Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na co mám nárok, když vyhraju soud?

Od: miaf* odpovědí: 4 změna:

Pokud by mě někdo žaloval neprávem na základě křivého svědectví, což by se u soudu prokázalo, vím že by mi dotyčný měl proplatit náklady na mého právníka. Ale mám také nárok třeba na to, aby mi proplatil benzín, který jsem projezdila na cesty k soudu, a ušlou mzdu, o kterou jsem přišla, když jsem nemohla jít do práce, protože jsem musela být u soudu? A pokud ano, šlo by to ze soukromých peněz toho dotyčného žalovatele?
Na co ještě mám nárok v případě vyhraného soudu, kdy jsem byla souzená na základě křivého svědectví? Jeho žaloba byla opravdu maximálně sprostá a zákeřná, takže chci dotyčnému zkomplikovat život co nejvíc to půjde.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

davidp*
hodnocení

0x

Pozor. U křivého svědectví je nutné prokázat úmysl, jinak by mohlo být soudní řízení neuspěšné. Udělejte si krátkou schůzku s právníkem, aby společně s Vámi posoudil, jaká je pravděpodobnost úspěchu takového soudního sporu.

Žalovaný může říci, že se neumyslně mýlil, že něco nevěděl, že mu nebylo známo apod. a Vy pak zaplatíte právníka a nikdo Vám nic nenahradí.

David

buss
hodnocení

0x

Zákon výslovně stanoví, že musí jít o újmu na zdraví, majetkovou škodu, morální škodu nebo jinou škodu. Ale v každém případě však musí jít o újmu, která vznikla přímo jednáním pachatele nebo v bezprostřední souvislosti s takovým jednáním. Ovšem o tom je povinen poučit policista při výslechu, pak u soudu.
Vizte tr. řád.
doplněno 11.08.13 20:30:

U auta se dobré se domluvit předem, zavolat, jinak se hradí vlak, bus. Ušlá mzda ano, doložit.

repkin*
hodnocení

0x

Pokud jste jezdila k soudu, tak na základě předvolání, kdy na druhé straně jste měla poučení a návod jak a do kdy postupovat v případě, že jedete z práce a žádáte tak proplatit cestu, stravu, ubytování, a mimo jiné i ušlý výdělek. Každopádně ze zákona máte podle mého právo pouze na to co Vám určí soud v rozsudku, že na to právo máte. Jinak by jste se musela znovu soudit, kdy by jste žalobu podávala Vy.

vendls
hodnocení

0x

Píšete "pokud by mě někdo žaloval" a pak "jeho žaloba byla". Takže jak tedy? Každopdádně budete mít nárok jen na to, co Vám soud přizná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]