Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platnost nájemní smlouvy

Od: soo odpovědí: 10 změna:

Dobrý večer. Prosím poradˇte. Mám nájemníky, kteří platí nájem jen částečně. Na konci srpna se odstěhují a budou mít dluh kolem 8 000.-. Co s tím? Doporučujete to řešit soudně? Ke všemu začali tvrdit, že zaplatili kauci ve výši 10 000.- přitom to bylo jen 5 000. Odvolávají se na to, že tak je to napsáno ve smlouvě. Což je pravda. Je tam napsáno, že nájemník je povinnen složit kauci ve výši 10 000 při podpisu smlouvy. Není tam ale nijak zmíněno jestli k tomu opravdu došlo nebo ne. Tenkrát to vyřizoval můj bývalý přítel a nezměnil to ve smlouvě, že zaplatili jen polovinu. Dále pak je ta smlouva mezi mnou-vlastníkem a nájemníkem, ale podepsal ji jen můj bývalý. Znamená to, že je ta smlouva neplatná? Děkuji za odpovědi.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

To, že je ve smlouvě uhrazena kauce, ještě neznamená, že byla uhrazena. Musí existovat ještě doklad (příjmový či výdajový) že peníze byli přijaty či vydány. Jestliže je smlouva podepsána cizí osobou, nežli je uzavřen smluvní vztah, je smlouva určitě neplatná.

Nevím jak vypadá Vaše smlouva, nemůžu dát přesnou odpověď. Každopádně tam musí být podpis oprávněných osob, které uzavírají smlouvu.

Co se týká vymožení dlužné částky, nedávám Vám velkou šanci. Omlouvám se, ale usuzuji jen ze zadání dotazu a nic nevím o Vašeí smlouvě..

soo
hodnocení

Děkuji za odpověďˇpane Milane. Vaše odpovědi jsou vždy přesné. Také si myslím, že s tím dluhem už se asi budu muset smířit. Jsou to neplatiči a už nějaké exekuce mají. Jak postupovat, pokud se nevystěhují ve stanovené lhůtě podle výpovědní smlouvy? Vyměnit zámky? Ve smlouvě mám podepsanou plnou moc k vystěhování jejich věcí, pokud tak ve smluvené lhůtě neučiní.

hop®

Ještě k té kauci: mají nájemníci doklad o tom, že ji zaplatili? Mají doklady o tom že vůbec platili nájemné?

...

soo
hodnocení

Nájemné za ně platí sociálka, ale jen část, a zbytek- asi 3700.- mi nedávají. Ale mají peníze na playstation a pod. Na tu kauci asi doklad nemají vůbec. Ale asi je mi to všechno na nic, protože to z nich stejně nedostanu. Jedinné co mě napadá si ponechat nejaké jejich vybavení bytu. Ale abych nakonec já nebyla souzená za krádež nebo tak něco.

Pokud se nevystěhují, musíte podat žalobu na vyklizení bytu. Když vyměníte zámky (jak? Máte klíče? Když ne, bude to vloupání se všemi důsledky) můžou Vás žalovat za omezování přístupu ke svým věcem.

Mě se tyhle paskvily zákonů taky nelíbí, ale tvoří je poslanci, které jsme si sami zvolili.

zabu
hodnocení

0x

Jen k té kauci. Mají (dala jste jim) na kauci doklad? Máte jeho kopii? Máte kauci na samostatném účtě, jak nařizuje zákon? Tímto by bylo možno dokázat výše kauce.

libuskah1

Dobrý den,máme už přes 2 roky propadlou nájemní smlouvu.Jelikož jsou v bytě časté problémy např. s kombinovaným kotlem,majiteli jsme to hlásili,řekl že se o to postará..bohužel..Jelikož máme malé děti, nechceme nic riskovat.Našli jsme si jiný pronájem a zároveň větší.Musíme dodržet podmínky 2 roky staré smlouvy?Je psána výpovědní doba 3 měsíce.Nebo můžeme odejít ze dne na den...Připomínám že s majitelem je velmi špatná komunikace..Neřeší problémy...neukazuje se...Platíme řádně a včas bez jediného spoždění..!Děkuji za odpověď.

Musíte si důkladně přečíst nájemní smlouvu. Je možné, že je tam uvedeno zhruba toto: Užívá-li nájemce bytu i po skončení nájmu a pronajímatel proti tomu nepodá návrh na vyklizení nemovitosti u soudu do 30 dnů, obnovuje se nájemní smlouva za týchž podmínek, za jakých byla sjednána původně. Nájem sjednaný na dobu delší než rok se obnovuje vždy na rok, nájem sjednaný na dobu kratší se obnovuje na tuto dobu.

Pokud toto ustanovení ve smlouvě najdete, pak je nájemní smlouva platná a je nutné dodržet zákonem stanovenou výpovědní lhůtu. Jestliže ve smlouvě toto není, pak nájemní vztah de iure skončil a vy tam bydlíte bez právního důvodu. Byt jste měli opustit ihned po skončení platnosti nájemní smlouvy. Vy jste tak tehdy neučinili, můžete se tedy vystěhovat okamžitě. Majitele však vyzvěte, aby si byt převzal, vyhnete se tak budoucím nepříjemnostem.

Jak píše správně kolega Bruno, vezměte před sebe nájemní smlouvu a podrobně čtěte, zdali je tam zmíňka o konci nájmu.

hodnocení

0x

Soudě podle Vašich příspěvků nemáte doklady prakticky na nic. Budete se muset smířit, že o peníze přijdete. Rozhodně to neřešte ponecháním si jejich věcí, mohli by Vás žalovat za krádež. Platnost smlouvy je taky zřejmě problematická. Pokud do toho budete příliš šťourat, může se stát, že bude uznána za neplatnou v plném znění a nájemce po Vás bude požadovat vrácení celé částky, kterou Vám za celou dobu nájmu zaplatil (když není smlouva, neměl proč platit).

Každý nemůže být finanční poradce, ale lehkomyslnost některých lidí v peněžní oblasti dobře nechápu. Zvlášť v dnešní době, kdy se každý druhý snaží každého oškubat.

doplněno 09.08.13 07:57:

Nezapomeňte dát nájemníkovi (pokud jsou manželé, tak každému zvlášť) včas výpověď, i když je nájem na dobu určitou. Jinak se Vám může stát, že bude nájem automaticky prodloužený. Řeší to Občanský Zákoník, ale od začátku příštího roku v něm dojde k celkem podstatným změnám. Doporučuju si o tom něco přečíst.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]