Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řidičský průkaz - zákaz od rodičů

Od: kkozelik* odpovědí: 28 změna:

Ahoj,

přišel jsem za rodiči že si chci udělat řidičák. Oni mi to zakázali, že prý jsem cholerickej magor, kterej by mohl zabít sebe nebo někoho jiného. Vůbec si tak nepřipadám. Je mi 21 let, studuji, pracuji (jsem finančně nezávislej, ale nechci stejně dělat nic proti jejich výslovnému zákazu), spíš introvertní, mám slečnu, průšvihům se vyhýbám, nepiju, nekouřím, mezi mé koníčky patří sport, turistika, práce s dětmi. Takže nic, co by vypovídalo o mé agresivní povaze. Nadruhou stranu nechci řikat, že si někdy nezanadávám, když mě něco naštve. To asi každý.

Spíš si myslím, že to je tím že jsem jedináček... Mamka mě učila na ZŠ jako učitelka. ..Když nepřijdu do 22h domu (což se moc neděje) okamžitě mi přijde SMSka kde jsem. To vše o něčem vypovídá. Určitě si to umíte představit.

Jak rodičům vyvrátit svojí "cholerickou" povahu? Nejde mi jen o ridičák, ale taky mě to dost uráží. Jde zajít k psychologovi a udělat si odborný posudek na způsobilost? Jak se to dělá?

doplněno 08.08.13 20:24:

Nechápu, jednu věc. Proč se mě nebojí pustit do skautského oddílu (jsem jeden z vedoucích), kde mám daleko větší zodpovědnost než na silnici. A průšvihy tu bývají daleko větší. Co kdybych já, "cholerik", hodil sekyru po dítěti co mě momentálně naštve? Bůhví, jaké to má hlubší důvody.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pokud jste finančně nezávislý, neptejte se a zapište se do autoškoly sám. Sám si to také, samozřejmě, zaplatíte. Už Vám není 12, kdy by o všem měli rozhodovat rodiče. Jinak, znám spoustu učitelek ZŠ, jsou mezi nimi i opravdové osobnosti, ale většina z nich je trhlá. Je to prostě daň tomu povolání, kdy je musí každý poslouchat a jen ony mají pravdu. S tím nic nenaděláte. Znala jsem paní učitelku, která rozkazovala 55 letému manželovi: Pepíčku, já tu večeři servírovat nebudu, dokud si nezajdeš do koupelny umýt ruce! A pak mi je ukážeš! Nezabil byste takovou? *ee* Navíc, rodiče stárnou a pokud jste jedináček, jste opravdu jediný, kdo je pak bude vozit po doktorech, vozit jim nákupy apod. Takže by ten řidičák byl opravdu k užitku Vám i jim. Asi bych se konečně jednou zasekla a zařídila si to za jejich zády. Aby už konečně viděli, že nemají malého spratečka, kterého budou do konce života vodit za ruku. ALE ŽE JSTE DOSPĚL! Jaga.

hodnocení

2x

Ahoj,

máte v rodině opravdu podivné vztahy. Na jednu stranu je potřeba chápat, že jsi jedináček, což Tě určitě staví do nevýhody a rodiče se tak na Tebe upnuli. Pokud je Ti 21 let, už jsi mohl mít řidičský průkaz dávno, a předpokládám, že jsi jinak zdravý, žádný handicap nemáš. Argumentovat tím, že se na silnici zabiješ, nebo zabiješ někoho jiného, je dobré, ale je potřeba si uvědomit, že tohle opravdu neovlivníš. Je spousta případů, kdy řidič jede spořádaně a nabourá do něj někdo jiný. Zabít se můžeš klidně i ve vlaku, v autobuse. Může Tě přejet auto při jízdě na kole, na přechodu...těch možností je strašně moc.

