Nejste přihlášen/a.
OSVČ podává daňové přiznání fyzických, nebo právnických osob?
Ještě jeden dotaz. Jako OSVČ pracuji od 1.8.2009. Předtím jsem byl měsíc na dohodu o provedení práce a ještě předtím 4 měsíce jako zaměstnanec. Když vyplňuji daňové přiznání, tak tam zapíšu pouze dobu kdy pracuji jako OSVČ, nebo se tam musí doplnit i předchozí zaměstnání v roce 2008.
Prosím o radu. Plavu v tom jako...
Vědět aslespoň kam co mám vyplnit. Mám to naprosto jednoduché. Mám příjmy a uplatním 40% výdajů. To vše, jen nevím kam co napsat
Nechce mi někdo online pomoci?
Zdravím, píše se tam úplně všechno - za všech 12 měsíců loňského roku. Přikládají se kopie dokladů - zápočťáků apod. Jsou to daně za celý rok. Jinak jak se co přesně kam píše taky nevim, mám na to účetní - mohu dát kontakt, je levná, pokud jste z Prahy, nebo okolí.
No Prahu mám hodně daleko. Ještě by mě zajímalo, proč musím psát do daňového přiznání i minulé zaměstnavatele, když předtím jsem to nikdy nedělal. Tedy nemusel jsem podávat dańové přiznání. Já myslel že daňové přiznání podávám jako OSVČ a né jako zaměstnanec.
A ještě jeden dotaz. Kolik tak stojí zpracování daňového přiznání daňovým poradcem.
Nepíšete tam minulé zaměstnavatele, ale dokládáte příjmy za ty měsíce, po které jste byl zaměstnán, nebo třeba na úřadu práce - všude dostanete pro tento účel zápočťák a potvrzení o zdanitelných příjmech a to přikládáte - tedy kopie. Je to proto, že se jedná o výpočet daně za celý rok, ne jen za dobu kdy jste OSVČ. Ano přiznání nyní podáváte jako OSVČ sám za sebe, protože to za vás už nemá kdo udělat. Mýlíte se, že jste to nikdy nedělal- tedy vy osobně asi ne, ale dělal to za vás váš zaměstnavetel. Vzpomeňte si, každý rok jste na účtárně, nebo jinde podepisoval ten růžový formulář přiznání k dani. Určitě ano. K poslednímu dotazu- jistě je to různé, moje účetní chce za to kolem 500-1000kč, podle toho jak je to v konkrétním případě složité a kolik toho musí počítat.
Tak to bych klidně investoval, abych měl klid. Jen najít někoho z Opavy.
Jinak díky za odpověď. Od nynějška si budu dělat pořádek v papírech a budu muset najít doklady z minulého zaměstnání. A když jsem byl první tři měsíce bez zaměstnání to musím doložit i nějaké papíry z úřadu práce? Prakticky jsem nepobíral od státu žádné dávky, tak prakticky nemám co doložit.
Tak to už po mě chcete moc, pokud jste nepobíral žádné dávky, tak to nevím, to jste nebyl vedený na úřadu práce? Ani jste nepobíral nějaké to životní minimum od sociálky? A to jste si jako nezaměstnaný platil zdravotní a sociální dávky sám? Nebo neplatil? To být vámi, tak si zjistím, jestli je nedlužíte - to by vám nabíhalo penále, na to pozor. Zkuste kontaktovat nějakého toho daňového poradce, na to já nestačím. Kdyby tak někdo poradil zde, pokud tu nějaký takový daňový poradce náhodou není? Pokud ne, tak k nalezení vám postačí vaše zlaté stránky, nebo nějaký internetový vyhledávač, určitě někoho najdete a když je zkontaktujete, tak vám třeba přes e-mail odpoví i zdarma zkuste to.
Vedený na úřadu práce jsem byl, na sociálce a zdravotní pojišťovně bylo taky vše v pořádku, to za mě platil stát, ale žádné životní minimum jsem nedostával, jelikož moje rodina u které bydlím vykazovala dostatečné příjmy na to, aby mě uživila.
Ale první co udělám, než budu někoho kontaktovat, tak si musím udělat pořádek v papírech za celý rok. Moje trošku opožděné novoroční předsevzetí "nebýt bordelář"
Tak to vám při odchodu z úřadu práce museli vystavit potvrzení o době, kdy jste tam u nich byl hlášený (to právě už kvůli potvrzení, že za vás odváděli zdravotní a sociální). To se také přikládá k daňovému přiznání. Já to měla taky tak, v jednom roce - dva měsíce u zaměstnavatele, tři měsíce na úřadu práce a pak OSVČ a dokládalo se úplně všechno, tady potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele, pak potvrzení od úřadu práce a nakonec vlastní účetnictví jako OSVČ. Dejte papíry dohromady a jednejte, moc času nezbývá .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.