Nejste přihlášen/a.
ahojky-chci poradit a to o rozhodnutí soudu které se mě zdá velice přísné.moje exmanželka požádala o zvýšení výživného na našeho syna na čež jsem už 6měsíců nezaměstnaný a jsem veden na úřadu práce.nemám žádný finanční příjem až na podporu z pracovního úřadu a to částku 5700kč-výživné které jsem dosud platil 2200kč mě bylo zvýšeno o 300kč.spravedlnost soudu se mě zdá velice přísná-dá se proti tomuto rozhodnutí něco dělat?i když je už po odvolací lhůtě?
Dobrý den Martine! Když to vezmu nejprve ze strany Vaší exmanželky, není částka i po zvýšení výživného nijak výrazná a určitě ani vzhledem k potřebám děcka nijak přehnaně vysoká. Ovšem neznám věk Vašeho syna, ale o to nyní tolik nejde. Vaše finanční situace není samozřejmě také růžová a určená výše výživného je nepřiměřená. Jak tedy z toho? Pokud máte alespoň výhledově šanci sehnat zaměstnání, zkuste alespoň nějakou krátkodobou brigádu, se kterou byste mohl svou vyživovací povinnost plnit. A to hlavně v případě, že se se synkem stýkáte, exmanželka Vám nedělá žádné potíže ve vztahu s ním - prostě se chováte k sobě i po rozvodu korektně a respektuje Vás jako otce. To stojí přeci zato, udržet to tak i nadále. To, že jste se neodvolával, svědčí o tom, že jste asi byl přesvědčen o oprávněnosti jejího požadavku. V případě, že by se Vaše situace nezlepšila a Vy byste se dostával do situace dlužníka výživného, bylo by potřeba zase z Vaší strany požádat soud o snížení. Ale já bych doporučila jednu věc, zkuste se domluvit s matkou syna na přechodném snížení. Jednoduchou písemnou dohodou si po vzájemné shodě určete reálnou částku - doporučila bych alespoň tu původní výši (ale to by záleželo na vás obou) ale i reálnou splatnost dlužné částky. Není možné to dlouho protahovat a snažit se co nejdříve vzhledem k potřebám syna výživné stanovené soudem dodržet.
Chápu Vás - je to opravdu velice tvrdé. Jak píše Lidka, zkuste se dohodnout s bývalou manželkou a intenzivně hledat jakoukoli práci. Ale chtěla jsem zmínit ještě jeden aspekt a to je Váš syn. Nikdy nezapomínejte, že od útlého věku vnímá všechny vzájemné dohady a neshody. Nedovolte, aby si někdy v životě myslel, že Vám byl na obtíž, že Vás finančně zatěžoval. Vím, o čem mluvím. Taková věc zůstane v dítěti do dospělosti a vztah se už nemusí nikdy napravit. Nenabádám Vás, abyste syna rozmazloval, ale uvědomte si, že výživné dítě skutečně prožije, všechno opravdu tolik stojí. Dítě se neprosilo, aby přišlo na svět, a nemůže doplácet na potíže rodičů.
Přeju Vám, abyste se dokázali rozumně domluvit a abyste se z potíží brzo dostal.
jen mě tak napadá, že znám chlapíka, který před pár lety bral cca x tis měsíčně. Rozvedl se, po čase přišel o práci. Alimenty platil cca 15tis měsíčně. Nyní má téměř tuctovou práci a musel si přibrat další, aby ty původní alimenty mohl platit. Soud na snížení neslyší a argument: "když tenkrát mohl tak dobrou práci, může si ji najít zase". Skoro bych řekl, že je to blbost, ale dušuje se, že ne...
Claymane, to se mi zdá také neuvěřitelné. Snažím se tyto případy posoudit objektivně z obou stran, i když se mi to možná ne vždy daří, protože mám tuto životní etapu také za sebou. Ale v případě, který uvádíte, bych asi požádala o projednání žádosti u jiného soudu, protože ten argument je opravdu zcestný. Ovšem asi ani tam by moc neuspěl, protože by posuzovali výdělky z obou zaměstnání. Doufám alespoň, že ta výše výživného slouží skutečně danému účelu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.