Rodiče proti Vašemu rozhodnutí nic nezmůžou. Pokud bydlíte sám, něco málo si vyděláváte, budou muset překousnout i tohle. Museli překousnout i jiné věci, například to, že jste se odstěhovat, že Vás nevidí každý den, že máte přítelkyni, která se jim třeba nezamlouvá a jiné věci. Jedinou věcí, kterou by mohli udělat, je, že by Vás na základě návrhu soudu nechali zbavit svéprávnosti, ale věřím, že takoví už snad nejsou.

Napadá mě, abyste neměl takový pocit viny, nemáte ještě někoho jiného z rodiny, který by mohl celou situaci s rodiči zkonzultovat? Prarodiče, tety a strýce, bratrance a další příbuzné? Když by jim celou situaci podal někdo jiný nestranně, tak by se třeba podvolili.

Opravdu řidičský průkaz je dnes zapotřebí hodně, už jenom, když si chcete něco přivést, dopravit někam atp. A opravdu se vám může hodit i do zaměstnání. Udělejte si ho nyní, nevadí, že vám bude ležet v šuplíku. Jednak vás nyní asi přijde levněji než za několik let a snad ty návyky řízení nezapomenete. Pak si případně zaplatíte nějakou kondiční jízdu a máte to.

Pokud můžu soudit ze svého okolí, dneska má ŘP opravdu skoro každý, možnosti jsou velké. Spousta holek dnes chodí do autoškoly, u kluka je to bráno jako samozřejmost, že bude mít oprávnění alespoň na motorku, lépe na auto. Pomůže vám to jistě i v případě, že budete hledat jinou přítelkyni a hned to udělá lepší dojem.

Věřte, hodně rodičů své děti do udělání řidičských zkoušek naopak nutí, vím z vlastní zkušenosti, že i mně to rodiče už několikrát nadhazovali. Hodně lidí dostane řidičský průkaz - peníze jako dárek k osmnáctým narozeninám.

Moje rada na závěr: Jednejte za sebe, na rodiče se tentokrát neohlížejte. Jedná se o Vás, ne o ně. Oni Vám zaměstnání, přízeň děvčat, celkovou samostatnost a jistou společenskou úroveň nezajistí. A časem možná zjistí, že to, že máte řidičské oprávnění, je ku prospěchu i jim.

Přeji Vám hodně štěstí a zdárné ukončení autoškoly.

hahanaj*
hodnocení

1x

jsi dospělej člověk - nevím proč se ptáš - jednej za sebe ...asi budeš mamaáááááánek co?

kkozelik*
hodnocení

Asi jsem. Ale snažím se odtrhnout. Jakjen to jde. Vy byste snad jednal proti rozhodnutí vašich nejbližších?

dericcaster*

Rozumím tomu, že nechcete jít proti rodičům, i tomu, že o Vás mají starost, pořád budete jejich "chlapeček", ale na druhou stranu, jste již plnoletý a tedy zodpovědný za svá rozhodnutí. Musíte své rodiče naučit, že se dokážete rozhodnout sám a jejich souhlas ke všemu nepotřebujete. Pokud Vám to dělá problémy, začněte třeba s drobnostmi. Místo "mohu si pořídit?" použijte "pořídím si", časem se tak naučíte být nezávislý. Odborný posudek si samozřejmě můžete nechat vypracovat, ale myslím, že to není řešení. Když už byste šel za psychologem, tak se spíš svěřte s problémem, který řešíte zde. Jistě Vám poradí.

hahanaj*

Pokud si vyděláváš... rozhoduješ sám co si pořídíš, čemu se budeš věnovat a nemusíš se přeci zpovídat.Stačí pokud se tedy chceš svěřit- přijít a říct tak jsem se přihlásil do autoškoly. A není třeba abys poslouchal nějaké komentáře . Dokaž svými činy ,že jsi chlap a ne poseroutka. Pokud se chceš odtrhnout zařiď si svůj život , starej se sám o sebe . Pronajmi si třeba garsonku a dokaž , že nepotřebuješ nad sebou kontrolu. Ty přeci mámu taky nekontroluješ . Aby ti ve 22h psala sms kde jsi - to není normální . Zamysli se nad tím a promluv si s rodiči narovinu .

