Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odškodnění od firmy - úraz

Od: wasp® odpovědí: 3 změna:

Na pozemku firmy,kde pracuji se mi stal úraz.Naštípnuté zápěstí a zlomená kostrč.Vina je na straně firmy.Na volně přístupném místě

nechala zakrýt odpady tabulovým plechem,o který jsem zakopl.

Úraz není veden jako pracovní,podle nových zákonů.Firma se mnou nekomunikuje.

Jak mám postupovat při vymáhání odškodnění?

Předem děkuji za radu.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

martini*
hodnocení

2x

Pokud se vám to stalo v souvislosti s výkonem práce, tedy pohyboval jste se po tom pozemku, protože jste tam vykonával práci, je to pracovní úraz. Ve firmě již zjevně asi nepracujete. Nevím, jakou novou úpravu by mysleli, žádná zatím není, bude účinná nejdříve od 1.1.2010. Zatím platí stále ta stará, je nyní v přechodných ustanoveních nového zákoníku práce - zák. č. 262/2006 Sb.

§ 369

(1) Zaměstnanci, který utrpěl pracovní úraz nebo u něhož byla zjištěna nemoc z povolání, je zaměstnavatel v rozsahu, ve kterém za škodu odpovídá, povinen poskytnout náhradu za
a) ztrátu na výdělku,
b) bolest a ztížení společenského uplatnění,
c) účelně vynaložené náklady spojené s léčením,
d) věcnou škodu; ustanovení § 265 odst. 3 platí i zde.

napadá mně jen omezení

§ 386

(1) Zaměstnanci, který utrpí pracovní úraz nebo u něhož byla zjištěna nemoc z povolání v pracovním poměru sjednaném na dobu určitou nebo při výkonu práce na základě dohody o pracovní činnosti uzavřené na dobu určitou, přísluší náhrada za ztrátu na výdělku jen do doby, kdy měl tento pracovněprávní vztah skončit. Po této době přísluší náhrada za ztrátu na výdělku, jestliže je možné podle okolností předpokládat, že postižený by byl i nadále zaměstnán. Ostatní práva vyplývající z odškodnění pracovního úrazu nebo nemoci z povolání tím nejsou dotčena.

Ale vy jste zjevně nedostal nic. Pak ještě:

Právo na náhradu škody podle odstavce 2 zanikne, jestliže její vznik neohlásí zaměstnanec zaměstnavateli bez zbytečného odkladu, nejpozději do 15 dnů ode dne, kdy se o škodě dozvěděl.

Jinak můžete podat žalobu k soudu. Na to bych vám doporučila vzít si advokáta.

hodnocení

Dobrý den,

úraz se mi stal 20 minut před začátkem pracovní doby na místě,které je firmou vyhrazené pro kuřáky.

Tím jsem prý mimo kategorii pracovních úrazů.Jsem i nadále zaměstnanec firmy a zápis o pracovním úrazu byl sepsán hned druhý den.

Na mzdové účtárně mi chtěli dát podepsat formulář o nepracovním úrazu.To jsem odmítl.

Jsem stále v pracovní neschopnosti.

hodnocení

2x

Vse o pracovnim urazu si prectete zde:

guard7.cz/... se jedná o plnění pracovních úkol

Z jednotlivych bodu definice pracovniho urazu se vasemu problemu nejvice blizi nasledujici definice ukonu souvisejiciho s plnenim pracovnich povinnosti:

úkony obvyklé v době přestávky na jídlo a oddech konané v objektu zaměstnavatele

Pokud ste se tedy nachazel v objektu zamestnavatele, zamestnavatel vybudoval kurarnu z toho duvodu, aby se do ni chodilo kourit - oddechnout a Vy ste do ni sel z toho sameho duvodu (a ne treba z duvodu, aby ste se tam stavel na hlavu nebo lez po zdech - to by nebyla cinnost obvykla pri oddechu v kurarne), tak se o pracovni uraz zcela jiste jedna.

Pritom nezalezi na tom, ze k urazu doslo pred pred zacatkem pracovni doby - jednalo se o oddech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]