje. Pozoruji i lehkou demenci, jak je na tom ale doopravdy, nevím, nejsem z rodiny a žádné informace mi neřeknou. Jak to bude dál? Slyšela jsem, že v LDN člověk může být jen 3 měsíce.. Pustí ji, i když není pohybově soběstačná, na toaletu si nedojde, má plenu? Umístit ji do nějakého domova bez jejího souhlasu nelze. To ji pustí domů a ona tam sama bez nějaké celodenní pomoci zemře? Na nějakou pečovatelku ze svého důchodu mít asi nebude..

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

V léčebně pro dlouhodobě nemocné (LDN) skutečně pobývají pacienti max. 3 měsíce, delší dobu pobytu zdravotní pojišťovna odmítá proplácet. Po skončení pobytu v LDN ale paní určitě nikdo neodve do domu s pečovatelskou službou. To totiž není zařízení ani zdravotnické ani sociální, nýbrž je to zvláštní typ bydlení. Je určeno pro osoby relativně soběstačné, které obývají zpravidla garsonieru a mají nasmlouvány některé služby. Podle popisu zdravotního stavu vaší sousedky by toto zařízení nebylo vhodné. O umístění do těchto zařízení rozhoduje příslušný bytový odbor, na umístění se čeká velice dlouho.

Pokud chcete sousedce pomoci, zařiďte jí příspěvek na péči. Ten má v kompetenci příslušný úřad práce. Žádost můžete stáhnout z internetu, formulář vyplňte a paní se jen podepíše. Pro sousedku by se hodil nejlépe domov pro seniory, bez příspěvku na péči je šance na přijetí zcela mizivá. Pokud se bude nadále bránit odchodu do pobytového sociálního zařízení, pak zbývá pečovatelská služba, která poskytuje služby v přirozeném prostředí klienta, tedy u něho doma. Pokuste se zjistit, zda PS ve vašem bydlišti má volnou kapacitu, zmiňte se, že o příspěvek na péči je zažádáno a určitě vám vyjdou vstříc. Příspěvek na péči pak slouží k úhradě poskatovaných služeb. Dále by bylo dobré paní přesvědčit, aby si alespoň podala žádost do některého domova pro seniory s tím, že tam nemusí hned nastoupit, ale ať je tam žádost podána "pro jistotu".

doplněno 26.08.13 12:41:

Pokud si paní nedá poradit a přesto bude živořit a chátrat, upozorněte na její situaci sociální pracovnice příslušného městského nebo obecního úřadu. Ty mají v popisu práce podobné situace řešit. Oceňuji, že nejste lhostejná k osudu sousedů.

irena37*
hodnocení

Ano, máte pravdu, píši pečovatelský dům, ale myslela jsem domov pro seniory. Právě takto jsem ji chtěla přesvědčit, že žádost podá, a až ji z LDN pustí domů, tak uvidí, jak se jí bude hospodařit, a do domova nastoupit hned nemusí. Ale je to marné.

cobrak*

Ano, přesně tak, jak píšete. A jelikož je legislativně velmi špatně tohle všechno ošetřeno a po 3 měsících by měl pacient LDN opustit, funguje to v praxi tak, že se mu vymyslí nějaká diagnoza, nějaký úraz, na základě kterého se dostane na standartní oddělení, kde mu samozřejmě nic nenajdou, ale díky tomu všemu nastává to, že odtud je znovu přeložen na LDN. A zunovu mu běží lhůta 3 měsíců. Většinou takhle pacient pendluje mezi LDN a internou...

irena37*
hodnocení

Tak jsem kontaktovala pečovatelskou službu u nás ve městě a nebyl by to problém, aby tam za ní někdo docházel a pomáhal, s čím bude třeba. Já bych na ní mohla v rámci svých možností určitě dohlídnout večer a o víkendech. Snad to všechno dobře dopadne.

Děkuji všem za dobré rady :)

hodnocení

0x

zdravím, ani nemocnice ani LDN není zadarmo a jestli sousedka nikoho nemá, zřejmě ji dotuje stát - domnívám se, že pokud nebude soběstačná, klidně si ji v LDN nechají déle, nebou ji možná odvezou do nějakého domu s pečovatelskou službou - určitě ji neodvezou domů a nenachají tam samotnou bez pomoci, nebojte...

hodnocení

0x

Neni to asi vycerpavajici odpoved na to, na co se ptate, ale neco se z toho vycist necha:

vzp.cz/...

irena37*
hodnocení

Tak mi sousedka naposledy řekla, že ji nejspíš co nevidět pustí domů, prý je stabilizovaná, chodí v chodítku pod dozorem, je na plenách. Kdyby si podala žádost někam do domova, což ji pořád nutí, tak tam může být prý dál do doby, než se to vyřídí, ale ona nikam nechce, takže ji propustí. Snažila jsem se jí trochu přemlouvat s tím domovem, ale vyhodila mě s tím. Nedovedu si představit, jak ve svém bytě v chodítku a s tou horší hlavou bude existovat.

cobrak*

Je na plenách, pozorujete, že je mírně dementní, nevěřím, že jí pustí domů po zlomeném krčku, když nikoho nemá. Nemocnice by se měla postarat o to, aby se jí i nadále dostalo kvalitní a odpovídající péče, což doma bohužel není. Podle mě jí nemocnice zařídí buď nějaký domov s pečovatelskou službou, což si myslím, že je větší pravděpodobnost, nebo jí pošle domů a jednou nebo víckrát denně za ní bude docházet pracovnice od pečovatelské služby. Nebo je tu také možnost, že jí opravdu propustí domů, ale to bude pro ní nejspíš zánik, podle toho co píšete. Zkuste s ní nějak promluvit a rozmluvit jí to. Aspoň na nějaký čas by měla být v něčí péči. A to nejlépe v péči odborné...

irena37*
hodnocení

Pokouším se jí to rozmlouvat při každé návštěvě, ale už je na mě i zlá, prý nejsem oprávněná o tom rozhodovat (což tedy fakt nejsem), že prý půjde domů za každou cenu, žádost o pečovatelský dům nepodepíše.

Tak snad alespoň bude zajištěna ta pečovatelská služba domů.

pt®

Paní Ireno, i když je vaše péče o sousedku opravdu chvályhodná, je to starý člověk a nejlépe se cítí v domácím prostředí. Lékaři sami rozhodnou, jak s paní naložit. Když ji pustí domů, můžete jí být dle svých možností a své dobré vůle nápocna a to je tak asi všecho. Pokud se starý člověk rozhodne nespolupracovat, pravděpodobně to vzdal a chce dožít v klidu, kde to zná. Nedělejte na paní nátlak, abyste v dobré vůli neudělala něco s opačným výsledkem než očekáváte. - pt

irena37*
hodnocení

Máte pravdu.. Třeba to nakonec s docházením nějaké té paní pečovatelky a s mou pomocí nějak půjde. Je to těžké a smutné, když je starý člověk někde zvyklý, nutit ho žít někde jinde.

narf
hodnocení

0x

Zlomený krček je úraz těžký a bez operace (náhradního kloubu, u mladších se snad i hřebuje) pacientka chodit nebude. Takže to spíš zlomený krček nebyl, neušla by ani metr. Jestli ano, zlomený, musí na operaci trvat. To bývávalo, že takový pacient se nechal ležet, časem přišla komplikace: např. zápal plic - a byl konec. Na domovy se stojí fronty, takže: paní to má rozhodně blbé a je dobré, že má alespoň vás na poradu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]