Tady jde o to, že lidé, kteří spolu bydlí v jedné domácnosti, by si měli dávat o sobě vědět (může se stát cokoli). Samozřejmě i rodiče pokud se vracejí později než obvykle, by měli napsat, že je vše v pořádku. My to v podobných situacích děláme i s kamarádkami - a to nejsou rodinní příslušníci. S ostatním souhlasím - autor je dospělý, svéprávný a samostatný člověk a o svém životě by si měl rozhodovat sám. Rodiče to musejí překousnout.

davidp*

Dobrý den,

rodiče o Vás mají strach a proto vymýšlejí nesmysly o Vaší povaze, aby Vás tím odradili. Nemusíte si chodit pro posudek, protože jste normální a z toho mála, co jste o sobě napsal, bych řekl, že si uvědomujete, že silnice není závodní dráha, jako někteří Vaši vrstevníci.

Podstata problému je ale ta, do jaké míry jste již samostatný. Já jsem byl v 21 mimo domov v pronajatém bytě a nikdo ani neměl sebemenší právo říci, zda si smím nebo nesmím udělat řidičský průkaz. Pokud jste samostatný, o to samostatnější by mělo být Vaše rozhodování. Pokud si "nemůžete dovolit" jít proti rodičům, zkuste najít způsob, jak je přesvědčit o tom, že řidičský průkaz potřebujete případně, že se Vašim rodičům bude hodit, že jej budete mít.

Pokud Vám přes všechny rozumné argumenty zakážou dělat si řidičský průkaz, udělejte si jej bez jejich svolení a klidně za jejich zády, protože do určité míry je vlastnění ridičského průkazu součastí "kvalifikace" z hlediska budoucího zaměstnání a bránit "zvýšení si kvalifikace" je z prinicipu nesmysl. Tím si takové konání oprávněně ospravedlníte i před svým vlastním svědomím.

David

ANO.Od svých patnácti jsem ve "světě"-prvák a druhák na intru (což bylo mj jedno z víceméně rozhodnutí rodičů a to jsem byl téměř místní-z vesnice ani ne 6km od intru)ve třetáku jsem už jezdil po republice a dělal od 20 do asi 200km daleko ,potom "válka" a hned po jsem 200km od rodičů a v poho-a to jsem od 20 měl pod sebou od 20 do 50 lidí a techniku za několik desítek milionů.Fakt je ale ten,že ne každý je tohoto schopen,takto se vymanit od rodičů.

PS až do doby než jsem se oženil,když jsem byl "doma" na dovolené a šel večer na zábavu,do hospody,kina atd ,tak jsem se po návratu vždy hlásil že jsem doma!

olaf71*
hodnocení

1x

vůbec bych se s nimi o tom nebavil, natož ještě dokazoval, že nejsem "magor". pokud jsi finančně nezávislý, tak rychle pryč.

miriamm
hodnocení

0x

Řekněte, že s tímto jejich přístupem si akorát zadělávaj na to, že budete ve 30 neschopa a bez přítelkyně, bez dětí, stále bydlet u rodičů :D Mám souseda, u kterého to přesně takto dopadlo..

hop®
hodnocení

0x

Jedináček a mamka učitelka, nezávidím, fakt!

Ale pokud jste finančně nezávislý, nemají Vám rodiče už co zakazovat, neměli by Vás přehnaně kontrolovat, co se týká společné domácnosti tak je vše na oboustranné dohodě, pokud u maminky nebydlíte zadarmo.

