Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám nárok na PPM?

Od: briesberi odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,
můžete mi taky někdo poradit či vysvětlit zda mám nárok na PPM?
Jsem maminkou 22.měsíčního chlapečka , tedy pobírám rodičovský příspěvek. Jsem také zároveň ve 36tt.
Před prvním těhotenstvím jsem musela změnit práci. Zrušeli nám odd. V nové práci mi řekli, že buď podepíšu smlouvu na dobu určitou a nebo si mám najít práci jinde. Zvolila jsem práci. Pak jsem otěhotněla a z důvodů těžkých komplikací mě dali na rizikové těhotenství. Ležela jsem i v nemocnici atd.. Těsně před nástupem na MD mi vypršela ona smlouva, kterou už samozdřejmě neprodloužili. PPM mi normálně platili. Jenže teď si mě úřady přehazují jako horký brambor a nejsou schopné mi říci, zda mám i teď právo na PPM.. ani co bude v tom případě, že ho nemám.nejspíše rodičovský příspěvek na 4.roky,což je pro mě nereálné , jak čtyři roky tak finančně..

Prosím poraďte mi.. děkuji Market

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pracovní smlouva vám skončila, PPM jste měla vyplácenou z titulu ochranné lhůty v nemocenském pojištění po skončení zaměstnání.Nyní už nemocensky pojištěná nejste, tedy vám na druhé dítě PPM náležet nebude, po porodu zrušíte rodičovský příspěvek na starší dítě a přihlásíte si ho na dítě mladší. Protože jste neměla nárok na PPM, náleží vám jenom 4 letá varianta.

Ta čtyřletá varianta se to obejít tak, že pokud otec dítěte splňuje podmínky na vyplácení PPM, tak si nejdříve po 6 týdnech po porodu požádá v zaměstnání o pobírání PPM, vy zrušíte pobírání RP, otec dítěte musí doložit vaše notářsky ověřené prohlášení, že vy ho nepobíráte PPM, po skončení pobírání PPM požádá o RP a provede volbu délky RP. Pak můžete zase přihlásit RP zpátky na sebe. Je to administrativně poněkud složitější, takže zkusím rozpesat:

- otec v zaměstnání o PPM - přitom NESMÍ pracovat, může mít příjem buď ze zaměstnání nebo z nemocenských dávek. Teoreticky by mělo stačit, aby PPM pobíral třeba jenom týden nebo i den, pak může pobírání zase ukončit a nastoupit zpátky do práce, důležité je, že PPM pobíral.

- vy musíte zrušit pobírání RP, ptž váš manžel bude mít nárok na PPM. Zároveň se musíte nahlásit na zdravotní pojišťovně jako osoba, za kterou je plátcem pojisnté stát z důvodu péče o alespoň jedno dítě do 7 let nebo dvě děti do 15 let.

- až otec dítěte přestane pobírat PPM, tak se přihlásí o pobírání RP. Provede požadovanou volbu délky RP a pokud máte zájem, zruší pobírání RP na sebe.

- pak si můžete zase požádat o RP na sebe, jednou provedená volba už je neměnná, čili i když vy nárok na tříletý RP nesplňujete, volba bude platit. Musíte se přihlásit na zdraovtní pojišťovně jako osoba, za kteoru je plátcem pojisntého z titulu pobírání RP (to má přednost před důvodem péče o dítě do 7 let, je tedy nutné to přehlásit).

Tolik tedy teorie. V praxi zatím neznám nikoho, kdo by to zkoušel. Loni to šlo bez problémů, ptž to otcové nemuseli na PPM nastupovat, stačilo, že "měli nárok". Od letoška musí opravdu fyzicky nastoupit, PPM pobírat a tudíž nechodit do práce. Netuším, jak se úřady budou tvářit jenom na několikadenní pobírání PPM, ale podle mne by tomu nemělo nic brátnit *nevi*

maxwell*
hodnocení

1x

Oddíl 3
Zákaz výpovědi dané zaměstnavatelem
§ 53
(1) Zaměstnavatel nesmí dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je
a) v době, kdy je zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným, pokud si tuto neschopnost úmyslně nepřivodil nebo nevznikla-li tato neschopnost jako bezprostřední následek opilosti zaměstnance nebo zneužití návykových látek, a v době od podání návrhu na ústavní ošetřování nebo od nástupu lázeňského léčení až do dne jejich ukončení; při onemocnění tuberkulózou se tato ochranná doba prodlužuje o 6 měsíců po propuštění z ústavního ošetřování,
b) při výkonu vojenského cvičení nebo výjimečného vojenského cvičení ode dne, kdy byl zaměstnanci doručen povolávací rozkaz, po dobu výkonu těchto cvičení, až do uplynutí 2 týdnů po jeho propuštění z těchto cvičení,
c) v době, kdy je zaměstnanec dlouhodobě plně uvolněn pro výkon veřejné funkce,
d) v době, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou nebo kdy zaměstnankyně nebo zaměstnanec čerpají rodičovskou dovolenou,
e) v době, kdy je zaměstnanec, který pracuje v noci, uznán na základě lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče dočasně nezpůsobilým pro noční práci.
(2) Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době,
ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.
(2) Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době,
ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.

Přešla jste z rizikového těhotenství ihned na MD? Podle všeho pokud jste nebyla v práci, nemohou vám dát výpověď. V Rizikovém těhotenství jste pobírala nemocenskou, nebo se pletu? Pokud ano, byla jste vlastně práce neschopná. To i po porodu, a ihned jste přešla na MD, nebo jste měla protože jste v práci nebyla. V pracovní neschopnosti vám nemohou dát výpověď ani když máte smlouvu na dobu určitou. Teprve až půjdete do práce, tzn po skončení nemocenské nebo MD.

Poradil bych vám kontaktovat nějaké odborníky na ÚP. Tam jsou lidé kteří se podobnými věcmi zabívají. Určitě vám to řeknou přesně. Já koneckonců nejsem právník. Ale pokud mám pravdu asi z vás ve firmě moc nadšení nebudou, protže by vám museli platit za ušlou dobu i zpětně.

teď jsou tam nějaké změny.

Něco o tom zde. Ale jsou už dvě v noci a já jdu raději spát tak si to přečtěte sama.*kafe*

domaci.ihned.cz/...

Opověd je naprosto mimo, ptž tazatelka nedostala výpověď, jí skončila smlouva na dobu uričtou.Smlouva na dobu určitou prostě končí sjednaným datem a je jedno, jestli to datum spadá do doby nemoci nebo mateřské či rodičovské dovolené. Pro smlouvu na dobu určitou ochranná lhůta neexistuje, ta je jenom u výpovědi *nevi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]