Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, měla jsem RD původně na 3 roky, máme 3 děti a tak jsem se domluvila jsem se s zaměstnavatelem na prodloužení do 4 let věku dítěte nejmladšího. Rodičovský příspěvek již nepobírám, protože jsem ho vyčerpala během těch 3 let. V listopadu mi nabídli místo ve školce, tak bych se chtěla informovat, , zda musím splňovat celodenní a řádnou péči o dítě tj. můžu dítě umístit jen na 4 hodiny denně nebo toto omezení pro mne neplatí? Návrat do zaměstnání plánuji, vzhledem k péči o tři děti až po dovršení 4 let nejmladšího. Moc Vám děkuji za informace a přeji hezký den, Vojtová
Rodičovskou dovolenou může zaměstnavatel poskytnout maximálně do 3 let věku dítěte. Po skončení RD Vám může na základě Vaší písemné žádosti poskytnout neplacené volno. Ovšem už nejde o RD a zaměstnavatel Vám v této době už může dát výpověď.
Budete-li po skončení RD celodenně pečovat o jedno dítě do 7 let věku nebo minimálně o dvě děti do 15 let věku, bude za Vás stát hradit zdravotní pojištění.
Pro splnění podmínky celodenní péče smí dítě navštěvovat jesle nebo školku jenom na 4 hodiny denně starší děti nesmějí navštěvovat školní družinu.
Jinak byste si musela zdravotní pojištění hradit sama.
___ Viz: Zákon č. 48/1997 /... (§ 7, písm. l)
doplněno 07.10.13 17:29:Pb, pro RP před 1. 1. 2012 to platí pouze v případě, že rodiče přejdou na nový způsob (a snížení celkové výše) RP.
Jinak jste neodpověděla na dotaz: Tazatelce jde o umístění dítěte do školky po skončení RD a výplaty RP.
Pokud chce, aby za zdravotní pojištění nadále hradil stát, může dítě dávat do školky jenom na 4 hodiny denně a starší děti nesmějí navštěvovat ŠD.
Nepopírám, že na úřadě mohou sedět nekvalifikovaní pitomci, co nerozumí své práci. Nicméně několikrát jsem se dámy ptala, jaké je omezení v docházce dítěte do školky, když pobírám rodičovský příspěvek ještě před rokem 2012 a jestli je nutné přecházet na novou variantu. Na to odpověděla, že od dvou let věku dítěte není docházka do školky sledována ani u rodičáků před rokem 2012 a že není třeba na novou variantu přeházet. Doslova říkala, že přecházení na novou variantu bylo zrušeno, protože rodiče přicházeli o peníze.
Kopíruju z portal.mpsv.cz/...
Rodič, který se rozhodl, že bude i nadále pobírat rodičovský příspěvek "postaru"v pevných částkách do tří nebo čtyř let věku dítěte, nebude omezen celkovou částkou rodičovského příspěvku 220 000 Kč, nemůže zvolenou výši dávky změnit. Ostatní podmínky nároku na rodičovský příspěvek a jeho výplatu, včetně souběhu rodičovského příspěvku a příspěvku na péči nebo možnosti umístit dítě starší dvou let do předškolního zařízení bez časového omezení, platí pro všechny příjemce rodičovského příspěvku stejně, bez ohledu na právní úpravu platnou v době vzniku nároku.
Pb, děkuju za doplnění (to mi nějak uniklo).
Tazatelku však zajímá situace po skončení výplaty rodičovského příspěvku (ten pobírala do 3 let věku dítěte), a sice celodenní péče o dítě × do umístění dítěte předškolního zařízení na více než 4 hodiny.
Pokud si tazatelka nechce zdravotní pojištění hradit sama, musí vycházet ze zákona o veřejném zdravotním pojištění (viz odkaz výše).
Když nebobíráte rodičovský příspěvek, tak může dítě chodit do škoky, jak je Vám libo. Já jsem se ptala na Úřadu práce na omezení docházky do školky, pokud rodič ještě pobírá rodičovský příspěvek. Na úřadu mi řekli, že od dvou let věku dítěte se docházka do školky nesleduje a matka si může přivydělávat jak chce, i když při tom dál pobírá rodičovský příspěvek. Platí to prý i pro rodičovské příspěvky ještě před novelizací v roce 2012.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.