Rodiče vychovávají své děti a zároveň děti vychovávají své rodiče (i proto to mají většinou druhorození potomci v něčem jednpdušší, už mají "převychované" rodiče). Vy jste tuto výchovu asi podcenil, možná proto, že jste jeden z těch slušnějších lidiček. Ale nic se nemá přehánět. Musíte se naučit rodičům svá některá rozhodnutí prostě oznámit. Nebude to lehké ani pro Vás, ani pro ně. Ale přece nebudete s řidičákem (i ostatními zakázanými zájmy) čekat až umřou! *hej*

kkozelik*
hodnocení

Máte pravdu. Hezky jste to napsal. Nechápu, jednu věc. Proč se mě nebojí pustit do skautského oddílu (jsem jeden z vedoucích), kde mám daleko větší zodpovědnost než na silnici. A průšvihy tu bývají daleko větší. Co kdybych já, "cholerik", hodil sekyru po dítěti co mě momentálně naštve? Bůhví, jaké to má hlubší důvody.

hop®

Rodiče se bojí O VÁS, ne o cizí děti. Na motorce si můžete ublížit i sám, na táboře byste ublížil "pouze" cizímu dítěti, Vaší mamince o nikoho jiného nejde. Někdy se tomu říká "opičí láska", maminka samou láskou svého potomka umačká, když ne fyzicky, tak určitě psychicky. Začněte bojovat a přestaňte se nechat umačkávat! Nebude to jednoduché, ale jednou to udělat musíte, a jak říkám, čekat na smrt rodičů mi nějak nepřipadá férové. Držím palce! *slunce*

Kdyz to čtu tak si dojdi do autoškoly a přihlaš se.
Kdyz dokazes delat skautskýho vedouciho tak papiry jsou brnkačka... Dělat sk. Vedouciho je o život když to ve středisku vidim.

hodnocení

0x

18 ti bylo takže je na čase si o svým životě rozhodovat sám navíc dnes je člověk bez řidičáku v podstatě mrtvej brouk *smich*

doplněno 08.08.13 19:27:

oprava chlap bez řidičáku *smich*

To Dabel nejen chlap,dnes když kouknu na možnosti uplatnění se ,tak snad v 90% je požadavek ŘP min.sk.B,a to nejen pro muže ale i ženy!

daniell*
hodnocení

0x

je ti 21 let? a co jako řešíš? Je to tvé rozhodnutí nepotřebuješ k tomu svolení maminky. Prostě si podej přihlášku do autoškoly a udělej si papíry ... ježiš marja 21 letej kluk a nemá papíry *zed* to mají 18 letí mazáci ...

doplněno 08.08.13 20:36:

Ty jsi dospělí člověk co chceš můžeš udělat a jsi sám za sebe zoodpovědný a máš už vlastní život tak to zkus rodičům vysvětlit

doplněno 08.08.13 22:46:

ty se na mě budeš zlobit ale uplně bez respektu vcelku dobré auto co drží po hromadě se dá při nejhorším koupit za 40 000 Kč. Jasně nebude to žádné volvo, mercedes nebo Bávo ale bude to jezdit a pro začátek se hold musí udělat kompromis asi nikdo nemá na nové auto 200 000-500 000 Kč. Jako vymlouvat se na práci nebo přítelkyni beze srandy - práce se dá vyměnit (záleží co děláš) a přítelkyně ... ;)

kkozelik*
hodnocení

Dobře, ikdybych na ně nebral ohledy a řidičák udělal, tak by putoval na několik let do šuplíku, protože sice vydělávám (na zákl. živobytí) ale určitě nejsem schopnej si pořídit auto v rámci tří let. Rodiče mi auto už tuplem nepujčí. V mém věku je každá kuruna drahá (pronájem bytu, vybavení atd..). Takže s hrubým propočtem nějaké auto tak za 5 let usilovného šetření. Nemyslím Škodu 120.

doplněno 08.08.13 20:48:

A pak tu je otázka, jestli si místo řidičáku, který by ležel v šuplíku raději nekoupil postel.

olaf71*

někde se tu píše, že už jsi dospělý. nejsi. chceš řidíčák, najednou postel, finančně nezávislý, každá koruna dobrá. nevíš co chceš.

