Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Digitální kompas - barometr - altimeter

Od: dedabrno® odpovědí: 3 změna:

Dostal se mi do rukou tzv. digitální kompas, podle manuálu byl prodáván v síti Kaufland. Dále jsem zjistil, že zajímavá recenze přesně toho typu (dle vyobrazení) je zde: ramen.xnetkn.sk/....

Přístroje pracuje asi tak jak má, rád bych se ale podělil se zkušenějšími ohledně nastavení aktuálního tlaku, nadmořské výšky a jejich změn. Používám źobrazení hPa a předpokládám, že to je aktuální tlak v místě měření, nikoli tlak přepočtený na hladinu moře (tak jak je prezentován meteorology). Trochu na rozpacích jsem s měřením nadmořské výšky. Princip znám - tlak se mění jen s nadmořskou výškou, ale i podle aktuálního tlaku, proto se např. v letectví provádí přepočet podle tlaku v místě. Popisovaný přístrojek je závislý na aktuální tlaku, takže např. změřená výška 230 m se v závislosti na tlaku (aniž se změní poloha přístroje) mění v rozpětí třeba i desítek metrů. Nejsem a nebudu už ani vzduchoplavec ani horolezec, ale zajímá mne to spíš teoreticky než prakticky ...

Je možné využít tohoto přístroje ke změření konkrétní n.m. výšky kopce, na který se třeba po 8 hod vyplahočím (a mezitím se zásadně změní atmosferický tlak proti měření před výšlapem)?

Děkuji mnohokrát.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jedině pokud se nějak zjistí k jaké změně tlaku mezi tím došlo.

Přesně tak..

Pokud ovšem (spíše teoreticky) ke změně tlaku nedojde, pak se dá tímto (a podobnými přístroji) změřit tlak velmi přesně..a rozdíl mezi skutečnou a změřenou nadmořskou výškou může být i jen 1m..

Jinak je třeba v místě známé nadmořské výšky přístroj překalibrovat.

hodnocení

0x

Třeba výška budovy se dá barometrem změřit tak, že ji vyjdu po schodišti a cestou přikládám barometr ke stěně a počítám počet přiložení. No a ten nakonec násobám výškou baarometru. Ale nevím, jak tento postup adaptovat na vejšlap na kopec. (Leda byste potkal hajného a vymámil z něj výšku kopce výměnou za ten barometr, to je ovšem jiný postup.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]