kkozelik*
hodnocení

Vím co chci. Chci se osamostatnit. Budeš se divit, ale jako jeden z mála z mojí generace jsem si vědom budoucnosti a myslím dopředu. Málokoho by teď naštvala ztráta práce jako mě. K osamostatnění bych přiřadit tyto věci v tomto pořadí. 1) psychicky dospět 2) stabilní (sic malý) příjem 3) stabilní vztah s přítelkyní 4) řidičák+ auto NEBO vlastní bydlení + vybavení bytu .. u bodu 4 právě váhám. Lepší řidičák v šuplíku nebo postel respektive nájem na 2 měsíce? Problém taky je, že rodiče mi odmítají říct, jestli mám nějaké stavební spoření nebo něco podobného. Rodiné finance jdou mimo mě. Další důkaz toho, že jsem "nezodpovědný chorerický magor".

hop®

Myslím, že pokud má někdo stavební spoření, je po dovršení 18tého roku disponentem, možná byste existenci tohoto spoření na Vaší osobu mohl zjistit legálně i jinak než od rodičů. Ti Vám to neřeknou, protože byste se náhodou mohl chtít postavit na vlastní nohy a oni by byli "osamělejší". Nechápou, že takhle Vás ztrácí pomaleji ale o to jistěji...

hahanaj*

máte v rodině divné vztahy - nezávidím ...pokud ti platili nějaké pojištění nebo spoření , měl bys je dovršením 18 let dostat . jak vidno u vás to nefunguje a tím tě rodiče drží v šachu. Poradím ti ...na první místo dej vztahy v rodině a vyřídit si své nač máš nárok a pak hned řeš bydlení a pryč z těch kleští- zde tě nečeká nic dobrého... jen budeš do důchodu pod kontrolou a nedostaneš nic - prostě z tebe dělají blbečka.

hop®

A co takhle si udělat řidičák a koupit Š120 za pár korun, na podobném "vraku" se člověk naučí řídit nejlépe. Navíc byste tím mohl přesvědčit rodiče, že si umíte stát za svým a že dokážete i řídit vůz bez zbytečných emocí. Vidím to především jako cestu k ujasnění rodinných vztahů, ne jako finální řešení Vaší dopravy! ;)

doplněno 08.08.13 20:59:

Olafe, ano *palec*, ale to je právě důsledek mamánkovské výchovy...

radil*
hodnocení

0x

Bože a tohle nás má živit v důchodu?

Je ti 21, už seš 3 roky plnoletej a uvažuješ jako 14ti letej puberťák.

martinaa*
hodnocení

0x

V 21 letech, naví finančně nezávislý, se ptáte rodičů, jestli si můžete udělat řidičák? To promiňte, ale zřejmě zase tak nezávislý nejste. Evidetně stál bydlíte s rodiči, takže o nějaké nezávislosti nemůže být ani řeč.

Cholerik jsem taky, často si za volentem zanadávám, ale to je všechno. Neohrožuji, nenajíždím, neblokuji...

Buď rodiče poslechnete a zřejmě to takhle půjde dále, budou rozhodovat o Vaší přítelkyni, koníčcích, o příchodech domů a o všem dalším, nebo budete opravdu nezávislý a holt se o sebe budete muset postarat sám - samozřejmě v jiném bytě.

sebod*

naprostý souhlas s ostatními rádci. Jen nad jedním se trošku pozastavuji : udělat si řidičák ZA ZÁDY rodičů...Proč? Copak bude tazatel dělat něco nenormálního zač by se měl stydět? Prostě jim naprosto v klídku oznam, že od zítra chodíš do autoškoly. Řekni jim to tak, jako bys jim řekl, že jdeš do kina.

Víš, Tvoji rodiče Tvoji výchovu v určitém směru hrozně moc zanedbali. Nenaučili Tě samostatnosti, schopnosti rozhodovat sám za sebe. Stát si za svým názorem, umět si přiměřeně "dupnout. Začni s tím sám něco dělat.

wheeler*
hodnocení

0x
Ja to mam trochu naopak, jsem cholerik, jezdim jako dobytek, ale rodice se mnou stejne obcas musi jet a jen se drzi za madlo u strechy :D ale nikdy nerozhodovali za me. Mas prachy, delej si co chces...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]